Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Amitriptilina

Amitriptilina

Amitriptilina Amitriptilina se prezinta sub forma de drajeuri continand 25 mg clorhidrat de amitriptilina; comprimate filmate continand 25 mg clorhidrat de amitriptilina; solutie injectabila 2,5% -fiole de 2 ml continand 50 mg clorhidrat de amitriptilina.

Actiune terapeutica:

Antidepresiv triciclic cu proprietati sedative si antianxioase (efectul antidepresivse instaleaza dupa 1-3 saptamani de tratament); analgezic, anticolinergic central si periferic.

Indicatii:

Sindroame depresive cu componenta anxioasa, in psihoze sau nevroze de natura endogena sau reactiva cu sau fara melancolie; enurezis nocturn; algii rebele, migrena.

Mod de administrare:

Urgente psihiatrice: perfuzii i.v., 1-2 fiole in 500 ml ser glucozat, izotonic, ser fiziologic sau Dextran-40 (sau injectii intramusculare profunde).
Stari depresive: oral 75-150 mg/zi, in 2-3 prize (seara o doza mai mare); la bolnavii spitalizati 100-300 mg/zi; la tineri si batrani 50 mg/zi. Doza de intretinere la adulti este de 50-100 mg/zi, la nevoie se injecteaza i.m. 20-50 mg de 3-4 ori pe zi, continuand tratamentul pe cale orala. Dupa obtinerea efectului scontat se scade posologia pana la stabilirea dozei minime eficace, care se administreaza timp de 3 luni (sau mai mult), pentru prevenirea recaderilor.
Enurezis nocturn: copii sub 6 ani, 10 mg la culcare; copii 6-10 ani, 10-20 mg/zi; copii 11-16 ani, 25-50 mg/zi.
Migrene si alte algii rebele: oral, 12,5-25 mg de 3 ori/zi; injectii i.m., la nevoie, 25-50 mg de 2 ori/zi.

Contraindicatii:

Copii sub 6 ani; alergie la amitriptilina; infarctul miocardic (in perioada de refacere); aritmii, bloc cardiac de diferite grade; insuficienta hepatica grava; glaucom cu unghi ingust; adenom de prostata; psihoza maniacala.

Precautii:

Amitriptilina se utilizeaza numai sub control medical! In timpul tratamentului nu se consuma bauturi alcoolice!
Prudenta la: epileptici (favorizeaza crizele convulsive), cardiaci, hepatici, hipertiroidieni.

Sarcina si alaptare:

Se evita administrarea in primul trimestru de sarcina si in timpul alaptarii.

Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini:

Prudenta in tratamentul ambulator, deoarece amitriptilina diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.

Interactiuni medicamentoase:

La administrarea concomitenta de Amitriptilina si: hipnotice, tranchilizante si alte deprimante centrale, acestea potenteaza actiunea amitriptilinei; IMAO (contraindicat) se produc reactii toxice grave; alte antidepresive, anticolinergice, simpatomimetice directe (adrenalina, noradrenalina, izoprenalina), hormoni tiroidieni se impune reducerea dozei acestora si supraveghere medicala; guanetidina, clonidina, efectul antihipertensiv al acestora este antagonizat.

Supradozare:

Simptome- tulburari cardiovasculare severe (in functie de gradul intoxicatiei), intensificarea simptomelor anticolinergice, stare de confuzie sau coma. Tratament: evacuare gastrica si spitalizare urgenta; monitorizare cardiaca si respiratorie timp de 5 zile.

Reactii adverse:

Uneori: sedare, uscaciune a gurii, constipatie, mictiune dificila, tahicardie, tulburari de acomodare si tremor; la psihotici (schizofrenie, paranoia) favorizeaza aparitia delirului; rareori: hipotensiune arteriala, sudoratie; foarte rar: tulburari extrapiramidale, discrazii sanguine, convulsii. in starile depresive amitriptilina poate creste riscul suicidar (este necesara supravegherea bolnavului).

Pret:

Amitriptilina comprimate filmate 25 mg cutie cu 5 blistere PVC/Al de 10 comprimate filmate este disponibil in farmacii la un pret mediu de 18 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 6 mai, 2019, 7:51

Un comenentariu la Amitriptilina

  1. Daniela Gheghe 14/11/2012 at 17:46

    buna ziua, locuiesc in anglia si de un an am dureri foarte mari de cap, simt de parca as avea o masca de gheata pe fata, de la gat in sus simt de parca as avea tone de apa, furnicaturi in tot capul. am fost la dr. si mi sa dat amitriptyline de 10 mg sa iau cate una cu o ora inainte de culcare seara, nu am gasit pe internet decat de 25 mg. sincer m-a speriat ptr ce este acest medicameny si nu inteleg ce legatura sa facut intre ce am eu si ptr ce este el de fapt. va rog sa mi spuneti si mie daca este bun ptr durerile, furnicaturile si toate simptomele pe care le am eu.ma vor ajuta sa scap de masca de gheata pe care o simt pe fata de durerile pe care le am?
    va multumesc anticipat

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *