Prima Pagina » Sanatate A-Z » Endocrinologie » Adenomul Cromofob

Adenomul Cromofob

Adenomul Cromofob

Definitie

Constituie tipul cel mai obisnuit de tumoare hipofizara. La inceput, tumoarea se dezvolta in hipofiza, iar pe masura ce se mareste distruge peretii seii turcesti, diafragmul seii si creste in sus, invadand larg hipotalamusul si centrii nervosi invecinati. Procesul infiltrativ e invadant si caracteristic tumorilor maligne.

Simptomatologie

In perioada de inceput lipsesc semnele clinice. Bolnavul se plange doar de dureri de cap si de aceea este deseori tratat pentru nevroza. Cefaleea se datoreste de fapt presiunii exercitate de tumoare pe diafragmul seii. Cand tumoarea devine voluminoasa, comprima centrii nervosi din hipotalamus, producand manifestari legate de suferinta creierului: dereglari ale somnului si ale apetitului, obezitate, febra.

Daca tumoarea se dezvolta anterior, comprima chiasma otpica si produce tulburari de vederes stramtoare a campului vizual (hemianopsie), atrofie optica si, in cele din urma, pierderea totala a vederii. Daca tumoarea se dezvolta posterior, determina aparitia diabetului insipid.

Tulburarile de natura endocrina apar mai tarziu, dupa ce o parte din hipofiza a fost distrusa de tumoare. Semnul cel mai precoce il constituie regresiunea caracterelor sexuale (hipo-gonadismul). Ulterior se instaleaza insuficienta tiroidiana si insuficienta suprarenala. O complicatie de temut a tumorii hipofizare este hemoragia, care necesita interventia chirurgicala de urgenta.

Diagnostic

Deoarece manifestarile clinice sunt reduse in adenomul cromofob, diagnosticul se bazeaza in primul rand pe examenul radiologic al seii turcesti – care arata marirea de volum a glandei – si in al doilea rand pe modificarile oculare.

Tratament

Tratamentul este radiologic si chirurgical. Se practica fie rontgenterapia regiunii hipofizare, fie exereza chirurgicala (hipofizectomie). De data recenta este procedeul de distrugere a tumorii hipofizare cu substante radioactive, interventie denumita si hipofizoliza.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 februarie, 2013, 9:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *