Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Acrodermatita continua Hallopeau (perstans)

Acrodermatita continua Hallopeau (perstans)

Acrodermatita continua HallopeauEste o forma rara de psoriazis pustulos localizat, caracterizata prin prezenta unor pustule sterile, amicrobiene, nefoliculare, formate printr-un mecanism imunologic; distributia leziunilor este acrala. Corespondentul mi­croscopic al leziunilor pustuloase este pus­tula spongiforma Kogoy-Lapière (v. si pso­riazisul pustulos).

Afectiunea este rara, debuteaza la varsta adulta sau in a doua copilarie, dupa un traumatism digital sau palmar sub forma de veziculoglobule sau de pustule, cu localizare la extremitatea degetelor de la maini si uneori si a degetelor de la picioare. Veziculele apar pe un eritem la pulpa degetelui sau pe fata lui dorsala, se rup si sunt inlocuite de cruste si scuame.

Veziculele se produc neancetat pe locul debutului sau la periferie si ca urmare a descuamatiei succesive epiderma devine subtire, neteda, lucitoare, putin atrofica, avand in unele zone dimpotriva teritorii ingrosate si keratozice. Leziunile se pot intinde pe tot degetul si chiar intreaga palma mai mult decat pe fata dorsala a mainii. Unghiile sunt alterate prezentand striatii verticale, orizontale sau depresiuni punctiforme in aspect de degetar de croitor.

In unele forme predomina pustulele, cu localizare in jurul unghiei, cu aspect de perionixis, cu secretii purulente si bolnavii acuza dureri. Alteori iau aspectul de turniola cu leziuni buloase. Cu tot caracterul supurativ nu se produc limfangite, adenoflegmoane. Unghiile sunt mai alterate, pot cadea. Evolutia afectiunii este cronica, cu evolutie de luni, ani. Examenul histologic arata prezenta de pustula spongiforma descrisa de Kogoj, iar examenul bacteriologic absenta de germeni. Diagnosticul trebuie diferential cu psoriazis pustulos.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 24 februarie, 2019, 22:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *