Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Amoxicilina

Amoxicilina

Prospect

Compozitie

Amoxicilina 250 mg;
Amoxicilina Forte 500 mg – capsule continand cantitatea echivalenta de trihidrat de amoxicilina corespunzatoare la 250, respectiv 500 mg amoxicilina baza.
Amoxicilina 125 mg/5 ml;
Amoxicilina 250 mg/5 ml,
Amoxicilina 375 mg/5 ml – pulbere suspendabila pentru prepararea a 60 ml suspensie orala, continand 1,5 g, 3 g, respectiv 4,5 g amoxicilina anhidra sub forma de trihidrat si excipienti pana la 30 g.
O lingurita dozatoare (5 ml suspensie) contine 125 mg, 250 mg, respectiv 4,5 g amoxicilina anhidra sub forma de trihidrat. Suspensia reconstituita are gust dulce aromat de fragute.

Actiune terapeutica:

Face parte din grupul penicilinelor de semisinteza cu spectru larg, inhiba mai multe specii microbiene decat penicilina G naturala. Influenteaza toti germenii sensibili la penicilina G (coci si bacili gram pozitivi, coci gram negativi, spirochete), cu actiune in general mai slaba decat aceasta. Are efect slab sau nul asupra stafilococilor penicilinazo-secretori. Are efect asupra unor bacili gram negativi (E.coli, Haemophilus influenzae, Salmonella, Shigella, Enterobacter, Klebsiella, Brucella, Proteus mirabilis). Spectrul de activitate este asemanator ampicilinei, dar efectul bactericid este mai intens.
Urmatoarele microorganisme sunt sensibile la amoxicilina:

Activitate CMI in vitro 0,01-0,1 mg/l 0,1-1 mg/l 1-10 mg/l
Gram pozitivi:

 • Streptococcus pneumoniae;
 • Staphilococcus aureus;
 • Streptococcus faecalis Streptococ α si Beta hemolitic;
 • Listeria monocytogenes.

Gram negativi:

 • Helicobacter pilori;
 • Haemophilus influenzae;
 • Salmonella spp;
 • Neisseria gonorrhoeae;
 • Pasteurella multocida;
 • Shigella sonnei;
 • Neisseria meningitidis;
 • Borrelia burgdorfei;
 • Proteus mirabilis;
 • Escherichia coli.

Tulpini nesecretoare de penicilinaza.
Amoxicilina este inactivata de penicilinaza. Streptococii de grup alfa-beta hemolitici sunt mai putin sensibili in vitro la amoxicilina decat la penicilinele G si V: CMI fiind de 0,02 pentru amoxicilina, respectiv 0,005 (penicilina G) si 0,01 (penicilina V).

Nu sunt sensibile la amoxicilina: Acinetobacter, Citrobacter, Proteus indol pozitiv, Providentia, Pseudomonas, Serratia, Chlamidia, Mycoplasma, Rickettsia. Pe cale orala are o biodisponibilitate net superioara ampicilinei. Prezinta reactii adverse mai reduse la copil. Se absoarbe 80% din doza administrata oral; dupa doza de 250 mg a jeun realizeaza concentratia maxima sanguina de 5 g/ml. Absorbtia nu este practic influentata de alimente, putand fi administrat oricand in raport cu mesele. Legarea de proteinele serice este de 17%. Traverseaza bariera placentara si se excreta in laptele matern in cantitati mici.

Datorita ciclului enterohepatic, amoxicilina atinge concentratii ridicate inbila, dar inferioare ampicilinei. Biotransformarea se face in proportie mica, 20% este biodegradata in acid penicilinoic. Se elimina renal, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara, in cea mai mare parte netransformat, 64% in primele 6 ore, dar este intarziata de probenecid. Dupa o doza terapeutica nivelele serice se mentin eficace timp de 6 ore. Semiviata este de o ora la persoanele sanatoase si de 7 ore cand clearance-ul creatininei scade la 10 ml/min, la nou-nascuti este de 3 ore.

Indicatii:

Amoxicilina este indicata in infectiile aparatului respirator are avantajul ca difuzeaza bine, mentinandu-si eficacitatea si dupa ce procesul inflamator local si permeabilitatea tesuturilor scade, fiind mai eficace decat ampicilina: sinuzite, otite, faringite bacteriene, bronsita acuta si episoadele acute ale bronsitei cronice; infectii din sfera ORL si stomatologica; infectiile cailor genitourinare: cistite, pielonefrite, gonoree; enterocolite; se recomanda in profilaxia endocarditei infectioase, in cazul unor interventii chirurgicale la pacientii cu risc.

Mod de administrare:

Infectii de gravitate medie:
adulti si copii peste 10 ani: 250 mg de trei ori pe zi (la opt ore);
copii pana la 2 ani: 62,5 mg de trei ori pe zi, intre 2 – 10 ani:125 mg de trei ori pe zi.
In cazuri grave dozele pot fi marite.
In gonoree se administreaza o doza unica de 3 g.
In febra tifoida: la adulti 2 – 4 g pe zi, timp de 14 zile; la copii 62,5 g pe zi timp de 21 zile. La purtatori de bacili tifici 2 – 4 g pe zi, pana la negativarea coproculturii.
In enterocolite 1 – 2 g pe zi.
In episoadele acute ale bronsitei cronice: 3 g de doua ori pe zi timp de 3 zile.
Pentru profilaxia endocarditei infectioase: 3 g cu o ora inaintea interventiei chirurgicale. Posologie in caz de insuficienta renala:
Clearance creatininic Doza/ administrare Interval intre prize 10 – 30 ml/min 500 mg –1 g 12 h ;<10 ml/min 250 mg – 500 mg 12 h
Tratamentul cu amoxicilina se continua 2 – 3 zile dupa disparitia simptomelor clinice.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la beta-lactamine, leucemie limfoida acuta, mononucleoza infectioasa.

Precautii:

Alergia la beta-lactamine trebuie depistata printr-o anamneza prealabila. Alergia incrucisata cu cefalosporinele este frecventa: 10-15% din cazuri. Se recomanda controlul functiei hepatice, renale si hematologice pe intreaga durata a tratamentului.

Sarcina si alaptare:

Administrarea amoxicilinei pe timpul sarcinii nu duce la efecte teratogene sau embriopate. Se impune totusi prudenta ca si in timpul alaptarii. Se va lua in considerare si posibilitatea aparitiei unei reactii alergice la sugarii hipersensibili la peniciline.

Interactiuni medicamentoase:

Nu se va asocia amoxicilina cu chimioterapice bacteriostatice. Probenecidul inhiba excretia renala a amoxicilinei crescand valoarea timpului de injumatatire. S-a semnalat si o posibila diminuare a eficacitatii contraceptivelor orale in cazul administrarii lor, simultan cu antibioticul. Aminopenicilinele pot sa reduca concentratia plasmatica a sulfasalazinei. Nu se asociaza cu Allopurinol – risc crescut de reactii cutanate. Influentarea testelor de laborator: La doze mari amoxicilina poate influenta dozarea glicemiei, dozarea proteinelor totale din ser prin reactii de culoare (ninhidrina, reactia Ehrlich), determinarea glicozuriei prin metoda semicantitativa colorimetrica, dozarea estriolului la femeia insarcinata.

Supradozare:

In caz de supradozare pe cale orala pot aparea varsaturi, diaree. Se administreaza carbune activ si un aport important de lichide. La doze masive se produc concentratii urinare ridicate, putandu-se ajunge la cristalurie chiar daca se intervine cu o hidratare adecvata pentru mentinerea unui volum urinar suficient. La pacientii cu insuficienta renala severa amoxicilina poate fi eliminata prin hemodializa.

Reactii adverse:

In mod exceptional pot aparea reactii alergice acute de tipul socului anafilactic. Ca si in cazul celorlalte peniciline sunt posibile urmatoarele manifestari: greturi, varsaturi, diaree, dispepsii, dureri abdominale, aparitia glositei sau stomatitei. Acestea nu necesita intreruperea tratamentului. Daca se administreaza in timpul mesei se reduce incidenta tulburarilor digestive.
Eritemul “din a 5-a zi” se intalneste la 2 % dintre pacientii tratati cu aminopeniciline. Incidenta lui este mai ridicata la cei ce sufera de mononucleoza infectioasa sau leucemie limfoida. Reactiile imunoalergice adevarate manifestate prin rash cutanat si urticarie apar mai putin frecvent, dar necesita oprirea imediata a tratamentului si evitarea oricarei administrari ulterioare a beta-lactaminelor. Pot surveni suprainfectii cu germeni rezistenti; s-a semnalat si cresterea tranzitorie si moderata a transaminazelor, nefrite interstitiale acute, anemie, leucopenie, trombopenie – toate tulburari reversibile. Au fost semnalate si cateva cazuri de colita pseudomembranoasa.

Pret:

 • Amoxicilina 250 mg are un pret aproximativ de 7 lei;
 • Amoxicilina 500 mg 10 capsule costa 6 lei;
 • Amoxicilina Sandoz 125 mg/5 ml pulbere costa 5 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 19 noiembrie, 2011, 13:55

20 Discutii la Amoxicilina

 1. alexandra 04/04/2013 at 18:21

  pentru tratarea cosurilor pot lua amoxicilina 250 mg ?

  Răspunde
 2. petro 02/04/2013 at 21:13

  buna as vrea sami spuneti si mie daca e bine sa eau amoxacilina pentru ca am facut un avort si nu mia dat nimic sa eau nici un antibiotic va rog sami raspundeti si mie la acest mesaj

  Răspunde
  • DoctorFrog 02/04/2013 at 21:24

   Metronidazol 1 g oral inainte de intrventie, apoi 500 mg oral fiecare 6 ore urmatoarele 3 doze.

   Răspunde
 3. adriana @ 30/03/2013 at 20:37

  am un copil de 5ani si are rosu in gat si respira si greu cate ml de amoxicilina sandoz sa ii dau mia prescriso farmacista si am uitat cat sa ii dau 5ml de seringa normala este bine la 12 ore va rog frumos sa imi raspundeti si mie va multumesc.

  Răspunde
  • adriana @ 30/03/2013 at 20:38

   este de 250mg/5ml

   Răspunde
 4. Marina 27/10/2012 at 23:08

  Sufar de o infectie virala or cel putin asa zice doctorii in tara in care locuiesc,care trece si reapare de fiecare data cind am contact cu are rece sau transpir in spate.Durereile apar in spate mai precis in partea stinga si treptat se deplaseaza si in partead celalata in decurs de o zi-doua.Am luat in Mai un antibiotic called Augmentin cu amoxicilin care m-a ajutat foarte mult,dupa aceea cind boala a reaparut alt medic mi-a prescris alt antibiotic,de fiecare data altul,dar intotdeauna boala a reaparut.Aici se dau antibiotice doar pentru cinci zile,chiar daca ai nevoie de mai mult timp,in urma cu o luna boala a reaparut dar de data aceasta nu s-a mai mutat in partea dreapata ci s-a transmis in jos pe bratul sting pina la inchietura mainii.Dureri mari,mi-au prescris analgezice si anti-inflatoare,care mi-au adus un relief pentru citeva ore si din nou dureri.Mi-au recomandat physioterapie,dar nu consider ca e nevoie pentru ca mai rau se agraveaza.In momentul de fata,am dureri teribile in armul sting,un pic de temperatura,palpitatii,ameteli si rup mucoasa din piept/spate constant care are un gust/miros teribil.Culoarea pot numai sa mi-o imaginez ca este verzuie dupe gustul pe care il lasa cind se rupe,dar nu reusesc sa o elimin deloc.Foarte frustrant.Nasul imi este plin tot timpul anului,daca sau nu sint bolnava,produce un enorm ammount of mucus.Vremea aici este constant umeda,rece,vinturi si ploi in abundenta care nu ma ajuta la inbunatatirea conditiei mele deloc.Sint atit de speriata de aceste symptome pe care am inceput sa le am de azi dimineata,ca am o cutie de ampicilina adusa recent din Romania,si am inceput sa le i-au ca o protectie,pentru ca simt aceleasi simptome ca intotdeauna.Si stiu ca infectiile staphilococice lasate netratate nu aduc vesti bune niciodata.Asta incerc sa le explic si medicilor de aici dar fara nici un rezultat.Va rog ajutati-ma cu un sfat,sint disperata si foarte extenuata,imi maninca toata energia,iar noaptea nu pot dormii din cauza durerilor in arm,sint mai acute cind sint relaxata decit cind sint in miscare.Va multumesc.

  Răspunde
  • DoctorFrog 29/10/2012 at 10:10

   care este diagnosticul stabilit de medicii dvs?

   Răspunde
   • Marina 03/11/2012 at 22:39

    Nu au stabilit un diagnostic inca,desi o tin una si buna ca este de natura nerulogica,dar daca ar de aceasta natura mi-ar fi de ajutor phisio,dar imi produce dureri si mai mari.Am constatat ca cu cit stau mai mult la caldura,sau cu multe haine pe mine,duererile se amelioreaza putin,cum dau de aer rece sau umiditate e de rau.Trebuie sa fiu foarte atenta sa nu transpir,daca se intimpla trebuie imediat sa scot tot ca altminteri se inrautateste tare,cu tuse si celelate.Mart mi-a prescris din nou Augumentin de data asta pentru 7 zile la insistenta mea cite 1/3 ori pe zi plus Paralif/Paracetamol cite 2 pastile/3 ori pe zi.Simt o inbunatatire chiar si o ameliorare a durerilor in umar/brat,dar nu foarte mult,asta considerat ca stau numai la caldura.Aici medicii sint foarte,foarte diferiti de acasa,nu dispun de relatia pacient/medic.In general sint o persoana foarte activa si pot sa spun ca am un sistem imunitar foarte putrnic,dar am avut un an foarte stresant pot sa spun,se zice ca stresul este foarte periculos si radacina multor maladii!Va multumesc foarte mult pentru timplu acordat,din pacate nu pot sa va dau mai multe informatii decit ceea ce simt dupa cum progresez.Un weekend placut va doresc.

    Răspunde
    • Marina 03/11/2012 at 22:46

     Tocmai am uitat un amanunt important,mi-a spus ca sufar se sinusita,ceea ce am constatat si eu cam de vreo doi ani,pentru ca am nasul plin tot timpul,si secretia e de o culoare verzuie,sotul ma bate la cap sa elimin cit mai mult cu putinta dar nu pare sa reusesc prea bine ,pentru ca nu se afla in nas propriuzis,este undeva mai adinc stabilita mucoasa.

     Răspunde
 5. raluca 28/05/2012 at 12:29

  Sunt in tratament cu xanax si cipralex.vreau sa stiu daca am voie să iau amoxacilina.vă multumesc.

  Răspunde
  • DoctorFrog 29/05/2012 at 07:46

   Daca suferiti de hipersensibilitate la beta-lactamine, leucemie limfoida acuta, mononucleoza infectioasa atunci amoxicilina este contraindicata.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *