Prima Pagina » Corpul Uman » Anatomia pancreasului

Anatomia pancreasului

Pancreasul, una dintre cele mai mari glande din corp, reprezinta de fapt doua glande intr-una. Aproape toate celulele sale au functie de secretie. El este o glanda endocrina cu secretie de hormoni, din care insulina este cel mai important.

Pancreasul este situat transversal in partea superioara a abdomenului, anterior de coloana vertebrala, aorta si vena cava (artera si vena principala a corpului). Duodenul inconjoara capul pancreasului. Restul pancreasului este constituit din corp si coada, care se intinde mult la stanga coloanei vertebrale.

Unitatea structurala de baza a pancreasului sunt acinii, aglomerari de celule secretoare in jurul capatului unui duct unic. Printre acini se afla mici grupe de celule denumite Insulele Langerhans; acestea constituie componenta endocrina a pancreasului ce secreta insulina, de care organismul are nevoie pentru controlul constant al glucozei. Daca nivelul glucozei din sange incepe sa creasca dincolo de anumite limite, Insulele Langerhans raspund prin eliberare de insulina in circulatie.

Insulina isi exercita efectul permitand glucozei sa treaca din circulatie in interiorul celulelor pentru a fi utilizata drept sursa de energie. Dar daca insulina este absenta din sistem, mecanismul de reglare al nivelului glucozei sanguine este absent, deoarece glucoza din sange nu poate fi convertita in surse de energie pentru celule, avand drept rezultat diabetul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *