Prima Pagina » Corpul Uman » Analizatorul olfactiv

Analizatorul olfactiv

Simtul mirosului (olfactia) la om este localizat in cavitatea nazala. Darele de miros, miresmele din jurul nostru ne aduc informatii despre obiectele sau fiintele din mediul inconjurator. Mirosul ne informeaza despre calitatea aerului sau despre starea unor alimente, ne ajuta la recunoasterea persoanelor si a locurilor, uneori chiar la retrairea amintirilor.

Segmentul receptor este reprezentat de mucoasa olfactiva, o parte a mucoasei care captuseste cavitatea nazala. Mucoasa olfactiva apare ca o zona limitata la o suprafata de 2-3 cm2. Este galbena si permanent umeda. Mucoasa olfactiva este alcatuita dintr-un strat de celule epiteliale (de sustinere), intre care se afla celulele alungite receptoare.

Receptorii olfactivi se numesc chemoreceptori, deoarece sunt stimulati de substante chimice volatile, antrenate de aerul inspirat si dizolvate in lichidul vascos de la suprafata mucoasei olfactive.

Celulele receptoare sunt neuroni olfactivi bipolari (protoneuronul caii), ale caror dendrite sunt situate printre celulele de sustinere. Dendritele se termina cu o mica vezicula (buton olfactiv), prevazuta cu 6-12 cili. Cilii olfactivi ies la suprafata mucoasei in mucusul secretat de celulele glandulare ale acesteia.

Neuronul olfactiv (protoneuronul) intra, deci, in contact direct cu excitantul, fara nici un dispozitiv de receptare, selectare sau dirijare a informatiei.Axonul sau transmite direct centrului imediat superior o simpla informatie: prezenta sau absenta excitantului olfactiv.

Segmentul de conducere:

Axonii neuronilor olfactivi bipolari, care formeaza nervii olfactivi, strabat lama ciuruita a etmoidului (de la baza craniului) si patrund in bulbii olfactivi. Aici fac sinapsa cu celulele mitrale (neuroni ganglionari multipolari), deutoneuronul caii. Axonii celulelor mitrale formeaza tracturile olfactive si se termina in cortex.

Segmentul central este localizat in aria olfactiva din paleocortex. Sensibilitatea olfactiva este foarte diferita de la un individ la altul, chiar la acelasi individ variaza in unele situatii: inainte de masa sensibilitatea olfactiva este mai mare decat dupa aceea. Se apreciaza ca sensibilitatea olfactiva este mai mare la copii decat la varstnici. La femeile insarcinate sau in cazul unor boli digestive sensibilitatea olfactiva este marita.

Intensitatea senzatiilor olfactive depinde si de alti factori: concentratia substantelor odorante, gradul lor de solubilitate, umiditatea si sanatatea mucoasei.

O substanta odoranta care persista mult timp in jurul nostru determina fenomene de adaptare olfactiva, intensitatea excitatiei scazand pana la disparitie, desi stimulul persista. Este posibila insa formarea altor senzatii olfactive sub actiunea unor substante care nu au actionat pana atunci.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 29 mai, 2019, 12:12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *