Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Ampiclox

Ampiclox

Prospect

Compozitie:

Preparatul Ampiclox contine ampicilina trihidrat echivalenta cu 250 mg ampicilina anhidra/capsula. Cloxacilina sodica echivalenta cu 250 mg cloxacilina/capsula.

Proprietati:

Ampiclox-ul asociaza doua antibiotice din clasa penicilinelor – ampicilina si cloxacilina – in vederea extinderii activitatii antibacteriene. Ampicilina este o penicilina semisintetica, derivata din acidul 6-aminopenicilanic, eficace fata de bacteriile gram pozitive si gram negative, dar inactiva fata de stafilococii penicilinazo-secretori. Cocii gram pozitivi prezinta o sensibilitate ceva mai mica decat la penicilina G.

Este activa fata de o parte din bacilii gram negativi, dar multe din tulpinile sensibile initial au devenit, cu timpul, rezistente. Cloxacilina este o penicilina semisintetica din grupa izoxazolil penicilinelor, acid-o si penicilinazo-rezistenta, eficace in infectiile provocate de majoritatea stafilococilor. Fiind o penicilina antistafilococica, este rezistenta la actiunea hidrolitica a penicilinazei, beta-lactamaza secretata de stafilococii rezistenti la penicilina G.

CMI (mcg/ml) pentru cloxacilina

 1. Staphylococcus aureus -0,1-0,25
 2. Staphylococcus aureus (beta-lactamazo-pozitiv) -0,25-0,5
 3. Staphylococcus pneumoniae -0,25
 4. Streptococcus pyogenes (penicilinazo-negativ) -0,1-0,25
 5. Staphylococcus pyogenes (penicilinazo-secretor) -0,25-0,5
 6. Streptococcus pyogenes grup A -0,05-0,1
 7. Streptococcus pneumoniae -0,25-0,5
 8. Streptococcus faecalis (Enterococcus grup D)- > 25

Datorita prezentei cloxacilinei alaturi de ampicilina in aceasta asociere, spectrul de actiune s-a extins cuprinzand atat spectrul antibacterian al ampicilinei: stafilococi (tulpinile nesecretoare de penicilinaza), streptococi (S. pneumoniae, viridans, mitis,nguis), enterococi, Listeria monocytogenes, Clostridium, Peptococcus, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Proteus mirabilis, Salmonella, Shigella, Bordetella pertussis, Brucella, Actinomycetes, gonococi, meningococi, precum si spectrul antibacterian al cloxacilinei, care este activa fata de stafilococii penicilinazo-secretori. De asemenea, este de remarcat existenta unei actiuni sinergice in asocierea ampicilina – cloxacilina fata de tulpinile care au devenit cu timpul rezistente la ampicilina.

Farmacocinetica: Absorbtie: Ampicilina prezinta o absorbtie digestiva buna, fiind rezistenta la sucul gastric acid. Este degradata de penicilinaze. Dupa o doza de 250 mg, concentratia serica variaza intre 1 si 3 mcg/ml. Administrarea pe stomacul plin determina o scadere a absorbtiei cu 30 %. Cloxacilina este stabila in mediu acid si se absoarbe bine. Se foloseste sub forma de sare sodica administrata oral sau parenteral, in doze de 250-500 mg, la fiecare 6 ore. Disponibilitatea dupa administrarea orala este de 50%. Doza de 500 mg administrata oral realizeaza o concentratie plasmatica de 6 mcg/ml la o ora si 5 mcg/ml la 2 ore; dupa 6 ore nu mai este detectabila.

Difuziune: Dupa administrare orala ampicilina realizeaza concentratii mari in bila (200 mcg/ml). Legarea de proteinele serice este de 18 %. Difuziunea este slaba in lichidul cefalorahidian, dar la bolnavii cu meningita realizeaza concentratii de 40-70% din cele plasmatice. Se distribuie larg in lichidele organismului, realizand concentratii de peste 60% din cele plasmatice in lichidul pleural, peritoneal si sinovial. Distribuirea este similara celorlalte peniciline antistafilococice. Cloxacilina circula legata de proteinele plasmatice in proportie de 75-95%.

Biotransformare si eliminare: Ampicilina se elimina predominant prin urina, circa 82% sub forma neschimbata. Concentratiile urinare sunt foarte mari, depasind 1 mg/ml. Timpul mediu de injumatatire biologica este de 1,3 ore. Insuficienta renala si insuficienta hepatica favorizeaza acumularea antibioticului. Eliminarea este intarziata de probenecid. Cloxacilina are timpul de injumatatire biologica de 0,6-0,8 ore. Concentratiile serice active se mentin 4-6 ore. Eliminarea este predominant renala, secundar hepatica. Metabolizarea hepatica a cloxacilinei intereseaza 20% din doza administrata.

Indicatii:

Produsul este indicat intr-o sfera larga de afectiuni: infectii respiratorii, biliare, urinare si digestive; gonoree, meningita cu Haemophilus influenzae, pneumococ sau meningococ, sinuzita, otita medie; infectii cu stafilococi penicilinazo-secretori: infectii cutanate si ale tesuturilor moi (dermatite, furunculoze, antrax, flegmoane, limfadenite, mastite, plagi si arsuri infectate); infectii mixte produse de streptococi si stafilococi penicilinazo-secretori; infectii ORL: abcese dentare, otite externe; alte infectii: osteomielite, artrite purulente.

Administrare:

Adulti: 2-4 g/zi (4-8 capsule), in 4-6 prize. In cazurile severe, dozele pot fi marite. Copii pana la 20 kg: 50 mg/kg corp/zi. Capsulele se administreaza cu o ora inainte de masa sau la 2 ore dupa masa.

Contraindicatii:

Alergii la peniciline si cefalosporine. Insuficienta hepatica si renala. Administrarea la mame care alapteaza (se elimina prin secretia lactata si poate favoriza candidoza, diaree la sugari).

Reactii adverse:

Reactiile alergice la peniciline apar la 0,7-10 % din bolnavi. Sensibilizarea rezulta de obicei printr-un tratament anterior, dar anumiti pacienti prezinta fenomene alergice la primul contact cu o penicilina. Au fost observate doua tipuri de reactii alergice: imediate si intarziate. Reactiile imediate survin de obicei la 20 de minute de la administrare si se manifesta, in functie de severitate, prin urticarie si prurit, pana la edem angioneurotic, laringospasm, bronhospasm, hipotensiune, colaps vascular si exitus.

Asemenea reactii anafilactice sunt foarte rare. Un alt tip de reactie imediata poate sa apara in intervalul 20 de minute – 48 de ore de la administrare si se manifesta prin urticarie, prurit, febra; mai rar pot sa apara: edem, spasm laringian si hipotensiune. Reactiile intarziate la peniciline apar dupa 48 de ore de la ingestie, uneori chiar dupa 2-4 saptamani de la debutul tratamentului.

Simptomele sunt cele caracteristice unui sindrom de tip boala serului, urticarie, mialgii, febra, artralgii, dureri abdominale, eruptii cutanate. Pot sa apara si semnele unei tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, diaree, stomatita. La nivel gastrointestinal: anorexie, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, colita pseudo-membranoasa. Pot sa apara suprainfectii intestinale cu Candida, Klebsiella sau Pseudomonas.
Modificari ale functiei hepatice: cresterea tranzitorie a GOT.
Modificari ale parametrilor hematologici: foarte rar anemie, trombocitopenie, agranulocitoza de natura alergica, de obicei reversibile la intreruperea tratamentului.

Interactiuni:

Asocierea cu Alopurinolul creste incidenta eruptiilor cutanate produse de ampicilina (se avertizeaza bolnavul). beta-blocantele potenteaza posibilele reactii alergice la ampicilina. Ampiclox-ul poate sa scada efectul contraceptivelor orale. Antibioticele bacteriostatice pot antagoniza efectul bactericid al penicilinelor, de aceea, folosirea lor concomitenta trebuie evitata.

Precautii:

Se impune prudenta in caz de antecedente de astm sau diateza alergica. In cazul tulburarilor renale sau hepatice se impune adaptarea dozei in functie de gravitatea acestora. Se evita calea orala de administrare in cazul infectiilor severe sau al tulburarilor gastrointestinale. Se recomanda supravegherea functiei renale, hepatice si hematopoietice in decursul unui tratament indelungat cu Ampiclox.

Sarcina si alaptare:

In sarcina, pana in prezent nu se cunosc efecte teratogene pentru nici unul din cele doua antibiotice asociate; vor fi insa evaluate avantajele si riscurile terapeutice atat pentru pacienta, cat si pentru fat. Penicilinele fiind excretate in laptele matern, exista riscul sensibilizarii sugarului la aceste antibiotice.

Pret:

Ampicloxcapsule  250 mg + 250 mg cutie cu 2 blistere Al/PVC de 6 capsule este disponibil in farmacii la un pret mediu de 10 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 10 februarie, 2020, 17:01

6 Discutii la Ampiclox

 1. marialuisa 02/02/2012 at 11:09

  Am un program foarte incarcat la locul de munca si nu am timp sa ajung la medic, va rog ajutati-ma cu un sfat!
  Am niste scurgeri vaginale abundente,de culoare alba care persista iar dupa menstruatie sunt de culare inchisa si au un miros ciudat!
  Ma ustura si ma supara si uneori simt o mancarime in interior!
  Problema e ca ultima data cand am avut relatii sexuale m-a durut foarte taresimteam o durere permanenta in interior si ma durea si spatele!
  E posibil sa fiu racita la ovare ca am momente in care ma inteapa in ambele parti!
  Va rog sa-mi recomandati ceva ca nu mai suport!
  Acum vreo 4 luni de zile am fost la un control si mi-a spus ca am o infectie ca asta ma supara, mi-a prescris ketonal si niste ovule nu mai stiu cum se numesc exact si ampiclox! M-am simtit mai bine un timp dar acum iar ma supara!

  Răspunde
  • Dr.Baltess 02/02/2012 at 11:12

   Pare a fi o vaginita care nu a fost tratata corect. Un examen de secretie vaginala este indicat pentru a depista cauza. Nici un medic nu poate prescrie un tratament medicamentos fara ca sa examineze pacientul.

   Răspunde
 2. Luiza 02/02/2012 at 11:05

  Tatal meu s-a trezit cu-n abces dentar de toata frumusetea:(…i s-a umflat intreg obrazul extrem de tare, si medicul i-a recomandat penicilina injectabila de 1mil din 6 in 6 ore plus ampiclox(fosta ampicilina) tot din 6 in 6 ore, pt ca mai apoi sa meraga la cabinet sa rezolve problema…Intrebarea mea este pt toti cei care stiu vreun remediu rapid pt asa ceva, pt ca umflatura sa se resoarba mai repede pt a putea merge la dentist cat mai urgent. Eventual un tratament babesc…orice. Va multumesc anticipat

  Răspunde
  • Adriana 02/02/2012 at 11:06

   In stadiul in care este el am fost si eu acum cativa ani, si acelasi tratament am luat, si nu cred k poate sa faca altceva decat sa astepte sa termine tratamentul si apoi sa mearga sa rezolve maseluta. Multa sanatate!

   Răspunde
 3. dana 02/02/2012 at 11:01

  Acum 2 zile in urma am fost la doctorul stomatolog pentru a-mi extrage o masea ce ma chinuia de cateva zile in ciuda faptului ca luam tratament antibiotic(ampiclox de 500 mg) crezand ca este vorba de o infectie la nivelul ei caci ma durea impreuna cu urechea.Mi-a extras medicul stomatolog maseaua,dar in cateva ore am observat un gust specific in gura si infectarea locului.acum am schimbat antibioticul(iau CIPRINOL 500mg) impreuna cu Ketonal,dar intre timp mi-a aparut si un furuncul la nivelul mandibulei in exterior.Ce ma sfatuiti sa fac?

  Răspunde
  • Valeriu 02/02/2012 at 11:02

   Este indicat sa clatesti locul OSSIDENTA. Iar furunculul din afara sa-l badijonezi cu alcool iodat!

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *