Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Amfotericina B

Amfotericina B

Prospect

Amfotericina B este o poliena produsa de Streptomyces care inhi­ba cresterea ciupercilor; proprietatea se da­toreaza formarii de complexe insolubile cu sterolii membranari ai ciupercilor. Se poate in plus, administra sistemic intravenos. Amfotericina B este indi­cata in: candidoze, criptococoza, aspergilo­za, blastomicoza, histoplasmoza, sporo­tricoza.

Indicatii:

Medicamentul este este utlizat in principal ca forma de tratament agresiv la pacientii cu infectii fungice progresive si posibil fatale. Se administreaza parenteral in: infectii fungice invazive sistemice, potential fatale, inclusiv aspergiloza, criptococoza, blastomicoza Nord-Americana, candidoza sistemica, coccidomicoza; histoplasmoza, sporotricoza, zigomicoza, inclusiv mucormicoza cauzata de Mucor, Rhizopus si Absidia species. Infectii datorate speciilor sensibile de Conidiobolus si Basidiobolus. Terapia secundara in tratarea lesimaniozei mucocutantate americane.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la medicament mai putin in situatia cand boala ameninta viata pacientului si este sensibil doar la tratamentul cu amfotericina b. Utilizat pentru a trata formele non-invazive ale bolilor fungice cum ar fi cadidoza orala, candidozele vaginale sau candidoze esofagiene la pacientii la care neutrofilele au valori normale. Lactatia.

Precautii la administrare:

Efectele de supresie a maduvei osoase pot duce la cresterea incidentei infectiilor microbiene, intarzierea procesului de vindecare, hemoragii gingivale. Se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera transfuzii cu leucocite. Administrati suspensiile orale intre mese, daca este posibil, pentru a permite un contact indelungat cu leziunile orale.

Reactii adverse:

  • anorexie, diaree, dureri epigastrice (frecvente), insuficienta hepatica acuta, hepatite, melena, icter, gastroenterita hemoragica.
  • cefalee (cel mai frecvent), convulsii, tinitus, vertij, neuropatii periferice, encefalopatie, simptome neurologice.
  • hipotensiune (cel mai des), stop cardiac, insuficienta cardiaca, fibrilatii ventriculare , aritmie, hipertensiune.
  • scaderea functiei renale, azotemie, hipostenurie, acidoza tubulara renala.
  • febra (cu frisoane si tremor) care se produce la 15-20 min dupa inceperea tratamentului, pierderi in greutate, dureri generalizate (iclusiv musculare sau articulare), flusing, anafilaxie si alte reactii alergice.

Dermatologice: rash, mai ales maculopapular, prurit. Hematologice: anemie normocromica, anemie normocitara (cel mai frecvent), agranulocitoza, defecte de coagulare, trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, leucocitoza. Respirator: tahipnee (cel mai des), soc , edem pulmonar, pneumonie de hipersensibilitate, bronhospasm. Oftalmologice : tulburarea vederii, diplopie.

Mod de administrare:

Doza test prin infuzie lenta 1 mg in 20 mL de solutie 5% dextroza injectabila trebuie perfuzata pe o durata de 20-30 min pentru a determina toleranta.

Infectii fungice severe si rapid progresive Initial: 0,25-0,3 mg/kg pe o durata de 2-6 h. In functie de starea pacientului doza poate fi crescuta gradual cu 5-10 mg/zi pana la o doza finala de 0,5-0,7 mg/kg, fara a se depasi 1,5 mg/kg/zi.

Aspergiloza 1-1,5 mg/kg/zi pentru o doza totala de 3,6 g. Blastomicoza, Histoplasmoza 0,5-0,6 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.

Candidoze, Coccidioidomicoze 0,5-0,7 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.

Mucormicoze 1-1,5 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.

Ficomicoze rinocerebrale 0,25-0,3 mg/kg/zi pana la 1-1,5 mg/kg/zi. pentru o doza totala de 3-4 g.

Sporotricoze 0,5 mg/kg/zi pana la doza totala de 2,5 g.

Leismanioza 0,5 mg/kg/zi administrate in zile alternative, in 14 doze (nu este recomandata ca terapie primara);

Profilaxia infectiilor fungice in transplantul de maduva osoasa 0.1 mg/kg/zi.

Paracoccidioidomicoze 0,4-0,5 mg/kg/zi prin infuzie lenta pentru 4-12 saptamani.

Irigatii ale vezicii biliare Cistite candidozice Irigati vezica biliara cu 50 mg/mL solutie, timp de 5-10 zile periodic sau continuu. Amfotericina, intratecal Meningite, occidioidale sau cryptococcale Initial: 0,25 mg intratecal; crestere graduala pana la doza maxima tolerata (de obicei 0,25-1 mg la fiecare 2-5 zile).

Pret:

Amfotericina B este disponibil in farmacii la un pret mediu de 39 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *