Prima Pagina » Corpul Uman » Analizatorul acustico-vestibular

Analizatorul acustico-vestibular

Analizatorul acustico-vestibularAnalizatorul acustico-vestibular este format din doua componente – acustica si vestibulara, avand rolul de a asigura auzul respectiv echilibrul.

Segmentul periferic:

SEGMENTUL PERIFERIC, situat in partea laterala a capului, este reprezentat de ureche, care este un organ pereche, constituit de trei segmente: urechea externa, medie si interna.

Urechea externa este formata din pavilion si conductul auditiv extern. Pavilionul are o structura cartilaginoasa (cu exceptia lobului, din partea inferioara), fiind acoperit de piele si fiind mobilizat foarte putin de trei muschi pielosi, atavici, – muschii auriculari. Conductul auditiv extern, continua spre inauntru pavilionul, avand o structura fibrocartilaginoasa in partea laterala si osoasa in partea interna, intrand in componenta osului temporal. Acest conduct este tapetat de o mucoasa, care reprezinta un tegument modificat, cu peri rudimentari, glandele sudoripare si sebacee modificate – glande ceruminoase, ce secreta cerumenul. Orificiul intern al conductului auditiv extern este ocupat de o membrana – membrana timpanului, ce il separa de urechea medie. Urechea externa are rolul de a capta si dirija undele sonore din exterior spre membrana timpanica.

Urechea medie:

Urechea medie (casa timpanului) situata tot in osul temporal, este ingusta transversal si comunica posterior cu niste cavitati osoase – celulele mastoidiene, iar anterior, printr-un canal stramt trompa lui Eustache, cu nazofaringele. Pe peretele intern al ei se gasesc doua mici orificii – ferestrele ovala si rotunda, ocupate de cate o membrana, ambele corespunzand urechii interne.

In interiorul urechii medii sunt trei oscioare articulate intre ele, si fixate lateral de membrana timpanului prin ciocan, iar inauntru de membrane ferestrei ovale prin scarita; intre acestea doua se gaseste al treilea oscior – nicovala. Interiorul urechii medii este tapetat de o mucoasa care se prelungeste si in cavitatile si trompa lui Eustache cu care comunica.

Urechea interna:

Urechea interna este sapata in stanca temporalului, si corespunde in partea laterala urechii medii, iar intern conductului auditiv intern, care se deschide endocranian. Urechea interna este formata din mai multe cavitati mici ce alcatuiesc labirintul osos, care cuprinde: vestibulul osos, trei canale semicirculare osoase si melcul osos.

In vestibulul osos se deschid trei canale semicirculare, orientate in cele trei planuri ale spatiului. Inspre anterior si inauntru vestibulul osos comunica cu melcul osos, un canal spiral, ce face doua ture si jumatate in jurul unei structuri conice – columela (modiolul), care are baza posterior spre conductul auditiv intern si varful spre anterior.

Labirintul membranos:

In interiorul labirintului osos, dar de dimensiuni mici, se afla labirintul membranos, reprezentat de formatiuni cavitare inchise ce comunica numai intre ele si contin un lichid numit endolimfa. Intre peretii labirintului osos si labirintul membranos se gaseste un alt lichid numit perilimfa.

Labirintul membranos este format din:

 • utricula si sacula, doua mici vezicule unite intre ele si situate in vestibulul osos;
 • trei canale semicirculare membranoase, care se deschid in utricula si prezinta la un capat cate o dilatatie numita ampula;
 • melcul membranos, ce comunica cu sacula, si urmeaza aceeasi turatie in melcul osos pana la varful columnei.

La nivelul melcului membranos se gaseste receptorul acustic (organul lui Corti) care este format astfel:

 • o membrana bazilara, vibratorie, a caror fibre conjunctive constituiente au diferite marimi, fiind mai lungi spre varf si mai scurte spre baza melcului;
 • pe membrana bazilara se gasesc printre celulele de sustinere, celule senzoriale cu polul apical prevazut cu cili inclavati intr-o membrana tectoria.

La polul bazal al celulelor senzoriale se infasoara dendritele neuronilor dintr-un ganglion spiral a lui Corti, situate intr-un sant spiral sapat in columela. Axonii ganglionilor lui Corti dupa ce au patruns prin columela prin canale mici paralele cu axul ei, ajung in conductul auditiv intern, se unesc si alcatuiesc nervul acustic, care se alatura nervului vestibular.

Mecanismul auditiei se considera, de catre majoritatea autorilor, ca s-ar produce astfel: excitatiile sonore preluate de urechea externa sunt transmise de la membrana timpanului spre membrana ferestrei ovale prin intermediul lantului de oscioare. Vibrarea membranei ferestrei ovale se transmite perilimfei urechii interne ca unde vibratorii, care ar produce intrarea in vibratii rezonatorii a fibrelor membranei bazilare (e aceeasi frecventa cu a undelor sonore) din organul Corti al melcului membranos – pentru sunetele joase la varful melcului, iar pentru cele inalte la baza melcului. Aceste vibratii imping si celulele senzoriale, a caror cili de la polul apical vor lua contact cu membranea tectoria, realinandu-se un potential de actiune in dendritele neuronilor din ganglionul Corti care infasoara baza celulelor senzoriale.

La nivelul utriculei, saculei si ampulelor canalelor semicirculare membranoase, se gasesc epitelii senzoriale a caror celule senzoriale sunt stimulate de accelerarea sau incetinirea miscarii intregului corp sau numai a capului. Aceste epitelii senzoriale alcatuiesc receptorul vestibular. La nivelul utriculei si saculei formeaza macule “acustice” care contin, printre celule de sustinere, celule senzoriale cu cili la polul apical, peste care se suprapune un strat gelatinos prevazut cu concretiuni calcare (otoliti), numit membrana otolitica. In dreptul ampulelor canalelor semicirculare se gasesc creste ampulare prevazute tot cu celule de sustinere, iar printre ele celulele senzoriale au cilii patrunsi intr-o masa gelatinoasa, dar fara a mai contine otoloti. La baza acestor celule senzoriale din utricula, sacula si ampulele canalelor semicirculare se dispun dendritele neuronilor vestibulari a caror corpuri celulare se gasesc in ganglionul Scarpa, situate in conductul auditiv intern. Axonii acestor ultimi neuroni formeaza nervul vestibular.

Calea de conducere:

Calea de conducere este reprezentata de:

Calea acustica – cuprinde fibrele axonice ale nervului acustic ce fac sinapsa in nuclei cohleari din jonctiunea bulbopontina, a caror axoni sinapseaza in neuronii din corpul geniculat medial (metatalamus). Axonii ultimilor neuroni se proiecteaza in aria auditiva corticala.

Calea vestibulara este formata din nervul vestibular (VIIIv) al caror fibre fac sinapsa in nuclei vestibulari din jonctiunea bulbopontina. Axonii ultimilor neuroni intra in circuitul vestibule-cerebelo-vestibular, in legatura cu arhicerebelului, pentru mentinerea echilibrului. Calea ascendenta spre o arie corticala vestibulara este incerta.

Segmentul central:

Segmentul central este reprezentat astfel:

Ariile acustice sunt 41, 42 si 22 din girusul temporal superior, unde se formeaza senzatiile acustice. Ariile vestibulare, incerte, s-ar gasi in apropoierea ariilor auditive.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 19 noiembrie, 2011, 5:38

Un comenentariu la Analizatorul acustico-vestibular

 1. MATES CORNELIA 30/06/2013 at 13:04

  Sunt Mates Cornelia si sufar de un auz slab si parca am o centrala in urechi.Am fost la medic dar zice ca nu am tratament la aceasta decat aparat auditiv.Dar la casa de asigurari astept mult iar eu vreau sa-l am cat mai repede,daca ma puteti ajuta cu o informatie sa-mi cumpar unul mai ieftin (adica pana la 300 lei),de unde pot sa-l cumpar dar sa fie sigur avizat de minister sau sa fiu sigura ca nu-mi afecteaza si mai mult auzul.

  Va multumesc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *