Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Aminoglicozide din Generatia III

Aminoglicozide din Generatia III

Amikacina

Farmacodinamica:

Derivat semisintetic al kanamicinei eficace pe multe tulpini de enterobacteriacee rezistente la gentamicina si tobramicina deoarece are molecula invulnerabila la adenilaza, fosforilaza si o parte din acetilazele bacteriene. Potentialul de dezvoltare al rezistentei este redus. Spectrul antimicrobian cuprinde bacili gram negativ: Proteus, Pseudomonas, Serratia, Enterobacter; Miobacterii, Nocardia.

Farmacotoxicologie:

Ototoxicitatea este mare, producand mai ales leziuni cohleare; nefrotoxicitatea este redusa.

Farmacoterapie:

Se foloseste in infectii cu bacili gram negativ rezistenti la gentamicina si tobramicina; ca tratament empiric in infectiile nosocomiale. Se asociaza cu chimioterapice specifice in infectii cu M. tuberculosis, M. avium, M. fortuitum si in nocardioza.

Farmacografie:

Adult (cu functie renala normala), se administreaza i.m., sau i.v. lent sau perfuzie. Doza zil­nica este 15 mg/kg/zi la 8-12 ore. Nu se depasesc 1,5 g/zi, iar durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7-10 zile. In timpul tratamentului se face controlul functiei renale si auditive. Se reduc dozele in insuficienta renala, sau se creste intervalul dintre administrari. Nou-nascut, doza initiala 10 mg/kg, apoi 7,5 mg/kg la 12 ore.

Netilmicina

Este un derivat semisintetic al sisomicinei cu spectru antibacterian larg. Are proprietati asemanatoare gentamicinei cu deosebirea ca este rezistenta la adenilare si acetilare, fiind activa pe tulpinile rezistente la gentamicina si tobramicina. Este mai putin oto- si nefrotoxica decat alte aminoglicozide.

Farmacografie:

Administrarea se face oral (aceleasi doze ca si gentamicina), in infectii nosocomiale cu: germeni gram negativ si infectii ale bolnavilor imunocompromisi. Local, se utilizeaza in infectii cu germeni sensibili, ale ochiului si anexelor sale, ca solutie; oftalmica 0,3%.

Isepamicina

Farmacodinamica:

Derivat al gentamicinei rezistent la majoritatea enzimelor bacteriene inactivatoare pentru aminoglicozide. Spectrul antibacterian cuprinde: coci gram pozitiv: stafilococi meticilino sensibili; bacili gram negativ: H. influenzae, L. monocytogenes, Campylobacter, Salmonella, Shigella, E.coli, Proteus mirabilis si P. vulgaris, Yersinia.

Farmacoterapie:

Este indicata in infectii urinare cu bacili gram negativ. Se asociaza cu alte antibiotice in infectii grave: septicemii, infectii respiratorii, abdominale.

Farmacografie:

Administrarea se face i.m,, sau in perfuzie lenta i.v., in doza de 15 mg/kg/zi, fractionate in 2 prize.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 9:04

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *