Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Alphagan

Alphagan

Prospect

Preparatul Alphagan este un agent simpatomimetic. Este un agonist al receptorului alfa-2 adrenergic care scade producerea umorii apoase si creste eliminarea uveosclerala. Nivelul plasmatic dupa administrarea intraoculara: 1-4 h. Metabolizat de ficat si excretat in totalitate prin urina.

Indicatii:

Scade presiunea intraoculara in glaucomul cu unghi deschis sau hipertensiunea oculara.

Mod de administrare:

Solutie 0,15% , 0,2%: Glaucom cu unghi deschis/hipertensiune oculara: Adulti: 1 pic in afectiuni oculare de 3 ori/zi, cu doze fractionate la 8 ore.

Contraindicatii:

  • Folosirea in terapia cu inhibitori MAO.
  • Lactatia.
  • Folosirea la copii sub 2 ani.

Precautii:

Utilizati cu precautie in bolilecardio-vasculare severe, depresii, insuficienta cerebrala/ coronariana, sdindrom Raynaud, hipotensiune ortostatica sau trombangeita obliteranta. Alphagan P (0,15%) contine mai putini conservanti decat alphagan (0,2%) si provoaca hiperemie conjunctivala si efecte secundare mai putin accentuate. Poate fi folosit cu alte topice oftalmice pentru scaderea presiunii intraoculare. Se pastreaza la 25°C.

Observatii pentru pacient – familie:

Spalati-va pe maini inainte si dupa instilare. Folositi 1 pic la fiecare 8 h in afectiunile oculare. Scoateti si nu reaplicati lentilele de contact timp de 15 min dupa instilare. Nu efectuati activitati ce necesita atentie sporita deoarece medicamentul poate produce oboseala si slabiciune. Anuntati orice efect secundar aparut. Evitati alcoolul si orice alt deprimant SNC. Respectati programul examenelor de laborator ulterioare. Evaluarea si controlul terapiei: Evaluati examenul oftalmologic, si efectuati teste de screening. Investigati daca a fost prescris un inhibitor MAO deoarece poate interactiona nefavorabil.

Interactiuni medicamentoase:

Antidepresive triclice. Afect posibil asupra metabolizarii si recaptarii aminelor. Antihipertensive. Pot reduce pulsul si TA; folositi cu precautie. Blocanti beta adrenergici. Pot reduce pulsul si TA; folositi cu precautie. Deprimante SNC (alcool, anestezice, barbiturice, opioide, sedative). Posibila depresie aditionala a SNC. Glicozide cardiace. Pot reduce pulsul si TA; folositi cu precautie. IMAO. Nu folositi impreuna.

Reactii adverse:

Oftalmic: hiperemie oculara, lacrimatie, senzatie de corp strain, foliculita conjunctivala, reactii alergice oculare, prurit, eroziune corneana, fotofobie, eritem, edem conjunctival, blefarita, iritatie oculara, tulburari de vedere, hemoragie conjunctivala, irite, mioza.
GI: xeroftalmie, gust modificat.
SNC: somnolenta (frecvent), fatigabilitate, cefalee, insomnie, depresie, anxietate.
cardio-vasculare: hipertensiune, palpitatii, aritmii, sincope, bradicardie/tahicardie, hipotensiune.
Respirator: uscarea mucoasei nazale, bronsite, dispnee, faringite, rinite, infectii sinusale.
Diverse: astenie, dureri musculare, reactii alergice, stare pseudogipala.

Pret:

Alphagan solutie oftalmica in concentratie de 0,15% , 0,2% are un pret aproximativ de 26 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 28 aprilie, 2012, 12:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *