Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Acneea Rozacee

Acneea Rozacee

Acneea Rozacee

Acneea rozacee este o dermatoza cronica a fetei care imita o acnee vulgara dar se dezvolta la adulti, in general intre 40 – 50 de ani, predominant la femei in raport de 9:1 fata de barbati si are o frecventa de circa 0,5 – 1 % din populatie.

Cauze

Etiopatogenia sa este controversata. Sunt implicate anomalii functionale ale vasculari­zatiei cutanate faciale, tulburari digestive diverse (gastrite cronice, diskinezii bilio-duodenale, constipatia cronica, colite cronice si mai ales prezenta helicobacter piloris) si disfunctiile en­docrine legate de menopauza. Un factor agravant recunosut este prezenta acarianului Demodex foliculorum in glandele sebacee ale fetei. Totusi, acesta este prezent ca saprofit natural la circa o treime din populatie.

Simptome

Manifestarile clinice la femei umeaza de obicei trei stadii succesive. In primul stadiu se remarca bufeuri vasomotorii pasagere ale fetei (eritem facial brusc instalat aparent fara motivatie, favorizat de consumul de cafea sau alcool in cantitati mici). In stadiul al doilea eritemul facial devine permanent si se dezvolta telangiectazii lineare pe fata; este asa-numitul stadiu de cuperoza si culoarea roza a dat si denumirea bolii. In stadiul al treilea, cel mai frecvent observat, pe langa aceste manifestari se adauga o eruptie papulo-pustuloasa pe fata identica cu cea din acneea vulgara.

Lipsesc constant comedoanele iar de regula tenul femeilor afectate este de tip uscat si usor iritabil. Frecvent se evidentiaza Demodex in pustule. In circa 30% din cazuri se mai asociaza o conjunctivita cronica aseptica.

In cazul barbatilor manifestarile clinice incep direct cu stadiul al treilea, cu papulo-pustule, telangiectazii si fondul rozat caracteristic al fetei. Uneori, la barbati, aceste modificari se limiteaza doar la zona nasului. In situatia in care eruptia rozacee este prezenta numai la nivelul nasului si prezinta in plus o hipertrofie marcata a glandelor sebacee locale, ceea ce confera nasului un aspect dismorf („borcanat”) vorbim despre rinofima, varianta de acnee rozacee intalnita numai la sexul masculin.

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential se face cu acneea vulgara (forma tardiva), tuberculidele de tip acnitis, sarcoidoza, foliculitele banale ale fetei, rubeoza diabetica sau din poliglobulie, lupusul eritematos cronic la debut (pentru ultimul cu atat mai mult cu cat si acneea rozacee se agra­veaza la expunerea solara), pemfigusul eritematos.

Tratament

Tratamentul general consta din Metronidazol 500 mg/zi timp de 2 luni sau antibiotice din clasa ciclinelor (Tetraciclina, Doxiciclina, Minociclina) sau din clasa macrolide (claritromicina).

Ca tratament de rezerva este indicat isotretinoinul (Roaccutane) timp de 6 saptamani.

Tratamentul local consta din topice cu Metronidazol gel. In cazul prezentei parazitului Demodex se incepe prin aplicarea timp de 7 zile de Scabex 1% pe fata, protejand ochii. Pentru rinofima se recomanda corectarea chirurgicala prin decorticarea nasului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 2 octombrie, 2013, 12:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *