Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Amphotec

Amphotec

Prospect

AmphotecMedicamentul Amphotec este un antibiotic, antifungic: A se vedea de asemenea Amfotericina B dezoxicolat. Produsele bazate pe lipide maresc timpul de circulatie si biodistributia amfotericinei. Pentru ca produsele lipidice au tendinta sa stea in circulatie mult timp, ele se pot localiza si atinge concentratii crescute in tesuturile cu permeabilitate capilara crescuta (inflamatii, infectii, si tumorile solide). Important este ca, cele trei produse ce contin amfotericina B bazata pe lipide (Abelcet, Ambisome, Amphotec) au proprietati fizice, chimice si biologice diferite si ca atare au proprietati farmacologice si efecte adverse diferite. Toate aceste produse au un timp de injumatatire terminal lung, ce variaza in functie de produs (6,3-8,6 h pentru AmBisome, 27,5-28,3 h pentru Amphotec, si aproximativ 173,4 h pentru Abelcet)

Indicatii:

Medicamentul este toxic; folosit in principal pentru pacientii cu infectii fungice progresive si potential fatale. Produsele pe baza de lipide scad semnficativ toxicitatea renala de aceea amfotericina B pe baza de lipide este recomandata pacientiilor cu disfunctii / leziuni renale, cand amfotericina B nu se poate sau trebuie administrata. Tratamentul aspergilozelor invazive.

Mod de administrare:

Intravenos: Infectiile fungice sistemice: 3-4 mg/kg/zi preparat la o concentratie de 0,6 mg/mL (intre 0,16-0,83 mg/mL) rata de perfuzare fiind la 1 mg/kg/h. Se administreaza inainte o doza test de 1,6-8,3 mg perfuzata timp de 15-30 min. Nu filtrati solutia si nu folositi filtru intern.

Precautii:

Nu este folosit pentru a trata infectiile fungice noninvazive inclusiv candidoza orala, vaginala, esofagiana la pacientii cu un numar normal de neutrofile. A se folosi cu precautie in disfunctiile renale. Prepararea amfotericinei B colesteril (Amphotec): solutia se reconstituie doar cu apa sterila pentru injectii. Folosind o seringa sterila cu un ac cu diametru de 20, adaugati rapid urmatoarele volume in flacon pentru a obtine un lichid cu concentratia de 5 mg/mL. Agitati apoi incet fiola, rotind-o pana se dizolva complet continutul acesteia (lichidul poate fi clar sau opalescent). Pentru fiola de 50 mg adaugati 10 mL apa sterila pentru injectii; pentru fiola de 100 mg adaugati 20 mL apa sterila pentru injectii. Pentru perfuzare solutia se dilueaza in continuare pana ajunge la concentratia de 0,6 mg/mL (intre 0,16-0,83 mg/mL). Nu diluati sau reconstituiti solutia cu agenti salini si nu amestecati cu alte medicamente sau electroliti. Daca se administreaza pe o linie IV preexistenta spalati-o cu solutie dextroza 5% inainte si dupa perfuzare. Nu folositi solutia initiala daca apare un precipitat. Protejati de lumina solara in timpul administrarii. Incepeti terapia administrand prin venele distale. Schimbarea periodica a locului de perfuzare scade riscul flebitelor.

Observatii pentru pacient – familie:

Terapia cu amfotericina necesita, de obicei un timp indelungat pentru a asigura un raspuns adecvat (eradicarea organismelor) si pentru a preveni recaderile. Anuntati medicului orice semn de anorexie, greata, varsaturi, cefalee, rash, febra sau frisoane. Anuntati orice schimbari ale aportului si eliminarilor si scaderea severa in greutate. Consumati lichide in cantitatile indicate de medic pentru a preveni efectele nefrotoxice. Anuntati simptomele neurologice cum ar fi tinitusul, tulburarea vederii sau vertijul. Anuntati medicului orice hemoragie, aparuta spontan, tumefactia tesuturilor moi ca si vertijul sau hipoacuzia. Reduceti efectele gastro-intestinale au ajutorul antihistaminicelor sau antiemeticelor, administrate inainte de inceputul terapiei, sau prin administrarea medicamentului inainte de mese. Incercati consumarea de mese frecvente si in cantitate redusa daca apare diaree. Reactia febrila se poate reduce odata cu terapia pe timp indelungat; durerile musculare pot fi datorate nivelelor scazute de potasiu.

Reactii adverse:

Comune celor trei medicamente:
Cardiovasculare: hipotensiune, hipertensiune, stop cardiac, tahicardie. GI: G&V, diaree, hemoragii GI.

SNC: cefalee, anxietate, confuzie, leucoencefalopatie. Respirator: insuficienta respiratorie, hipoxie, tuse persistenta, epistaxis, revarsat pleural, rinita.
Hematologice: trombocitopenie, anemie, leukopenie. Dermatologice: iritatie, prurit, transpiratie. Reactii la perfuzare: febra, tremor, frisoane, hipotensiune, anorexie, cefalee, tahipnee. Diverse: frisoane, febra, insuficienta multipla de organ, sepsis, reactie anafilactica, infectii, insuficienta renala, astenie, hematurie. Mentionate pentru Amphotec:

Cardiovasculare: hipotensiune ortostatica, hemoragii, stari de soc, aritmii, fibrilatii atriale, bradicardie, insuficienta cardiaca congestiva, flebita, tahicardie supraventriculara, sincope, vasodilatatie, extrasitole ventriculare.

Gastro-intestinale: hematameza, icter, stomatita, diaree sanguinolenta, constipatie, incontinenta fecala, insuficienta hepatica, melena, ulceratii bucale, moniliaza orala, disfunctii rectale.

SNC: ameteli, somnolenta, agitatie, depresie, convulsii, hipertonie, neuropatii, parestezii, psihoze, tulburari de limbaj. Hematologice: coagulopatii, anemie hipocroma, leucocitoza. Genito-urinare: disurie, oligurie, incontinenta/retentie urinara.
Dermatologice: rash maculopapular, acnee, alopecie, rash petesial, disfunctii/modificari de culoare cutanate, ulcerati /noduli cutanati, urticarie, rash veziculobulos.

Respirator: apnee, astm, hemoptizie, edem pulmonar, sinuzita.

Musculoscheletale: artalgii, mialgii.

Oftalmice: hemoragie oculara, ambliope.

Otice : surditate, disfunctii otice, tinitus. Diverse: edem periferic, scadere/ crestere in greutate, acidoza, deshidratare, edem facial, reactii alergice, deces, hipotermie, tulburari ale sistemului imunitar, inflamatie/durere/ reactii la locul injectarii, dureri de ceafa.

Pret:

Amphotec este disponibil in farmacii la un pret mediu de 560 lei pentru un flacon de 100 mg si 340 lei pentru un flacon de 50 mg.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 24 mai, 2019, 23:30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *