Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Aminoglicozide din Generatia II

Aminoglicozide din Generatia II

Gentamicina

Farmacocinetica:

Absorbtia din tubul digestiv este neglijabila. Dupa administrare i.m. realizeaza concentratii plasmatice eficace in 60-90 minute. Circula in sange nelegata de proteinele plasmatice. Con­centratia activa se mentine 8 ore. Concentratiile plasmatice necesare pentru aparitia efectului terapeutic sunt de 4-9 mcg/ml. Concentratia cu risc toxic mare este de 12 mcg/ml. T1/2 este va­riabil: adulti normali 1-4 ore; in insuficienta renala creste in functie de clearence-ul creatininei; in anurie T1/2 este aproximativ 70 ore.

Eliminarea se face renal prin filtrare glomerulara, nemodificata. Concentratiile urinare acti­ve sunt de 50-100 ori mai mari decat cele serice. In insuficienta renala se produce cumularea.

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian cuprinde:

  • bacili gram negativ: Serratia, Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, E. coli, Enterobacter;
  • coci gram pozitiv: stafilococi (stafilococii rezistenti la meticilina sunt rezistenti si la gentamicina)
  • efect moderat;

Rezistenta bacteriana este mediata plasmidic si se instaleaza prin aparitia unor enzime care inactiveaza antibioticul; a crescut foarte mult in conditii de spitalizare, mai ales pentru bacilii gram negativ.

Farmacotoxicologie:

Este ototoxica, producand mai ales tulburari vestibulare, si nefrotoxica (cu frecventa 2-10%). Pentru evitarea acestor fenomene este recomandat sa nu se depaseasca concentratiile maxime de 10-12 mcg/ml, iar cele minime (dinaintea administrarii dozei urmatoare) de 2 mcg/ml; evitarea asocierii cu alte medicamente oto- sau nefrotoxice; monitorizarea functiei renale, auditive si vestibulare.

Farmacoterapie:

Este indicata in infectii grave cu germeni gram negativ sensibili (bronhopulmonare, urinare, meningite, digestive, hepatobiliare, ale oaselor, arsuri infectate), in infectii urinare se alcalinizeaza urina (pH>7), pentru a creste si eficacitatea.   Se asociaza cu carbenicilina in infectii cu Pseudomonas; ampicilina in infectii cu colibacil sau Proteus; cefalosporine in infectii cu Klebsiella; benzilpenicilina sau ampicilina in endocardita cu enterococi rezistenti la streptomicina. In arsuri infectate se foloseste pe cale sistemica si topic. In meningite cu bacili gram negativ sensibili se administreaza sistemic si pe cale intrarahidiana.

Farmacografie:

La adult se administreaza i.m. si i.v., perfuzie lenta (10-30 min.). Doza pentru o data este 80 mg la 12 ore, iar in cazuri grave 80 mg la 8 ore (2-3 mg/kg corp/zi), timp de 7-10 zile. in infectii sistemice grave ;e poate creste doza pana la 6 mg/kg/zi, impartite in 3-4 prize, timp de 2-3 zile.

La bolnavi cu insuficienta renala, posologia se adapteaza (dupa Stroescu V., 2001), in func­tie de clearence-ul creatininei, prin marirea intervalului dintre doze :

  • clearence creatinina 70 ml/ min – administrare la 12 ore;
  • clearence creatinina 10-30 ml/ min – administrare la 24 ore;
  • clearence creatinina 5-10 ml/ min – administrare la 48 ore.

Calculul intervalului dintre doze se poate face si conform formulei:

Exemplu: pentru o creatininemie de 3 mg/100ml. Intervalul dintre doze se calculeaza τ = 8 x creatininemia (g/100ml) T = 8 (ore) x 3 (mg/100ml) = 24 ore

O alta modalitate de adaptare a posologiei, este aceea de a mentine intervalul dintre doze obisnuit, dar de a reduce doza, astfel:

Doza zilnica totala este de 300 mg, impartita in 3 prize. Doza calculata in insuficienta renala din cadrul acestui exemplu, se poate determina dupa formula: Dmentinere = Doza normala / Clearence creatinina Dmentinere = 300 : 3 =100 mg, impartite in trei prize zilnice (administrate la interval de 8 ore). Durata totala a tratamentului in insuficienta renala nu trebuie sa depaseasca 6 zile (se recomanda utilizarea altui antibiotic daca nu se rezolva infectia dupa acest interval).

Dozele recomandate la copii cu functie renala normala sunt:

  • nou-nascut (1-10 zile) 2 mg/kg la 12 ore; se poate creste la 3 mg/kg la 12 ore sub controlul nivelului plasmatic;
  • sugar 1,5 mg/kg ia o ore (se poate creste la 2 mg/kg la 8 ore).

La bolnavi cu meningita pe langa administrarea sistemica se administreaza intrarahidian 4 mg o data. Local, pe piele: unguent sau crema 0,1%; in sacul conjunctival, unguent oftalmic 0,3%. Local, in infectii osoase se poate folosi sub forma de perle (30 – 60 de perle, montate pe un fir metalic).

Tobramicina

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian este asemanator gentamicinei, dar cu activitate mai intensa pe Pseudomonas si Serratia si mai redusa pe ceilalti germeni gram negativ. Efectul este sinergie cu ampicilina sau benzipenicilina pe enterococ.

Rezistenta poate fi incrucisata cu gentamicina. Asemanator gentamicinei, dar cu nefrotoxicitate mai redusa.

Farmacografie:

Se administreaza i.m. sau i.v., perfuzie, doza la adult fiind 3-5 mg/kg/zi, impartita in 3 prize, in infectii sistemice cu germeni sensibili. Pentru efect local, in infectii ale ochiului cu bacterii sensibile, se utilizeaza sub forma de solutie oftalmica 0,3%, sau unguent oftalmic 0,3%.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 8:58

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *