Prima Pagina » Corpul Uman » Analizatorul Vestibular

Analizatorul Vestibular

Analizatorul vestibular (sau organul de simt al echilibrului) participa alaturi de alti analizatori (kinestezic, cutanat, optic, acustic) la mentinerea echilibrului static si dinamic al organismului. Receptorii vestibulari sunt localizati in utricula, sacula si in trei canale semicirculare pline cu endolimfa, din urechea interna. Cele trei canale semicirculare, deschise in utricula prin 5 orificii, sunt orientate fiecare spre unul dintre cele trei planuri spatiale: orizontal, vertical-sagital si vertical-frontal.

Fiecare canal are la unul din capete o dilatatie numita ampula, unde se afla organul receptor, creasta ampulara. Aceasta este formata din celule de sustinere si celule senzoriale. Celulele senzoriale sunt prevazute cu cili grosi si lungi, care patrund in masa gelatinoasa (cupula) ce acopera suprafata crestei ampulare. La baza celulelor senzoriale se gaseste o retea de fibre nervoase, dendrite ale neuronilor din ganglionul vestibular Scarpa. Crestele ampulare sunt receptorii vestibulari pentru miscarea rotatorie.

In utricula si sacula se afla aparatul otolitic, sau macula, care constituie receptorul static de postura si miscare rectilinie. Aparatul otolitic este alcatuit din celule receptoare si de sustinere. Celulele receptoare senzoriale sunt prevazute cu cili, care patrund intr-o membrana gelatinoasa sub forma de retea, situata deasupra maculei. In aceasta membrana se afla concretiuni fine de carbonat de calciu (otoliti). Ele stimuleaza mecanic celulele ciliate. In jurul si la baza celulelor receptoare se gasesc fibrele nervoase ale ramurii vestibulare a nervului acustico-vestibular, care se alatura fibrelor nervoase provenite din ampule.

Segmentul de conducere:

Dendritele neuronilor situati in ganglionul Scarpa (protoneuronul) culeg informatii de la nivelul celulelor receptoare, iar axonii formeaza ramura vestibulara a nervului cranian VIII. Nervul vestibular patrunde in cutia craniana si face sinapsa in nucleii vestibulari din bulb (deutoneuronul).

O parte din fibrele nucleilor vestibulari ajung la scoarta cerebeloasa din arhicerebel (prin fibre vestibulo-cerebeloase), contribuind la coordonarea echilibrului static si dinamic. Altele ajung la nucleii motori de origine ai nervilor cranieni III, IV si VI (fibre vestibulo-nucleare) care inerveaza musculatura extrinseca a globului ocular si, prin fasciculul vestibulospinal, la motoneuronii somatici ai maduvei spinarii, contribuind la reglarea tonusului muscular. O parte din fibrele nucleilor vestibulari din bulb au traseul pana la talamus, unde fac sinapsa cu cel de-al treilea neuron, al carui axon proiecteaza in scoarta cerebrala.

Segmentul central se afla in lobul temporal, in partea posterioara a girusului temporal superior.

Miscarile de rotatie implica activitatea canalelor semicirculare. Lichidul din aceste canale curge si deplaseaza masa gelatinoasa din ampule. Ca urmare, cilii celulelor senzoriale sunt excitati si se formeaza un impuls nervos.

Miscarea rectilinie se obtine prin miscarea otolitilor in utricula si sacula. Cand corpul este imobil, otolitii din utricula si sacula raman nemiscati in substanta gelatinoasa, deasupra celulelor ciliate, exercitand o presiune asupra acestora. Daca organismul se misca liniar, otolitii se deplaseaza si substanta gelatinoasa se lasa intr-o parte, atingand cilii, care genereaza un impuls nervos.

Simtul echilibrului este o „senzatie care nu se simte”, actionam fara sa ne dam seama. Miscarea automata este asigurata de conexiunile dintre receptorii vestibulari si centrul tonusului si al miscarii, fiind controlata continuu prin feed-back. Miscarile uniforme nu determina excitarea receptorilor vestibulari, de aceea in tren sau avion miscarea nu este perceputa, daca inchidem ochii. Simtim miscarea doar la oprire si la pornire.

Dereglarile functionale ale analizatorului vestibular pot fi temporare (rau de calatorie) sau permanente, in diverse boli. Sindromul Menier este o boala determinata de o acumulare de endolimfa care poate afecta canalele semicirculare, producand ameteli si pierderea echilibrului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 10 iunie, 2019, 2:29

Un comenentariu la Analizatorul Vestibular

  1. Ionut 17/12/2012 at 21:21

    Primul segment nu este cel de conducere,respectiv intermediar ,este segementul periferic reprezentat de receptor(creasta ampulara) .Modifica te rog 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *