Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Actonel

Actonel

Prospect

Compozitie:

Preparatul Actonel 75 mg, se prezinta sub forma de comprimate filmate. Comprimat filmat oval, galben, marcat cu “RSN” pe o fata si cu “75 mg” pe cealalta fata. Fiecare comprimat filmat contine Rizedronat de sodiu 75 mg echivalent cu acid risedronic 4,64 mg.

Indicatii terapeutice:

Tratamentul osteoporozei postmenopauza, pentru a reduce riscul de fracturi vertebrale.

Tratamentul osteoporozei postmenopauza constituite, pentru a reduce riscul de fracturi de sold. Preventia osteoporozei la femeile in postmenopauza care prezinta risc crescut de osteoporoza.

Mentinerea sau cresterea masei osoase la femeile in postmenopauza aflate sub tratament de lunga durata (peste 3 luni) cu corticosteroizi pe cale sistemica, in doze mai mari sau egale cu 7,75 mg prednison pe zi sau echivalente.

Doze si mod de administrare:

La adulti, doza zilnica recomandata este de un comprimat filmat Actonel 75 mg, pe cale orala. Absorbtia Actonel este influentata de prezenta alimentelor, de aceea, pentru a asigura o absorbtie adecvata, pacienta trebuie sa ia Actonel:

 • inainte de micul dejun: cu cel putin 30 de minute inainte de orice aliment, alt medicament sau bautura (exceptand apa plata) din ziua respectiva.
 • in cazul particular in care administrarea inainte de micul dejun nu este posibila, Actonel poate fi luat intre mese sau seara, in acelasi moment al zilei in fiecare zi, respectand cu strictete urmatoarele instructiuni, pentru a fi sigur ca Actonel este administrat in conditii de repaus alimentar:
 • intre mese: Actonel trebuie administrat cu cel putin 2 ore inainte de, si la cel putin 2 ore dupa ingestia oricarui aliment, medicament sau bautura (exceptand apa plata).
 • seara: Actonel trebuie administrat la cel putin 2 ore dupa ingestia ultimului aliment, medicament sau bautura (exceptand apa plata) din ziua respectiva. Actonel trebuie administrat cu cel putin 30 de minute inainte de a merge la culcare.

Daca, ocazional, se omite o doza, Actonel poate fi administrat inainte de micul dejun, intre mese sau seara, conform instructiunilor de mai sus.

Comprimatele trebuie inghitite intregi si nu trebuie supte sau mestecate. Pentru a favoriza tranzitul comprimatului pana in stomac, Actonel trebuie administrat in ortostatism, cu un pahar cu apa plata (≥ 120 ml). Pacienta nu trebuie sa se aseze in pozitie orizontala timp de 30 de minute dupa administrarea comprimatului.

Administrarea suplimentara de calciu si vitamina D trebuie luata in considerare daca aportul alimentar este inadecvat.

Varstnici: nu este necesara ajustarea dozelor, deoarece biodisponibilitatea, distributia si eliminarea au fost similare la varstnici (peste 60 de ani) si la subiectii mai tineri.

Insuficienta renala: la pacientii cu insuficienta renala usoara pana la moderata nu este necesara ajustarea dozelor. La pacientii cu insuficienta renala severa (clearence-ul plasmatic al creatininei < 30 ml/min) este contraindicata administrarea de risedronat de sodium.

Copii: siguranta si eficacitatea Actonel nu au fost stabilite in cazul copiilor si adolescentilor.

Contraindicatii:

 • hipersensibilitate la risedronat de sodiu sau la oricare dintre excipienti, hipocalcemie;
 • sarcina si alaptare;
 • insuficienta renala severa (clearance-ul plasmatic al creatininei < 30 ml/min).

Atentionari si precautii speciale pentru utilizare:

Alimentele, bauturile (altele decat apa plata) si medicamentele care contin cationi polivalenti (de exemplu calciu, magneziu, fer si aluminiu) interfereaza cu absorbtia bifosfonatilor si nu trebuie administrate concomitent cu Actonel (vezi pct. 4.5). Pentru a atinge eficacitatea scontata, este necesara respectarea cu strictete a recomandarilor privind administrarea.

Eficacitatea bifosfonatilor in tratamentul osteoporozei postmenopauza este corelata cu prezenta unei densitati minerale osoase (DMO) scazute (scorul-T al DMO la nivelul soldului sau al coloanei vertebrale lombare < -2.5 DS) si/sau cu prezenta in antecedente a fracturilor.

Varsta inaintata sau factorii de risc pentru fracturi, prezenti izolat, nu constituie un motiv de initiere a tratamentului osteoporozei cu bifosfonati.

Dovezile in sprijinul eficientei bifosfonatilor, inclusiv a Actonel, la femeile foarte varstnice (> 80 de ani) sunt limitate.

Bifosfonatii au fost asociati cu esofagita, gastrita, ulceratii esofagiene si ulcere gastro-duodenale. De aceea, este necesara prudenta:

 • la pacientele cu antecedente de afectiuni esofagiene care intarzie tranzitul sau golirea esofagiana, cum sunt stenoza sau achalazia.
 • la pacientele care nu pot sta in ortostatism cel putin 30 de minute dupa ce s-a administrat comprimatul.
 • daca se administreaza risedronat la paciente cu afectiuni esofagiene sau ale tractului gastro-intestinal superior, active sau recente.

Medicii trebuie sa insiste in mod deosebit asupra importantei respectarii instructiunilor de administrare si alertarii in cazul aparitiei semnelor sau simptomelor unei posibile reactii esofagiene. Pacientele trebuie sfatuite sa ceara imediat asistenta medicala in cazul in care dezvolta simptome de iritatie esofagiana cum sunt disfagie, odinofagie, durere retrosternala sau pirozis nou aparut sau agravat.

Hipocalcemia trebuie tratata inainte de inceperea tratamentului cu Actonel. Alte tulburari ale metabolismului osos sau mineral (de exemplu disfunctie paratiroidiana, hipovitaminoza D) trebuie tratate in momentul inceperii terapiei cu Actonel.

Osteonecroza de maxilar, in general asociata cu o extractie dentara si/sau infectie locala (inclusiv osteomielita), a fost raportata la pacientele cu cancer care urmau scheme de tratament ce contineau bifosfonati cu administrare, in principal, intravenoasa. Multe dintre aceste paciente urmau, de asemenea, chimioterapie si tratament cu corticosteroizi. Osteonecroza de maxilar a fost raportata, de asemenea, la paciente cu osteoporoza tratate cu bifosfonati administrati pe cale orala.

La pacientele cu factori de risc asociati (de exemplu cancer, chimioterapie, radioterapie, tratament cu corticosteroizi, igiena orala deficitara), inaintea inceperii tratamentului cu bifosfonati, trebuie luata in considerare o examinare dentara, cu masuri preventive stomatologice adecvate.

In timpul tratamentului cu Actonel, aceste paciente trebuie sa evite, daca este posibil, procedurile stomatologice invazive. Pentru pacientele care dezvolta osteonecroza de maxilar in timpul tratamentului cu bifosfonati, chirurgia dentara poate exacerba afectiunea. Pentru pacientele care necesita proceduri stomatologice, nu exista date disponibile care sa indice daca intreruperea tratamentului cu bifosfonati scade riscul dezvoltarii osteonecrozei de maxilar.

Planul de masuri terapeutice pentru fiecare pacienta trebuie ghidat de judecata clinica a medicului curant, in functie de evaluarea individuala a raportului beneficiu/risc.

Acest medicament contine lactoza. Pacientele cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune:

Nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile medicamentoase, insa in cursul studiilor clinice efectuate nu s-au raportat interactiuni semnificative clinic cu alte medicamente.

In studiile de faza III cu risedronat de sodiu in osteoporoza, utilizarea acidului acetilsalicilic sau a altor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost raportata la 33%, respectiv 45% dintre paciente. Daca se considera necesar, risedronatul de sodiu se poate administra concomitent cu un tratament de substitutie estrogenica. Administrarea concomitenta de medicamente care contin cationi polivalenti (de exemplu calciu, magneziu, fer si aluminiu) va interfera cu absorbtia risedronatului de sodiu.

Rizedronatul de sodiu nu este metabolizat sistemic, nu este inductor enzimatic al citocromului P450 si se leaga putin de proteinele plasmatice.

Sarcina si alaptarea:

Nu exista date suficiente cu privire la utilizarea risedronatului de sodiu la femeile gravide. Studiile efectuate la animale au aratat efecte toxice asupra functiei de reproducere. Riscul potential la om nu este cunoscut. Studiile efectuate la animale arata ca o cantitate mica de risedronat de sodiu trece in laptele matern. Risedronatul de sodiu nu trebuie administrat la gravide sau la femeile care alapteaza.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje:

Nu s-a observat niciun efect asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Risedronatul de sodiu a fost evaluat in studii clinice de faza III care au inclus peste 15000 de pacienti. Majoritatea evenimentelor adverse observate in studiile clinice au fost de intensitate usoara pana la moderata si nu au necesitat, de obicei, intreruperea tratamentului.

Evenimentele adverse raportate in studiile clinice de faza III la femei in postmenopauza cu osteoporoza, tratate timp de 36 luni cu risedronat de sodiu in doza de 75 mg/zi (n=5020) sau placebo (n=5084) si considerate posibil sau probabil corelate cu risedronatul sunt enumerate mai jos, utilizand urmatoarea conventie (incidentele versus placebo sunt prezentate in paranteze): foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 si <1/10); mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100); rare (≥1/10000 si < 1/1000); foarte rare (<1/10000).

Tulburari ale sistemului nervos: Frecvente: cefalee (1,8% vs. 1,4%)

Tulburari oculare: Mai putin frecvente: irita

Tulburari gastro-intestinale: Frecvente: constipatie (5,0% vs. 4,8%), dispepsie (4,5% vs. 4,1%), greata (4,3% vs. 4,0%), dureri abdominale (3,5% vs. 3,3%), diaree (3,0% vs. 2,7%) Mai putin frecvente: gastrita (0,9% vs. 0,7%), esofagita (0,9% vs. 0,9%), disfagie (0,4% vs. 0,2%), duodenita (0,2% vs. 0,1%), ulcer esofagian (0,2% vs. 0,2%) Rare: glosita (<0,1% vs. 0,1%), stenoza esofagiana (<0,1% vs. 0,0%)

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: Frecvente: durere musculo-scheletica (2,1% vs. 1,9%)

Fara incidente relevante in studiile de faza III pentru osteoporoza; frecventa se bazeaza pe reevaluarea evenimentelor adverse/rezultatelor de laborator din studiile clinice anterioare.

Investigatii de laborator: la unele paciente a fost raportata scaderea precoce, tranzitorie, asimptomatica si usoara a valorilor serice ale calciului si fosfatului.

Supradozaj:

Nu sunt disponibile informatii specifice cu privire la tratamentul supradozajului cu risedronat de sodiu. Consecutiv supradozajului marcat sunt de asteptat scaderi ale calcemiei. Semne si simptome de hipocalcemie pot sa apara la unele dintre aceste paciente..

Trebuie sa se administreze lapte sau antiacide care contin magneziu, calciu sau aluminiu, pentru a lega risedronatul de sodiu si a-i reduce absorbtia. In cazul supradozajului marcat poate fi luat in considerare lavajul gastric, pentru indepartarea risedronatului de sodiu neabsorbit.

Proprietati farmacodinamice:

Grupa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase, medicamente ce influenteaza structura osoasa si mineralizarea, bifosfonati, codul ATC: M05BA07.

Risedronatul de sodiu este un piridinil-bifosfonat care se leaga de hidroxiapatita osoasa si inhiba resorbtia osoasa mediata de osteoclaste. Turn-over-ul osos este redus, in timp ce activitatea osteoblastelor si mineralizarea osoasa sunt mentinute. In studiile nonclinice, risedronatul de sodiu a demonstrat o puternica activitate anti-osteoclastica si anti-resorbtiva si a crescut masa osoasa si forta biomecanica musculo-scheletica in mod dependent de doza. Activitatea risedronatului de sodiu a fost confirmata prin masurarea markerilor biochimici ai turn-over-ului osos in cursul studiilor farmacodinamice si clinice. Scaderea markerilor biochimici ai turn-over-ului osos s-a observat la o luna si a atins un maxim in 3-6 luni.

Tratamentul si preventia osteoporozei postmenopauza:

Factorii de risc asociati cu osteoporoza postmenopauza includ masa osoasa scazuta, densitatea minerala osoasa scazuta, menopauza precoce, antecedentele tabagice si antecedentele familiale de osteoporoza. Consecinta clinica a osteoporozei este aparitia fracturilor. Riscul de aparitie a fracturilor creste odata cu numarul factorilor de risc.

Programul de cercetare clinica a studiat efectul risedronatului de sodiu asupra riscului de fracturi de sold si de fracturi vertebrale si a inclus femei intrate recent sau demult in menopauza, cu si fara fracturi. Au fost studiate dozele zilnice de 2,75 mg si 75 mg si la toate grupurile, inclusiv grupurile control, s-au administrat calciu si vitamina D (daca valorile serice initiale erau scazute). Riscurile absolut si relativ de noi fracturi vertebrale si de sold au fost evaluate utilizand analiza intervalului de timp pana la producerea primului eveniment.

Doua studii placebo-controlate (n=3,661) au inclus femei cu varsta sub 85 de ani aflate in postmenopauza, care prezentau fracturi verebrale la includerea in studiu. Risedronatul de sodiu 75 mg pe zi, administrat timp de 3 ani, a redus riscul de noi fracturi vertebrale, comparativ cu grupul de control. La femeile care au avut cel putin una sau cel putin doua fracturi vertebrale, reducerea riscului relativ a fost de 41%, respectiv 49% (incidenta aparitiei de noi fracturi vertebrale sub tratament cu risedronat de sodiu a fost 11,3% si 18,1%, iar in cazul placebo 16,3% si 29,0%). Efectele tratamentului au fost observate inca de la sfarsitul primului an de administrare. Beneficii ale tratamentului au fost demonstrate si la femei cu multiple fracturi vertebrale la includerea in studiu. Risedronatul de sodiu, in doza de 75 mg/zi, a diminuat, de asemenea, reducerea inaltimii pe parcursul unui an, comparativ cu grupul de control.

Alte doua studii placebo-controlate au inclus femei cu varsta peste 70 de ani aflate in postmenopauza , cu sau fara fracturi vertebrale la includerea in studiu. Au fost incluse si femei cu varsta intre 70 si 79 de ani, cu scorul-T al DMO la nivelul colului femural <-3 DS (intervalul producatorului, anume -2,5 DS utilizand NHANES III) si cu cel putin un factor de risc aditional. Femeile cu varsta peste 80 de ani au putut fi incluse pe baza existentei a cel putin un factor de risc de origine non-osoasa pentru fractura de sold sau a unei DMO scazute la nivelul colului femural. Semnificatia statistica a eficacitatii risedronatului de sodiu comparativ cu placebo se atinge numai daca cele doua grupuri de tratament (cu risedronat 2,75 mg si 75 mg) sunt analizate impreuna.

Urmatoarele rezultate se bazeaza numai pe analiza a posteriori a subgrupurilor definite de practica clinica si de definitia actuala a osteoporozei: – La subgrupul de paciente cu scorul-T al DMO la nivelul colului femural <-2,5 DS (NHANES III) si cu cel putin o fractura vertebrala la includerea in studiu, risedronatul de sodiu, administrat timp de 3 ani, a redus riscul de fracturi de sold cu 46% fata de grupul de control (incidenta aparitiei fracturilor de sold la grupurile risedronat 2,75 mg si 75 mg analizate impreuna a fost de 3,8%, comparativ cu 7,4% la grupul placebo).

Datele sugereaza ca la femeile foarte varstnice (≥80 de ani) se poate observa o protectie mult mai limitata decat cea mentionata mai sus. Aceasta se poate datora faptului ca, odata cu inaintarea in varsta, creste importanta factorilor de risc de origine non-osoasa pentru fractura de sold. In aceste studii, datele analizate in functie de criteriul secundar au indicat o scadere a riscului de aparitie de noi fracturi vertebrale la pacientele cu DMO scazuta la nivelul colului femural fara fracturi vertebrale si la pacientele cu DMO scazuta la nivelul colului femural cu sau fara fracturi vertebrale. Risedronatul de sodiu in doza de 75 mg pe zi, administrat timp de 3 ani, a crescut DMO, comparativ cu grupul de control, la nivelul coloanei vertebrale lombare, colului femural, trohanterului si a pumnului si a prevenit pierderea osoasa la nivelul extremitatii distale a radiusului.

Dupa intreruperea unui tratament de 3 ani cu risedronat de sodiu in doza de 75 mg pe zi, la pacientele urmarite timp de un an, s-a constatat o rapida reversibilitate a efectului supresor al risedronatului de sodiu asupra turn-over-ului osos.

La femeile in postmenopauza in tratament cu estrogeni, risedronatul de sodiu administrat in doza de 75 mg pe zi a crescut DMO la nivelul colului femural si la nivelul extremitatii distale a radiusului, comparativ cu administrarea de estrogeni in monoterapie.

Biopsiile osoase de la femei in postmenopauza tratate cu risedronat de sodiu 75 mg pe zi, timp de 2 pana la 3 ani, au demonstrat o reducere moderata, asa cum se anticipa, a turn-over-ului osos. Osul format in cursul tratamentului cu risedronat sodic a avut atat structura lamelara cat si mineralizarea normale. Aceste date, impreuna cu scaderea aparitiei incidentei fracturilor de cauza osteoporotica la nivel vertebral, la femeile cu osteoporoza, par sa indice ca nu exista niciun efect negativ asupra calitatii osului.

Rezultatele endoscopice de la pacientele care au prezentat diverse acuze gastro-intestinale de intensitate moderata pana la severa, atat din grupul tratat cu risedronat de sodiu cat si din grupul de control, nu au pus in evidenta ulcere gastrice, duodenale sau esofagiene provocate de tratament, in niciunul dintre grupuri, cu toate ca in grupul tratat cu risedronat de sodiu s-au observat, mai putin frecvent, duodenite.

Intr-un studiu la femei cu osteoporoza postmenopauza, care a comparat administrarea risedronatului de sodiu inainte de micul dejun cu administrarea in alte momente ale zilei, cresterile DMO a coloanei vertebrale lombare au fost statistic mai mari in cazul administrarii inainte de micul dejun.

La femeile cu osteopenie postmenopauza, risedronatul de sodiu s-a dovedit superior fata de placebo in cresterea DMO la nivelul coloanei vertebrale lombare, la 12 si la 24 de luni.

Osteoporoza indusa de corticosteroizi:

Programul de cercetare clinica a inclus paciente care au inceput corticoterapia (prednison ≥ 7,75 mg pe zi sau echivalent) in ultimele 3 luni sau paciente care au fost tratate cu corticosteroizi mai mult de 6 luni. Rezultatele acestor studii au demonstrat ca:

Rizedronatul de sodiu 75 mg pe zi, administrat timp de un an, mentine sau creste DMO la nivelul coloanei vertebrale lombare, colului femural si trohanterului, comparativ cu administrarea de placebo.

Risedronatul de sodiu 75 mg pe zi a redus incidenta fracturilor vertebrale comparativ cu administrarea de placebo (studii in care a existat criteriul siguranta), la un an, in studii analizate impreuna.

Examinarea histologica a biopsiilor osoase de la paciente la care s-au administrat corticosteroizi si risedronat de sodiu 75 mg pe zi nu a relevat semne de perturbare a procesului de mineralizare osoasa.

Proprietati farmacocinetice:

Absorbtie: Dupa o doza orala, absorbtia este relativ rapida (timpul de atingere a concentratiei plasmatice maxime – t max este de aproximativ o ora) si este independenta de doza in intervalul studiat (2,5-30 mg). Biodisponibilitatea orala medie a comprimatului filmat este 0,63% si scade atunci cand risedronatul de sodiu se administreaza concomitent cu alimente. Biodisponibilitatea a fost similara la barbati si la femei.

Distributie: La om, volumul mediu aparent de distributie la starea de echilibru este de 6,3 l/kg. Legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 24%.

Metabolizare: Nu exista dovezi care sa indice ca risedronatul de sodiu este metabolizat sistemic.

Eliminare: Aproximativ jumatate din doza absorbita se elimina prin urina in decurs de 24 de ore; 85% din doza administrata intravenos se regaseste in urina dupa 28 zile. Clearance-ul renal mediu este de 105 ml/min iar clearance-ul total mediu este de 122 ml/min, diferenta fiind probabil atribuita clearance-ului prin adsorbtie osoasa. Clearance-ul renal nu este dependent de concentratie si exista o relatie lineara intre clearance-ul renal si clearance-ul creatininei. Risedronatul de sodiu neabsorbit se elimina nemodificat prin fecale. Dupa administrare orala, curba concentratie-timp indica 3 faze de eliminare, cu un timp de injumatatire plasmatica prin eliminare de 480 ore.

Grupe speciale de pacienti:

Varstnici: Nu este necesara ajustarea dozei.

Pacienti care utilizeaza acid acetilsalicilic/AINS: La pacientele care utilizeaza regulat acid acetilsalicilc sau AINS (3 sau mai multe zile pe saptamana), incidenta evenimentelor adverse la nivelul tractului gastro-intestinal superior a fost similara la pacientele tratate cu risedronat de sodiu si la cele din grupul de control.

Date preclinice de siguranta:

In studii toxicologice efectuate la sobolan si caine s-au observat efecte toxice hepatice ale risedronatului de sodiu, dependente de doza, in special cresteri ale valorilor plasmatice ale enzimelor hepatice, asociate cu modificari histologice la sobolan. Relevanta clinica a acestor observatii este necunoscuta. La sobolan si caine s-a observat toxicitate testiculara la nivele de expunere considerate superioare expunerii care rezulta prin utilizarea dozelor terapeutice la om. Iritatii ale cailor respiratorii superioare, dependente de doza, au fost frecvent semnalate la rozatoare. Efecte similare s-au observat si in cazul altor bifosfonati.

Efecte asupra tractului respirator inferior au fost observate, de asemenea, si in studiile pe termen lung la rozatoare, cu toate ca semnificatia clinica a acestor observatii nu este clara. Studiile de toxicitate asupra functiei de reproducere, la expuneri apropiate de expunerea clinica, au pus in evidenta modificari de osificare la nivelul sternului si/sau craniului fetusilor sobolanilor tratati si hipocalcemie si mortalitate la femelele gestante care au fost lasate sa nasca. Nu s-au evidentiat efecte teratogene la doze de 3,2 mg/kg si zi la sobolan, respectiv 10 mg/kg si zi la iepure, cu toate ca datele disponibile provin doar de la un numar mic de iepuri. Toxicitatea materna a impiedicat testarea unor doze mai mari. Studiile de genotoxicitate si carcinogenitate nu au evidentiat niciun risc particular pentru om.

Pret:

 • Actonel comprimate filmate 75 mg cutie cu 1 blister PVC/Al de 2 comprimate filmate are un pret aproximativ de 140 lei;
 • Actonel saptamanal comprimate filmate 35 mg cutie cu 1 blister de 4 comprimate filmate are un pret aproximativ de 120 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 11 februarie, 2012, 11:33

2 Discutii la Actonel

 1. chiriac viorica 16/07/2012 at 12:29

  Buna ziua,
  In urma efectuarii testului DXA am fost diagnosticata cu osteoporoza la nivelul coloanei vertebrale(L4 si L5) cu un scor de -2.6 si osteopenie la nivelul picioarelor. Am fost la medicul specialist reumatolog si mi-a indicat actonel 2 comprimate pe luna, urmate de 10 zile calciu si vit. D.Iunie a fost prima luna si am avut niste dureri groaznice la nivelul oaselor si o gheara in piept care nu-mi dadea voie sa respir.Va rog sa-mi spuneti daca acest medicament puternic este indicat sa-l mai iau,daca da care este perioada minima de tratament si daca este vreo legatura intre crizele de lumbago pe care le fac si scaderea densitatii osoase la nivelul celor doua vertebre.Dupa ce am citit prospectul acestui medicament si am vazut consecintele lui, mi-e f. frica de el.Mentionez ca nu am avut cazuri de osteoporoza in familie si nici nu am avut vreo fractura pana acum,iar osteoporoza este determinata de menopauza precoce.Acum am 50 de ani si menopauza s-a instalat la 45 de ani.Va multumesc anticipat pt.raspuns.

  Răspunde
  • DoctorFrog 16/07/2012 at 13:56

   Legatura exista, scazand densitatea traveelor ososase, vertebrele se aseaza si strivesc nervii, de aici apar si durerile. Schema de tratament mi se pare un pic ciudata, 2 comprimate pe luna? Exista patru optiuni diferite de dozare atunci cand se utilizeaza Actonel pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei la femeile aflate in postmenopauza, incluzand:
   Actonel 5 mg o data pe zi;
   Actonel 35 mg o data pe saptamana;
   Actonel 75 mg pe zi, timp de doua zile la rand in fiecare luna ( din cate stiu aceasta concentratie nu se mai produce);
   Actonel 150 mg, o data pe luna, in fiecare luna.

   Perioada minima de tratament nu exista, se ia tot restul vietii. Chiar daca credeti ca nu ati avut cazuri de osteoporoza in familie ele au existat, pur si simplu au trecut neobservate. Cu totii facem osteoporoza, este inevitabila, iar preconceptia ca doar femeile fac osteoporoza este falsa. Mergeti la medicul dvs. si discutati despre simptomele dvs. Trebuie sa va faca o reevaluare, eventual o ajustare a dozelor. Daca doriti si alte informatii despre osteoporoza puteti sa accesati legaturile de mai jos. Va doresc multa sanatate.

   http://www.ymed.ro/ce-este-osteoporoza/
   http://www.ymed.ro/despre-osteoporoza/
   http://www.ymed.ro/osteoporoza-coloanei-vertebrale/
   http://www.ymed.ro/osteoporoza-femei/

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *