Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Acetazolamida

Acetazolamida

Prospect

Acetazolamida este o sulfonamida heterociclica.

Proprietati farmacodinamice:

Acetazolamida in doze relativ mari inhiba secretia gastrica acida bazala si pe cea stimulata prin histamina, insulina su pentagastrina. Scaderea secretiei gastrice apare dupa 2-4 zile de tratament, fiind maxima dupa 10 zile cand secretia bazala se diminueaza cu peste 90%, iar cea stimulata cu peste 70%. La majoritatea bolnavilor ulcerosi durerea dispare in 2-5 zile. Dupa 24 de zile de tratament au fost semnalate vindecari (endoscopice) in proportie de peste 90%.

Actiunea antisecretorie si beneficiul terapeutic sunt atribuite inhibarii carboanhidrazei, enzima indispensabila pentru formarea ionilor de hidrogen din componenta acidului clorhidric.

In afara proprietatii antiulceroase, acetazolamida are efect diuretic si alcalinizeaza urina, scade presiunea intraoculara (este indicata in glaucom), poate influenta favorabil micul rau epileptic. Are proprietati atribuite de asemenea inhibarii carboanhidrazei.

Proprietati farmacotoxicologice:

Acetazolamida poate produce acidoza hipercloremica si hipopotasemie, parestezii ale extremitatilor, dureri musculare, astenie sau somnolenta, hiperuricemie, coma hepatica, tulburari gastro-intestinale, eruptii cutanate, reactii alergice (rar, in caz de sensibilizare la sulfamide).

Proprietati farmacoterapeutice:

Acetazolamida este indicata in tratamentul ulcerului activ gastric si duodenal. Diminueaza presiunea intraoculara in glaucom, iar in neurologie este indicata in tratamentul adjuvant in crizele epileptice.

Proprietati farmacoepidemiologice:

Administrarea la bolnavi cu acidoza si la diabetici impune o supraveghere atenta. Este contraindicata in insuficienta hepatica, insuficienta renala si insuficienta suprarenala grava, ca si in prezenta alergiei la sulfamide.

Precautii:

La bolnavii varstnici si la diabetici se recomanda a se da cu prudenta sub controlul glicemiei, uricemiei, iar la sportivi poate da rezultat fals la testele antidoping.

Interactiuni:

Risc de hiperglicemie la asociere cu antidiabetice orale, creste riscul hipoipotasemiei la asociere cu digitalice, corticoizi, diuretice tiazidice, creste nivelul sanguin al salicilatilor la asocierea cu acestia.

Mod de administrare:

Se administreaza ca antiulceros si este recomandat in doza de 25 mg/kg/zi, repartizat in trei prize, dupa mese timp de 10 zile, apoi 20 mg/kg/zi inca 10-20 zile sau un comprimat de 1-4 ori/zi. Se administreaza si in asociere cu bicarbonat de sodiu si bicarbonat de potasiu pentru corectarea dezechilibrelor electrolitice si acido-bazice provocate (acidoza si hipopotasemie).

Conditionare:

  • DIAMOX – pulbere injectabila a cate 500 mg  capsule retard a cate 250 mg;
  • EDEREN – comprimate a cate 250 mg;
  • GENEPHAMIDE – comprimate a cate 250 mg.

Pret:

Acetazolamida este disponibila in farmacii la un pret mediu de 15 lei.

Nu folositi informatiile prezente in Acetazolamida Prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 noiembrie, 2011, 13:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *