Prima Pagina » Sanatate A-Z » Fiziokinetoterapie » Actiunea Masajului

Actiunea Masajului

Actiunea Masajului

Masajul – fie ca este terapeutic, fie ca este fiziologic (masajul sportiv) – are o actiune locala si alta generala.

Actiunea locala

Are o actiune de sedare (calmare) asupra algiilor cutanate, articulare sau musculare, fie ca aceste dureri sunt de tip inflamator, traumatice sau iritativ locale. De asemenea are o actiune hiperemianta locala, actiune de stimulare circulatorie, cu bune efecte de nutritie a tesuturilor. Se amelioreaza astfel atat circulatia limfatica, cat si cea sanguina si deci activitatea organelor masate. Masajul are si o actiune depurativa locala (efect mecanic). Prin aceasta actiune se inlatura staza din tesutul interstitial, favorizandu-se astfel resorbtia infiltratelor, transu-datelor si exsudateior.

Actiunea generala

Masajul creste metabolismul bazai, stimuleaza functia respiratorie si circulatorie si are o actiune se sedare nervoasa – favorizeaza somnul, combate oboseala musculara si imprima organismului o stare generala buna si foarte placuta. Toate aceste efecte ale masajului sa nu uitam ca se exercita direct asupra pielii, printr-un mecanism reflex si circulator.

Tegumentul are o bogata inervatie si vascularizatie. Exteroceptorii – formatiuni nervoase din piele – si proprioceptorii – formatiuni nervoase din muschi, ligamente si tendoane – receptioneaza orice stimul de la nivelul tegumentului, care se transmite prin reflex catre sistemul nervos central.

Organele interne, viscerele, se proiecteaza din punct de vedere nervos pe anumite zone cutanate corespunzatoare, denumite metamere sau zonele Head (stabilite de Head).

Aceste zone, intrand in mecanismul reflex de actiune a masajului, vor influenta si viscerele, adica organele profunde situate pe teritoriul metameric corespunzator. Se observa de aici ca, in mod cert, masajul, pe langa o serie de indicatiile utile, necesita si unele retineri avand chiar si contraindicatii.

In al doilea rand, stim ca pielea este un rezevor important de sange, detinand un sfert din cantitatea totala a acestuia. Masajul se adreseaza direct circulatiei superficiale si indirect celei profunde. Se pot adauga aici si diferite substante de tip “H” (histaminic), care iau nastere prin diferitele manevre ale masajului (ciupiri, bateri, vibratii etc.) si care au o intensa actiune vasodilatatoare. In acest fel, masajul produce o hiperemie periferica, cu efecte derivante si revulsive, foarte mult cautate si apreciate in terapeutica.

Indicatii

Din cele expuse mai sus, se poate deduce ca indicatiile masajului sunt foarte largi. Masaiul poate fi folosit in scop terapeutic si fiziologic (igienic sau sportiv). Cele mai curente indicatii ale masajului sunt:

 • boala reumatismala de tip inflamator sau degenerativ, cu manifestarile sale articulare sau abarticuiare;
 • bolile ortopedice, afectiunile posttraumatice (facturi, luxatii, entorse, sechele dupa portul aparatelor gipsate, edeme cronice etc.);
 • bolile neurologice, cu paralizii, pareze, atrofii, hipotrofii musculare etc.;
 • afectiuni vasculare, mai ales cele de tip venos, cu edeme cronice;
 • boli de nutritie – obezitate etc.

Contraindicatii

Datorita aparentei benignitati a masajului, contraindicatiilc necesita a fi precizate:

 • infectiile acute sau inflamatiile pielii (eczeme, dermite, furuncule, abcese, flegmoane etc.)
 • procesele inflamatorii acute ale articulatiilor sau oaselor (artrite, osteomielite etc.);
 • afectiuni vasculare (flebite, sindroame hemoragice etc.);
 • boala canceroasa, cu orice localizare;
 • tuberculoza pulmonara evolutiva;
 • afectiuni digestive acute.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 7 martie, 2013, 9:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *