Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Anatomia Colonului si Rectului pe Scurt

Anatomia Colonului si Rectului pe Scurt

Intestinul gros reprezinta portiunea finala a tubului digestiv si este format din cec, colon si rect. Prima sa parte incepe din fosa iliaca dreapta, fiind precedat de ileon, si se intinde pana la anus, avand o lungime medie de 160 – 170 cm.

Colonul reprezinta portiunea tubului digestiv situata intre valva ileo-cecala si rect, cu o lungime de aproximativ 150 cm. Continutul intestinal traverseaza aceasta parte a tractului digestiv in cca. 16-17 ore. Primele portiuni ale colonului sunt specializate in absorbtia principiilor alimentare, continutul lor fiind lichid, bogat in flora bacteriana. Portiunile finale ale colonului sunt segmente de staza prefecatoare, materiile avand o structura pastoasa sau semifluida.

Rectul constituie ultima parte a intestinului gros continuand inferior colonul sigmoid(de la nivelul jonctiunii recto-sigmoidiene) si anus. Are o lungime variabila intre 15–19 cm Rectul are rol de depozitare a materiilor fecale intre defecatii precum si de expulzie controlata a acestora in momentul defecatiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 martie, 2013, 14:55

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *