Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Acantosis Nigricans

Acantosis Nigricans

Acantosis nigricansAcantosis Nigricans este o dermatoza cronica formata din placi brune, papilomatoase, imprecis delimitate, intertriginoase. Prezenta ei este corelata cu endocrinopatii (obezitate, diabet, sindromul ovarului polichistic, boala Addison, tumora pituitara) sau neoplazii (tumora maligna intraabdominala, frecvent carcinom gastric). Forma paraneoplazica nu prezinta atingere mucoasa, spre deosebire de cea endocrinopata.

Localizari:

Regiunile inghinale, degetele mainilor – partea exterioara ai pliurile din regiunile de flexie ale membrelor, sunt zone de asemenea frecvent atinse, insa, totusi, aceste localizari sunt mai rare.

Cu o frecventa mai scazuta, acanthosis nigricans se intalneste si in alte regiuni cutanate (torace, periombilical, talpi, palme, sani, mucoasa bucala, pleoape, s.a.).

 

Asocierea cu diabetul zaharat traduce de obicei un hiperinsulinism cronic cu insulinorezistenta (insulina se leaga in exces de receptorii factorilor de crestere situati pe keratinocite si fibroblasti).

Formele clinice nu tin cont de biologia moleculara a receptorului: Acantosis Nigricans ereditar benign, Acantosis Nigricans benign, pseudoacantosis nigricans, Acantosis Nigricans indus de medicamente, Acantosis Nigricans  malign, Acantosis Nigricans  nevoid.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 27 ianuarie, 2020, 2:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *