Prima Pagina » Corpul Uman » Analizatorul gustativ

Analizatorul gustativ

Limba este organul gustativ. Daca privim cu lupa suprafata acesteia, observam proeminente si rugozitati, denumite papile. Papilele au forme diferite: firisoare (filiforme), smocuri de firisoare (coroliforme), ca filele unei carti (foliate), ciupercute (fungiforme) sau in forma de potir (caliciforme), inconjurate de un sant adanc (circumvalate). Primele doua tipuri de papile au rol in sensibilitatea tactila si termica. Papilele fungiforme si circumvalate sunt papile gustative, prevazute cu chemoreceptori.

Receptorii sunt muguri gustativi care includ celulele senzoriale. Se gasesc in papilele din mucoasa linguala si, in numar mai redus, si in mucoasa labiala, a obrajilor, a valului palatin, a faringelui si a epiglotei. In mucoasa linguala, mugurii gustativi se afla in santul din jurul papilelor circumvalate. Ei sunt in numar de 6-12, dispusi in V la baza limbii. Acestia se mai gasesc si la suprafata papilelor fungiforme de pe fata dorsala a limbii, ca si in santurile dintre papilele foliate de pe marginile limbii. Receptorii gustativi sunt chemoreceptori, stimulati de substante sapide, dizolvate in apa si saliva. Substantele insolubile, insipide, nu au gust. Papilele filiforme nu au muguri gustativi.

Segmentul de conducere:

Nervii care conduc sensibilitatea gustativa sunt nervul facial (VII) pentru mugurii din partea anterioara a limbii (2/3), nervul glosofaringian (IX) pentru treimea posterioara si nervul vag (X) pentru restul mugurilor gustativi. Fibrele acestor nervi se alatura in bulb, unde fac sinapsa cu deutoneuronul caii. Dupa incrucisare, axonii deutoneuronilor ajung in nucleii specifici de releu din talamus, unde fac sinapsa cu al treilea neuron, care proiecteaza pe scoarta cerebrala.

Segmentul central se gaseste in partea inferioara a girusului postcentral din lobul parietal, in acelasi loc unde se proiecteaza sensibilitatea generala a fetei.

Capacitatea discriminativa gustativa este mica. Omul percepe patru gusturi fundamental: acru, sarat, amar si dulce. Gustul variat al diferitelor alimente rezulta din combinatiile celor patru gusturi fundamentale, asociate cu senzatiile olfactive si buco-faringiene (tact, temperatura).

  • Gustul acru este localizat pe marginile limbii, la nivelul buzelor si al gingiilor.
  • Gustul sarat este perceput pe marginile stanga si dreapta ale limbii, in partea sa anterioara.
  • Gustul amar este perceput spre baza limbii.
  • Gustul dulce la varful limbii.

Mugurii gustativi din mucoasa faringiana si epiglotica percep, prin asociatie, toate gusturile fundamentale.

Sensibilitatea gustativa variaza in functie de concentratia diferitelor substante sau de varsta si sexul persoanelor. La varstnici este mai redusa decat la adulti.

Unele persoane au o sensibilitate foarte mare pentru anumite gusturi (de exemplu, degustatorii de vinuri).

Excitatiile gustative produse simultan se pot influenta reciproc. Astfel, o solutie diluata de zahar da o senzatie mai puternica de dulce daca contine clorura de sodiu. Gusturile isi imbina nuantele, se accentueaza sau se sterg, fapt utilizat pe scara larga in gastronomie. Exista o mare diversitate a gusturilor pentru alimente, dar toate au trei componente negustative comune:

  • componenta termica, participa discret prin intermediul mirosului;
  • componenta tactila, care iuteste mancarea si este excitata prin condimente;
  • componenta osmica – mirosurile degajate de alimentele calde imbunatatesc gustul produselor alimentare.

Articole Similare:

Indicii: , , ,
Ultima actualizare: joi, 17 noiembrie, 2011, 14:58 Afisari: 1.346

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>