Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Andropauza

Andropauza

Andropauza

Axul gonadotrop functioneaza la parametri maximi intre 20 si 40 de ani. Peste 45-50 de ani se poate constata reducerea nivelului T liber, cresterea SHBG si FSH. Scade rata de productie a T si de asemenea responsivitatea celulelor Leydig la LH. Apare o crestere graduala compensatorie a LH. Sindromul de deficit androgenic la barbatul varstnic poarta numele de hipogonadism cu debut tardiv (LOH – late onset hypogonadism), ADAM (androgen deficiency in aging male) sau PADAM (partial androgen deficiency in aging male). Hipogonadismul partial al barbatului varstnic este un deficit gonadotrop si testicular simultan datorat apoptozei celulelor Leydig si unora dintre celulele din aria preoptica mediala care controleaza simultan functia gonadotropa si cea sexuala.

Tablou clinic:

  • reducerea dorintei sexuale, a libidoului si a functiei erectile;
  • modificari de dispozitie cu reducerea activitatii intelectuale, a functiilor cognitive, a capacitatii de orientare spatiala, fatigabilitate, depresie si iritabilitate;
  • tulburari ale somnului, instabilitate vasomotorie: palpitatii, bufeuri, transpiratii;
  • diminuarea masei musculare si a fortei musculare, cresterea masei grase, in particular a celei abdominale;
  • reducerea pilozitatii cutanate sexual-dependente si alte modificari cutanate;
  • reducerea densitatii minerale osoase, cu osteopenie, osteoporoza si cresterea riscului de fractura;
  • poate sa apara scaderea volumului si consistentei testiculare, ginecomastie;
  • frecvent tulburari metabolice: diabetul zaharat de tip 2, sindrom metabolic si tulburari cardiovasculare.

Nivelul T poate fi in limite normale iar cel al T liber sau biodisponibil scade mai evident decat testosteronul total, LH poate fi normal sau la limita superioara a normalului/usor crescut, uneori se descrie oligospermie.

Tratamentul de substitutie androgenica se face de preferinta cu preparate cu actiune scurta, geluri, plasturi si mai putin cu cele cu actiune prelungita, depot. Cancerul de prostata si cancerul mamar reprezinta contraindicatia majora a administrarii T la orice varsta, administrarea T trebuie obligatoriu precedata de examenul prostatei, determinarea PSA, a lipidogramei, hemogramei si investigarea patologiei cardiovasculare.

Efectele adverse: policitemia,accentuarea sindromului de tract urinar inferior, ginecomastia.

Monitorizarea tratamentului cu T la barbatul varstnic presupune determinarea: PSA la fiecare 3 luni in primul an si apoi, anual, hematocritului (> 54 % se intrerupe tratamentul pana la revenirea la normal), scorului urologic pentru simptomele hiperplaziei benigne de prostata.

Nu este recomandata introducerea tratamentului cu T la toti subiectii varstnici cu deficit documentat de testosteron decat in masura in care se sconteaza un beneficiu care sa fie mult mai important decat riscurile si dupa acceptarea de catre subiect a tratamentului in conditiile unei informari detaliate asupra riscurilor si beneficiilor acestuia.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 15 martie, 2013, 13:57

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *