Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Anatomia si Fiziologia Cailor Biliare

Anatomia si Fiziologia Cailor Biliare

La nivelul hilului hepatic iese din ficat canalul hepatic, care aduna bila din caile biliare intrahepatice. Canalul hepatic se continua cu canalul coledoc, iar la unirea dintre ele se gaseste, ca o derivatie, vezicula biliara, unita prin canalul cistic.

Vezicula este un organ cu rol de rezervor, retractil, in forma de para, cu o lungime de 7 – 10 cm si o latime de 2 – 3 cm. Capacitatea ei este de 30 – 50 ml. Vezicula este asezata cu fundul indreptat inainte si depaseste usor marginea anterioara a ficatului.

Canalul cistic are un calibru de 2 – 3 mm si face un unghi ascutit cu canalul coledoc, in partea sa distala, canalul cistic este prevazut cu valvule dispuse elicoidal, care permit intrarea bilei in vezicula, dar ingreuiaza iesirea ei. Intre colul viziculei si canalul cistic se afla o formatiune musculara cu rol de sfincter, numita sfincterul Luikesn.

Canalul coledoc incepe de la locul de unire a canalului cistic cu jonctiunea hepatoco-ledociana si se varsa in duoden. inainte de patrunderea sa in duoden, coledocul intra in portiunea inferioara in relatii intime cu pancreasul. In portiunea inferioara, coledocul prezinta o ingrosare a stratului muscular circular, realizand un sfincter propriu coledocian.

Inainte de a se varsa in duoden, canalul coledoc sufera o dilatare usoara, numita ampula Vater. Orificiul comun de varsare in duoden al coledocului si al canalului pancreatic este inconjurat de o formatiune musculara cu fibre circulare si longitudinale, numita sfincterul Oddi.

Elaborarea bilei de catre ficat decurge fara intrerupere; trecerea bilei in duoden este ritmata insa de fazele digestiei. In intervalul dintre mese, sfincterul Oddi este inchis si bila se acumuleaza in vezicula biliara. In colecist, bila este de 10 ori mai concentrata, prin resorbtie de apa si saruri. In perioadele interdigestive, musculatura veziculei este relaxata si prezinta doar contractii slabe, care nu au ca efect evacuarea ei. La patrunderea continutului gastric in duoden, sub influenta unor reflexe nervoase si pe cale umorala, sfincterul Oddi se relaxeaza; contractiile colecistului devin puternice si continutul biliar se elimina prin canalul cistic si canalul coledoc in intestin.

Cresterea cantitatii de bila secretata de ficat se numeste colereza, iar substantele care produc colereza se numesc coleretice. Efect coleretic au: umplerea stomacului cu alimente, sarurile biliare, galbenusul de ou, protidele, apele minerale sulfatate si alcaline.

Substantele care favorizeaza contractia colecistului se numesc colagoge sau colecisto-kinetice. Alimente colecistokinetice sunt grasimile, galbenusul de ou si carnea; o serie de droguri au actiune colecistokinetica (de exemplu, extractele de hipofiza posterioara administrate parenteral).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 30 ianuarie, 2013, 10:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *