Prima Pagina » Corpul Uman » Analizatorul kinestezic

Analizatorul kinestezic

Structura analizatorului kinestezic.

Creierul reuseste sa coordoneze miscarile voluntare (pe care dorim sa le facem) printr-un reglaj central diferentiat, in care informatiile emise de receptorii vesti-bulari si de receptorii musculari ajung la centrii nervosi care coordoneaza tonusul, postura, gesturile in raport cu intentia. Printr-un sistem de feed-back, comanda este controlata clipa de clipa prin efectul produs.

Miscarea este rezultatul actiunii de ansamblu a organului de simt kinestezic, format din milioane de receptori microscopici (proprioceptori) dispusi in milioane de fascicule musculare, tendoane, suprafete articulare, ligamente.

Dupa structura lor, exista mai multe tipuri de proprioceptori:

  • fusuri neuromusculare, distribuite in tot corpul printre fibrele musculare striate;
  • organe tendinoase Golgi, localizate printre fibrele tendinoase;
    • corpusculi Vater-Pacini, dispusi in periost si articulatii;
      • terminatii nervoase libere.

Fusurile neuromusculare sunt receptori care contin 3-12 fibre musculare modificate, subtiri, in forma de fus, numite fibre intrafusale, inconjurate si prinse intr-o capsula conjunctiva. Structural, fusul are o portiune centrala, necontractila, plina de nuclei. Aceasta zona prezinta doua categorii de terminatii nervoase senzitive, primare si secundare, care functioneaza ca receptori senzoriali.

Terminatiile nervoase senzitive primare formeaza o spirala in jurul fibrelor intrafusale. Ele au o viteza de conducere foarte mare. Deasupra si dedesubtul fibrelor senzitive primare se afla terminatiile senzitive secundare, „in buchet”. Ele sunt mai subtiri si au o viteza de conducere mai lenta. Terminatiile senzitive sunt dendrite ale neuronilor somatosenzitivi din ganglionul spinal.

Extremitatile fusului neuromuscular sunt formate din fibre musculare cu rol contractil si sunt inervate de axonii neuronilor gama din coarnele anterioare ale maduvei spinarii, diferite de fibrele eferente alfa care inerveaza fibrele musculare striate extrafusale.

Stimularea fusului neuromuscular se poate produce prin intinderea muschiului si prin contractia capetelor fusului. Contractia capetelor produce intinderea zonei centrale a fusului si excitarea terminatiilor senzitive. Ca urmare, produce contractia reflexa a muschiului.

Organele tendinoase Golgi sunt situate la jonctiunea fibrelor musculare cu tendonul. Acestea sunt retele de terminatii nervoase butonate pe fibrele musculare, la insertia lor pe tendon. Aceste terminatii nervoase sunt formate din dendritele neuronilor situati in ganglionul spinal.

Cand fasciculele musculare se contracta, trag de tendon pentru a efectua miscarea. Receptorii tendinosi percep intensitatea acestei tractiuni (tensiunea contractiei musculare). Daca tensiunea de contractie musculara este prea mare, atunci impulsul nervos format este transmis maduvei spinarii, care reduce activitatea muschiului respectiv. Reflexul tendinos actioneaza, in consecinta, ca un mecanism de feed-back negativ, care se opune dezvoltarii unei tensiuni prea mari in muschi, prevenind ruperea sau smulgerea insertiilor acestora.

Segmentul de conducere:

Impulsurile de la proprioceptorii musculo-articulari se transmit la centrii nervosi superiori pe doua cai. Aceste cai ale sensibilitatii proprioceptive constiente (fasciculul Goll-Burdach) si inconstiente (fasciculele spinocerebeloase) au fost prezentate in lectia despre maduva spinarii.

Segmentul central:

Caile sensibilitatii proprioceptive constiente proiecteaza in aria senzitivo-motorie parieto-frontala, unde au loc analiza si sinteza informatiilor kinestezice. Alte arii, frontale si probabil parietale, coordoneaza miscari mai putin diferentiate. Lezarea oricarui segment al analizatorului kinestezic determina tulburari de coordonare a muschilor.

Putem considera ca muschii nostri isi simt propria forta si sfortare. Receptorii din masa musculara semnalizeaza intensitatea de tractiune si incordare (tonus) in cursul desfasurarii miscarii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 11 mai, 2020, 9:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *