Prima Pagina » Sanatate A-Z » Fiziokinetoterapie » Aerosolii

Aerosolii

Aerosolii

Aerosolii reprezinta starea de dispersie foarte fina a unei substante lichide sau solide intr-un mediu gazos. Mediul gazos este obligatoriu; se mai numeste si mediul dispersant, in care particulele solide sau lichide alcatuiesc faza “dispersa”. Aerosolii pot fi naturali – cei atmosferici si artificiali sau terapeutici.

Aerosolii naturali sunt mai frecventi la mare sau la munte. Aerosolii marini sunt alcatuiti din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg in larg sau pe coasta, particule care sunt antrenate de curentii de aer. Zona cea mai bogata in aerosoli o constituie o fasie de plaja de 50 – 100 m. Acesti aerosoli contin cloruri de Na, I, bromuri, alcaline, magneziu etc., fiind puternic ionizati de ultraviolete.

Aerosolii de padure sau munte sunt formati dintr-un centru invelit de o pelicula de apa sau dintr-o particula de polen, pe care s-a depus substanta volatila (terebentina), care elibereaza ozon in contact cu oxigenul. Aceeasi actiune au aici si radiatiile ultraviolete.

Tehnica si aparatura

Producerea aerosolilor artificiali se bazeaza tot pe folosirea aerului comprimat, la o presiune mai mare de 2 – 3 atmosfere care disperseaza fin, in microparticule, mediul lichid. Aceasta pulverizare fina are loc in niste tuburi de sticla – pipe.

Proprietati

Aerosolii sunt microparticule sub 1 micron, cu sedimentare lenta (viteza de cadere = 1 cm/10 min.). Au miscare browniana, nu condenseaza pe suprafete reci si strabat in mediul lichid cativa centimetrii, fara sa se dizolve; au sarcina electrica.

Actiunea este in functie de substanta medicamentoasa folosita: vasoconstrictoare (adrenalina, efedrina); vasodilatatoare (Miofilin, Nitrit de sodiu); bronhodilatatoare (Miofilin, etc.); antiinflamatorie si antiinfectioasa (antibiotice); antialergica (ACTH); sedativa (bromuri de calciu, Luminai).

Indicatii

O aerosolizare corecta echivaleaza cu o perfuzie medicamentoasa. Aerosolii sunt indicati in bolile pulmonare (traheite, bronsite, supuratii pulmonare, astm bronsic) si in afectiunile O.R.L. (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 6 martie, 2013, 9:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *