Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Acrocianoza

Acrocianoza

AcrocianozaEste o tulburare spastica, vasomotorie, caracterizata prin cianoza permanenta, nedu-reroasa, simetrica, a mainilor, uneori a gambelor. Boala apare indeosebi la femei tinere cu deficite endocrine, etiologia fiind necunoscuta. Regiunile afectate sunt cianotice, reci si umede. Tulburarile sunt accentuate de frig si atenuate de caldura.

Acroasfixia Crocq, Cassirer. Eritem cianotic asimetric, nedureros, per­sistent, accentuat de expunerea la frig (tem­peraturi sub 0°C) (gr. „akros“, extremitate, „kuanos“, albastru); mai frecventa la femeile tinere, etiologia nu este cunoscuta, fiind atribuita pe nedrept unui raspuns particular al arteriolelor periferice la frig. Se localizeaza cel mai frecvent la nivelul maini­lor, dar si al picioarelor si fetei, fara tulburari trofice consecutive (pulsul este mentinut).

Este agravata de frig si ameliorata la cal­dura. Tegumentele afectate sunt violacee, reci, uneori edematoase, cu hipersudoratie profuza. Dilatarea vaselor din plexul venos subpapi­lar (consecutiva stazei capilaro-venulare, produse de spasmul micilor arteriole cuta­nate) este posibil explicata printr-o reactivi­tate anormala a venelor. A fost suspectata o afectare vasculara primitiva, de origine neu­rologica sau hormonala (la femei) – in lumi­na imunohistochimiei.

Acrocianoza  poate aparea la varstnici in caz de debit cardiac scazut sau poate fi precipitata de pierderi suplimentare de caldura (pacientii incontinenti).

Acrocianoza necrotizanta renitenta: acrocianoza insotita de cresterea aderentei trombocitare (cu formare de trombi intraar­teriolari si ocluzie subsecventa), cu ulcera­tia si gangrena degetelor. Tabloul presupune excluderea unei patologii generale: sclero­dermie, vasculita lupica, crioglobulinemie, sindroame mieloproliferative etc.

Tratamentul consta in psihoterapie, lamurirea bolnavului ca afectiunea este fara importanta, evitarea frigului si sedative. Medicamentele vasodilatatoare pot da, uneori, rezultate. In cazuri severe se recomanda simpatectomie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 11 februarie, 2012, 15:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *