Prima Pagina » Sanatate A-Z » Geriatrie » Accidente Vasculare Ischemice Tranzitorii la Varstnici

Accidente Vasculare Ischemice Tranzitorii la Varstnici

Accidente Vasculare Ischemice Tranzitorii la Varstnici

Reprezinta o complicatie a hipertensiunii arteriale si a arteriosclerozei cerebrale. Este un accident frecvent la varstnic, si reclama un diagnostic adeseori retrospectiv. Este relativ benign, apare in jur de 70 de ani si se intalneste cam in 20% din accidentele vasculare cerebrale. Reversibil intr-un interval de 24 de ore, are un prognostic imediat bun, dar indepartat rezervat. Debuteaza brusc, este de obicei minor, fara pierdere de cunostinta si dureaza cateva minute sau ore. De obicei diagnosticul se pune pe anamneza bolnavului, pe varsta si semnele de ateroscleroza cerebrala si sistemica. Afecteaza doua teritorii cerebrale: carotidian si vertebro bazilar.

Cand afecteaza teritoriul carotidian, apare o amauroza fugace, o cecitatea tranzitorie, o hemipareza care prinde si semifata, si care dureaza minute sau ore.

In varianta vertebro bazilara, apare vertij, instabilitate in ortastatism sau mers, tulburari de vedere, de vorbire, de deglutitie si chiar tulburari motorii si senzitive. Pot apare crize de cadere, ictus amnezic tranzitor, agitatie, dezorientare. Totul revine la normal in cateva ore.

Ambele accidente apar prin ingustarea arterei datorita unui aterom, prin ulcerare sau trombozare. Gravitatea consta in repetare. O varianta este forma progresiva, catre extensie. Ictusurile repetate duc la tabloul clinic din arterioscleroza difuza: dementa arterio-sclerotica, sindromul pseudobulbar etc.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 12:16

Un comenentariu la Accidente Vasculare Ischemice Tranzitorii la Varstnici

  1. Elena 12/04/2017 at 13:05

    Cerebrolysinul injectabil se poate inlocui cu alt medicament ne injectabil sau există si ne injectabile

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *