Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Allopurinol

Allopurinol

Prospect

Preparatul Allopurinol se prezinta sub forma de comprimate continand alopurinol 100 mg.

Actiune terapeutica:

Antigutos – inhiba formarea acidului uric, diminuand consecutiv hiperuricemia si uricozuria.

Indicatii:

Guta cronica, mai ales forme severe (acid uric peste 700 mg in urina de 24 de ore), forme cu nefropatie sau calculi uratici;
Hiperuricemie la bolnavi cu leucemie, limfoame sau alte boli canceroase sub tratament cu citostatice sau iradiatii, hiperuricemii iatrogene, sindrom Lesch-Nyhan.
Profilaxia si tratamentul calculozei uratice.

Mod de administrare:

Oral, dupa mese, incepand cu 1 comprimat (100 mg)/zi si crescand progresiv (cu cate 1 comprimat saptamanal), in functie de valorile uricemiei. Dozele obisnuite in cazurile moderate de guta sunt 2-3 comprimate/zi,iar in cazurile severe de 4-6 comprimate/zi (in doua prize, dupa mese). La bolnavii de cancer care au valori foarte mari ale uricemiei, se pot administra 6-8 comprimate/zi, 2-3 zile. La copii 10-20 mg/kg si zi.

Contraindicatii:

Intoleranta la alopurinol, criza de guta, hemocromatoza idiopatica sub tratament cu fier reprezinta contraindicatii. Prudenta sau se evita in timpul sarcinii si alaptarii. Nu se administreaza la copii (cu exceptia celor cu boala canceroasa si hiperuricemie secundara sau cu sindrom Lesch-Nyhan). Prudenta la hepatici si la hipotiroidieni. Se va evita consumul de bauturi alcoolice. Prudenta in asocierea cu medicamente carora le inhiba metabolizarea, favorizand reactii toxice: mercaptopurina (se reduce doza de antileucemic la 1/3-1/4), azatioprina, anticoagulante orale (se reduce doza de anticoagulant sub controlul protrombinemiei). Asociat clorpropamidei poate favoriza reactii hipoglicemice prelungite (mai ales la bolnavii cu insuficienta renala). Nu se asociaza probe necid sau alte uricozurice (cresc eliminarea alopurinolului). Nu se asociaza cu ampicilina (risc crescut de reactii cutanate).

Reactii adverse:

Favorizarea crizelor gutoase la inceputul tratamentului gutei (in primele 3-4 luni se asociaza doze mici de colchicina, tratamentul nu trebuie inceput cu ocazia unei crize de guta).
Posibilitatea formarii de calculi xantinici (se ingera lichide pentru a mentine volumul urinei la 2-3 l/zi).
Uneori eruptii cutanate (maculo-papulare, foarte rar dermatite grave), febra alergica, adenopatii, artralgii, eozinofilie; ocazional epigastralgii, greata, voma, diaree, dureri abdominale (se administreaza dupa mese), cefalee, ameteli, somnolenta.
Rareori alopecie, leucopenie sau leucocitoza, fenomene hepatotoxice, cefalee, vertije, ginecomastie, nevrite.
In timpul tratamentului se controleaza functia hepatica, functia renala si formula sanguina.

Pret:

Allopurinol comprimate 100 mg cutie cu 5 blistere PVC/Al de 10 comprimate are un pret aproximativ de 8 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 8 martie, 2012, 22:52

4 Discutii la Allopurinol

 1. Larsson 09/03/2012 at 10:31

  Cand se administreaza simultan Allopurinol si 6-mercaptopurina (este utilizata in tratamentul leucemiei acute, atat in inducerea remisiunilor cat mai ales in tratamentul de intretinere din leucemia limfoblastica acuta si din leucemia mielocitara acuta), este esential ca doza de 6-mercaptopurina sa se reduca la un sfert din doza uzuala, deoarece Allopurinolul reduce rata de catabolism pentru mercaptopurina.

  Răspunde
 2. Simma 09/03/2012 at 10:27

  Allopurinol-ul scade de asemenea nivelul de acid uric din sange prin prevenirea producerii acestuia. Totusi acesta este administrat cu atentie la pacientii ai caror rinichi functioneaza defectuos deoarece exista sansa de efecte secundare cum ar fi mancarimi si degradari ale ficatului.

  Răspunde
 3. Allopurinol 09/03/2012 at 10:23

  Se poate administra Allopurinol concomitent cu Plavix si alte medicamente anticoagulante? Allopurinol 300 mg poate inlocui Milurit 300mg? acelasi dozaj, 1 tableta zilnic, conform prescriptiei?

  Răspunde
  • DoctorFrog 09/03/2012 at 10:24

   Da se poate administra asociat, dar in cazul anticoagulantelor trebuie ajustata doza acestora prin determinari repetate ale INR-ului. Vorbesc de medicamentele anticoagulante, Plavixul nu este anticoagulant ci antiagregant.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *