Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Adrenostazin

Adrenostazin

Prospect

Preparatul Adrenostazin se prezinta sub forma de fiole 1 ml solutie apoasa Adrenostazin contine 0,3 mg carbazocrom.

Actiune terapeutica:

Carbazocrom este un produs de oxidare al adrenalinei. Este un hemostatic, produce diminuarea permeabilitatii si cresterea rezistentei capilarelor. Administrat la om reduce timpul de sangerare de la 200 secunde la 120-110 secunde. Normalizeaza timpul de sangerare prelungit in mod patologic.

Adrenostazinul nu intervine in procesul de coagulare; diferite teste de coagulare (timpul de coagulare, timpul de protrombina etc.) au fost gasite nemodificate dupa administrarea adrenostazinului.

Adrenostazinul actioneaza asupra peretului vascular, marind rezistenta si diminuand permeabilitatea capilara. Desi este un produs de oxidare a adrenalinei, adrenostazinul nu pastreaza nici una din proprietatile simpatico-mimetice ale acestuia, neprovocand modificari ale tensiunii arteriale, pulsului sau debitului cardiac.

Farmacocinetica:

Administrarea subcutanata a carbazocrom este urmata de absorbtie relativ lenta (3-5 minute) datorita vasoconstrictiei locale. Absorbtia este mult mai rapida in cazul injectarii i.m. Carbazocrom este eliminat pe cale urinara sub forma de metaboliti inactivi.

Indicatii:

  • prevenirea si tratamentul hemoragiilor chirurgicale: profilactic in interventii chirurgicale care expun la hemoragii capilare (ORL, urologie, chirurgie osoasa si toraco-pulmonara); -prevenirea si tratamentul hemoragiilor medicale: purpura acuta si cronica, telangiectazia familiala, epistaxis, sindroamele capilare toxice in intoxicatii cu arsen si benzol
  • hemoragii capilare ale aparatului respirator si digestiv,ciroze, hepatite, hematemeze, hemoptizie, hemoragii retiniene, uterine.

Mod de administrare:

Intramuscular, subcutanat sau intravenos (in solutie glucozata si clorurosodica). Solutia diluata se foloseste in primele 24 de ore dupa preparare.
Doza pentru adulti este de 1,5 mg de 1-3 ori/zi.
Profilactic, in seara precedenta si cu 1/2 ora inaintea interventiei chirurgicale. In caz de hemoragii intense se utilizeaza perfuzii a 50 mg adrenostazin in 500 ml solutie izotonica.
Doza pentru copii sub 15 ani este 1/2 din doza adultului.

Contraindicatii:

Hemoragii masive prin ruptura de vase mari (este ineficace).

Precautii:

Solutia intravenoasa se poate asocia cu sange, plasma, substituenti de plasma.

Sarcina si alaptare:

Se va administra cu prudenta.

Interactiuni medicamentoase:

Se poate asocia in perfuzie cu analeptice, simpatomimetice, curarizante, barbiturice. Este incompatibil cu vitamina C.
Creste activitatea fibrinolitica a acidului nicotinic.

Reactii adverse:

Durere la locul injectarii.

Supradozare:

Injectarea i.v. de doze excesive poate produce fibrilatie ventriculara (in special la cardiaci) si infarct miocardic acut (la bolnavi cu cardiopatie ischemica).

Pret:

Adrenostazin 1,5 mg/5 ml cutie cu 5 fiole are un pret aproximativ de 9 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 martie, 2012, 15:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *