Prima Pagina » Sanatate A-Z » Alergologie » Aeroalergeni

Aeroalergeni

AeroalergeniAeroalergenele sunt alergene aeropurtate. Dintre cele de interior, cele mai importante sunt alergenele acarienilor domestici, artropode de dimensiuni mici invizibile cu ochiul liber, cu respiratie tegumentara, din familia Pyroglyphidae. Ca acarieni din praful de casa trebuie mentionati Dermatophagoides pteronyssinus, D. farinae, D. Microceras si Euroglyphus maynei. Acestia reprezinta 90% din speciile de acarieni din praful de casa din zona temperata. Acarienii de stocaj apartin de obicei familiei Acaridae (Tyrophagus putrescentiae, Acarus siro).

Alte alergene de interior sunt cele provenite din descuamatiile epiteliale, secretiile sebacee sau urina unor animale mamifere, cum ar fi pisica (Felis domesticus), cainele (Canis familiaris) sau unele rozatoare.

Pot fi implicate si alergene provenite de insecte precum gandacul rosu de bucatarie (Blatella germanica) si gandacul negru de bucatarie (B. Orientalis).

Praful de casa este de fapt amestec heterogen complex care contine acarieni domestici (sursa cea mai importanta de alergene), scuame umane si de la animale de companie, fibre din covoare si textile, resturi de insecte, fungi, particule de nisip si alte pulberi inerte.

Dintre fungii de interior trebuie amintiti reprezentantii ascomicetelor: Aspergillus fumigatus, Penicillium notatum, Alternaria alternata, Cladosporium cladosporioides si ai zigomicetelor: Mucor mucedo.

Fungii de exterior de tipul ascomicetelor Alternaria si Cladosporium tind sa reprezinte alergene sezoniere in zonele temperate si sporuleaza in zile calduroase, uscate, cu vant (spori “uscati”). Aerobasidium pullulans este un fung cu spori “umezi” (prefera umiditate crescuta).

Aeroalergenele de exterior cele mai importante sunt insa polenurile. In tara noastra, sezonul polenului de arbori sau arbusti timpurii din familia Betulaceae, de tipul mesteacanului (Betula verrucosa), arinului (Alnus glutinosa) sau alunului (Corylus avellana), este primavara devreme. Sezonul polenului de graminee (familia Poaceae), salbatice sau cultivate, cum ar fi timoftica (Phleum pratense), firuta (Poa pratensis), iarba de gazon (Lolium perenne), secara (Secale cereale) etc, este desfasurat de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. Sezonul polenului de buruieni, cum ar fi pelinarita (Artemisia vulgaris) si ambrozia pitica (Ambrosia elatior), din familia Asteraceae, este vara tarziu pana toamna.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 8 decembrie, 2018, 22:40

2 Discutii la Aeroalergeni

 1. Florin DAVID 04/12/2012 at 20:56

  Buna ziua,
  am citit articolul publicat de dvs despre alergeni si ma intrebam ce ramura a medicinei se ocupa cu acestea.
  aveti cunostinta unde / cine ar putea face niste analize referitoare la expunerea la mucegaiuri in casa/bloc…
  si unde pentru cele care sunt “interne” adica in organism.
  de vreo 3-4 ani dupa o pneumonie si tratament am inceput sa am tulburari in zona plamini fara tuse gen astm/bronsita, dispnee.
  intre altele ma gindeam daca nu cumva exista expunere la mucegai in casa.
  daca aveti o idee v-as fi recunoscator.
  florin david

  Răspunde
  • DoctorFrog 06/12/2012 at 10:10

   Identificarea substantei alergizante se face prin testare cutanata alergologica la alergene de contact de tip patch, respectiv prin aplicarea unor baterii de teste de contact in conditii standardizate si urmarirea reactiei cutanate dupa ore si zile. Dupa identificarea substantei alergizante, se interzice orice contact cu aceasta. Din cate stiu aceste teste si interpretarea lor (teste cutanate PRICK) se fac la MEDAS si la LAURUSMEDICAL. Posibil sa existe si altii.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *