Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Acid Folic

Acid Folic

Prospect

Compozitie

Drajeuri continand 5 mg acid folic.

Aportul insuficient de acid folic se manifesta prin aparitia anemiei megaloblastice (eritrocitele au volum marit si sunt distruse la nivelul splinei, iar tesuturile nu mai sunt oxigenate corect). Carenta de acid folic se mai poate manifesta prin diaree, lipsa apetitului, pierdere in greutate, slabiciune, uscaciunea limbii, dureri de cap, palpitatii, iritabilitate si modificari comportamentale, iar la copii poate determina incetinire in dezvoltare. La femeile insarcinate poate determina risc crescut de avort sau de aparitie a malformatiilor de tub neural la fat (malformatii congenitale grave ale creierului si maduvei spinarii).

Actiune terapeutica:

Vitamina din complexul B, indispensabila pentru eritropoieza normala; corecteaza anemiile megaloblastice prin deficit de acid folic.

Mod de administrare:

5-30 mg/zi.

Indicatii:

Anemie macrocitara nutritionala, anemie macrocitara de sarcina, sprue, sindrom megaloblastic al copiilor mici.

Contraindicatii si reactii adverse:

Folosit singur in anemia pernicioasa, provoaca raspuns hematopoietic, dar nu impiedica fenomenele degenerative spinale (este obligatorie asocierea cu ciancobalamina). Utilizarea inadecvata poate intarzia stabilirea diagnosticului si instituirea tratamentului corect in anemiile megaloblastice.
Administrarea per os poate fi rareori urmata de manifestari alergice care cedeaza la intreruprea tratamentului. Nu se administreaza la persoanele peste 60 de ani, la care ar putea stimula evolutia unui eventual proces neoplazic latent.

Interactiuni medicamentoase:

Nu se asociaza cu sulfamide.

Conditii de pastrare:

A se feri de lumina, caldura si umiditate.

Pret:

Acid folic 30 de drajeuri de 5 mg este disponibil in farmacii la un pret mediu de 15 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 29 octombrie, 2011, 21:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *