Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Acidul Dezoxiribonucleic (ADN)

Acidul Dezoxiribonucleic (ADN)

Macromolecula de ADN este bicatenara fiind formata din doua lanturi polinucleotidice, infasurate elicoidal in jurul unui ax comun, formand un dublu helix. Cele doua catene ale helixului de ADN sunt antiparalele.

Cele doua lanturi polinucleotidice sunt complementare, in sensul ca intotdeauna o nucleotida care contine o baza azotata purinica se leaga cu una ce contine o baza azotata pirimidinica si invers. Ca urmare in macromolecula de ADN nu exista decat 4 tipuri de legaturi: A-T, T-A, G-C, C-G.

Structura bicatenara a ADN se realizeaza cu ajutorul unor punti de hidrogen – duble intre adenina si timina si triple intre guanina si citozina. Aceste legaturi sunt de natura electrostatica.

Denaturarea si renaturarea ADN. Un fenomen legat de structura bicatenara a ADN este denaturarea. Prin incalzirea unei solutii in care se gaseste ADN, cele doua catene se despart si ADN-ul devine monocatenar. Daca se realizeaza o racire brusca a solutiei, macromoleculele raman sub forma monocatenara  si poarta denumirea de ADN denaturat. Daca racirea se realizeaza treptat, se refac puntile de hidrogen dintre cele doua tipuri de catene complementare si macromoleculele devin bicatenare, rezultand ADN renaturat.

Pe aceasta baza se pot realiza hibrizi moleculari dintr-un amestec de catene de ADN, provenind de la diferite specii.

Prin realizarea de hibrizi moleculari de tip ADN-ADN de origini diferite se poate determina gradul de complementaritate a nucleotidelor si respectiv inrudirea filogenetica a organismelor de la care s-a preluat ADN-ul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 13:01

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *