Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Acrodinie

Acrodinie

Acrodinie - Boala RozIntoxicatie mercuriala a copiilor mici, actu­almente rara datorita renuntarii la prepara­tele cu mercur. Mecanismul posibil este alergic, la indivizii predispusi (nu toti cei expusi dezvolta boala).

Boala debuteaza (dupa saptamani sau luni de la absorbtia toxicului) prin iritabilitate, fotofobie, hipotonie si atro­fie musculara (copiii plang usor si refuza sa mearga). Semnele cutanate se instaleaza dupa alte 2-4 saptamani si sunt caracteris­tice: initial varful nasului si degetele maini­lor si picioarelor devin roz, apoi eritematoa­se (vasodilatatie a vaselor cutanate super­ficiale si vasoconstrictia trunchiurilor arte­riale profunde), reticulate, reci, foarte dure­roase, pruriginoase.

La hiperhidroza cu mi­ros de soarece se asociaza alopecie si pier­derea unghiilor. Semnele mucoase (gingii inflamate, tumefiate, cu eroziuni focale) se asociaza cu hipertensiune arteriala si tahi­cardie. Evolutia este de obicei favorabila cu recuperare insidioasa, dar completa (gr. „akron“, extremitate, „odyne“, durere).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 28 februarie, 2013, 14:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *