Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Anatomia Functionala a Ficatului

Anatomia Functionala a Ficatului

Microstructura functionala a ficatului. Lobul hepatic reprezinta unitatea anatomica si functionala a ficatului. El este construit din cordoane hepatocitare radiare separate de o retea de capilare sinusoidale care conveg dinspre spatiile porte periferice spre vena centrolobara.

Anatomia Functionala a FicatuluiLobii sunt vizibili cu ochiul liber si se prezinta ca niste granulatii de marimea unui bob de mei, are forma unei piramide asezate cu baza spre suprafata ficatului si varful spre interior. In sectiune transversala are aspectul unui poligon cu 5-6 laturi. La intalnirea celor trei lobi exista spatiul portal care contine o artera perilobulara (ramura a arterei hepatice), o vena perilobulare (ramura din vena porta), cu canalicul biliar perilobular, vase limfatice, toate invelite intr-o stroma conjunctiva dependenta de capsula fibroasa a ficatului.

Lobul hepatic este format din celulele hepatice (hepatocitul este unitatea morfofunctionala a ficatului), din capilare sinusoide care provin din capilarizarea venei perilobulare, din vena centrolobulara spre care converg sinusoidele si din canaliculele biliare intralobulare.

Celulele hepatice sunt dispuse in spatiu sub forma unor placi sau lame, formate dintr-un singur rand de celule. Intre lame se delimiteaza spatii intre care se gasesc capilare sinusoidale, in grosimea unei lame intre hepatocite adiacente se formeaza canaliculele biliare intramoleculare. Fiecare hepatocit vine in contact cu capilarele sinusoidale (polul vascular) si cu canaliculul biliar intralobular (polul biliar). Celula hepatica poate sa-si verse secretia fie in canaliculele biliare (secretia exocrina), fie in sinusoide (secretia endocrina).

Canaliculele biliare reprezinta portiunea initiala a cailor biliare intrahepatice. Ele se continua cu canale din ce in ce mai mari; astfel prin intermediul pasajelor Hering (colangiole), canaliculele biliare se unesc formand canalele perilobulare al caror diametru atinge 40-60 microni. La confluenta dintre mai multe canale perilobulare iau nastere canalele interlobulare a caror largime este intre 60-200 microni. Ele circula in spatiile porte continandu-se cu canale biliare din ce in ce mai mari (canale biliare segmentare) al caror diametru este cuprins intre 200-500 microni.

Vena perilobulara de la nivelul spatiului portal patrunde in lobul hepatic si formeaza sinusoidul hepatic. In alcatuirea sinusoidelor hepatice intra urmatoarele tipuri de celule:

         ♦ celule endoteliale care prezinta in citoplasma lor fenestratii, un fel de pori si in dreptul carora se afla numai o diafragma poroasa mai subtire decat membrana celulara.

          ♦ celulele Kupffer sunt celule stelate ale caror prelungiri pot sa se extinda printre discontinuitatile dintre celulele endoteliale.

Inainte de a forma sinusoidul ramura perilobulara a venei poate prezenta un sfincter muscular numit sfincter de intrare. Sinusoidele converg spre vena centrolobulara situat in centrul lobului, inainte de a se deschide in vena centrolobulara sinusoidul este prevazut cu un sfincter de iesire.

 Ramura perilobulara a arterei hepatice, dupa ce da ramuri care vascularizeaza elementele spatiului portal, patrunde si iese in lobul si se indreapta spre sinusoidul hepatic in care se termina. La locul de patrundere in sinusoid exista un sfincter muscular arterial. Sinusoidul lobului hepatic reprezinta deci, locul de jonctiune al sangelui arterial adus de artera hepatica cu sangele portal adus de vena porta. Aceste sfincte mentionate reprezinta un sistem de reglaj a fluxului sangvin la nivelul ficatului pe de o parte , iar pe de alta parte de egalizare a presiunii sangelui, mai mare in sangele arterial si mai mica in sangele portal necesara amestecului de sange arterial cu portal.

Venele centrolobulare parasesc lobul pe la baza lor si devin vene sublobulare (coletoare). Ele se unesc si formeaza venele hepatice (2-3) care sunt tributate venei cave inferioare. Ele parasesc ficatul la nivelul marginii posterioare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 15:56

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *