Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Acizii Ribonucleici (ARN)

Acizii Ribonucleici (ARN)

Acizii ribonucleici (ARN) au, in general, o structura monocatenara, fiind alcatuiti dintr-un singur lant polinucleotidic.

Exista mai multe tipuri de ARN, avand functii diferite:

1)      ARN viral constituie materialul genetic al unor ribovirusuri cum sunt: virusul mozaicului tutunului (VMT), virusul poliomelitei, virusul gripal s.a.

2)      ARN mesager (ARN-m) are rol de a copia informatia genetica a unei catene din macromolecula de ADN si, in felul acesta, realizeaza ceea ce se cheama fenomenul transcriptie, o etapa in procesul de decodificare a informatiei genetice si de sinteza proteica. La ARN-m succesiunea nucleotidelor este complementara cu aceea a catenei de ADN de la care a copiat informatia. Greutatea moleculara a ARN-m este variabila, deoarece si marimea informatiei copiate este variabila.

3)      ARN de transfer (ARN-t) are rolul de a transfera aminoacizii la locul sintezei proteice. Are o greutate moleculara mica si relativ constanta, alcatuit dintr-o succesiune de 70-90 de nucleotide. Este monocatenar, cu portiuni bicatenare, care formeaza o tija si trei bucle mari, fapt care ii confera forma de trifoi.

4)      ARN ribozomal (ARN-r) intra in alcatuirea ribozomilor si are rol in sinteza celulara a proteinelor. In molecula sa sunt numeroase plieri neuniforme datorita legaturilor dintre nucleotidele complementare U-A sau G-C.

5)      ARN nuclear mic (ARN-sn) se gaseste in nucleul eucariotelor, legat in mod stabil de proteinele nucleare. Acest tip de ARN este alcatuit dintr-o secventa de circa 100 de nucleotide, avand un rol important in functionarea nucleului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 13:05

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *