Prima Pagina » Sanatate A-Z » Hematologie » Anemia Biermer (Pernicioasa)

Anemia Biermer (Pernicioasa)

Anemia Biermer (pernicioasa)

Definitie

Este o anemie cu etiologie necunoscuta, caracterizata prin anemie hipercroma, megaloblastica, glosita, achilie, gastrica si tulburari neurologice. Se intalneste mai frecvent la femei intre 40 si 55 de ani. Se datoreste lipsei factorului intrinsec (defect biochimic cu caracter constitutional), care impiedica absorbtia vitaminei B12, conducand la tulburarea sintezei acizilor nucleici, cu aparitia seriei rosii anormale megaloblastice. Lipsa vitaminei B12 (factor antianemic) tulbura eritropoieza si, in general, toate tesuturile organismului.

Simptome

Boala debuteaza insidios, cu tulburari digestive, care pot preceda cu ani de zile anemia. In perioada de stare apar trei grupe de simptome: anemice, digestive si neurologice.

Sindromul anemic se caracterizeaza prin paloare asociata cu usor icter, de aspect galbui ca paiul, dispnee, palpitatii, astenie. Fata este uneori infiltrata. La nivelul membrelor inferioare apar edeme, unghiile sunt adesea sfaramicioase si parul uscat. Subfebrilitatea prezentata de unii bolnavi este de origine metabolica si dispare la cateva zile dupa administrarea vitaminei B12.

Sindromul digestiv este constant. Apar semne de glosita, cu dureri si arsuri spontane sau la contactul cu alimentele. Limba este rosie, uneori cu eroziuni pe varf si margini. Atrofia mucoasei gastrice duce la achilie gastrica. Anaclorhidria este rezistenta la histamina si refractara la tratament. Anorexia – uneori electiva pentru carne -, varsaturile si diareea sunt manifestari comune.

Tulburarile nervoase sunt prezente adeseori. In formele usoare, bolnavii se plang de amorteli, furnicaturi si hipoestezie. In formele severe apar areflexia osteotendinoasa si tulburarile sensibilitatii profunde, care duc la tulburari de mers de tip tabetic, cu aparitia semnului Romberg.

Diagnostic

Examenul hematologic precizeaza diagonsticul. Anemia este severa (sub doua milioane), hematiile sunt hipercrome (valoarea globulara depaseste de obicei 1,5) si prezinta anomalii de forma (poikilocitoza) si de coloratie (policromatofilie). In sangele periferic apar macrocite, megalocite si, mai rar, megaloblasti. Trombopenia si leucopenia cu polinucleare hipersegmentate sunt frecvente. Hiperbilirubinemia indirecta, hiperside-remia si mielograma cu megaloblasti in numar mare completeaza tabloul. Diagnosticul este evident in formele complete. Raspunsul favorabil la tratamentul cu vitamina B12, in special aparitia reticulocitozei, este patognomonica. Diagnosticul diferential febuie sa elimine anemiile parebiermeriene si cancerul gastric.

Evolutie

Evolutia este in prezent favorabila. Sub influenta vitaminei B12, anemia se repara in cateva saptamani si semnele clinice dispar progresiv. Semnele neurologice nu regreseaza complet intotdeauna, iar achilia gastrica nu este influentata.

Tratament

Tratamentul specific consta in administrarea vitaminei B12 pe cale i.m. (100 g zilnic, in prima saptamana, apoi 100 g de 3 ori pe saptamana, pana la revenirea la normal a valorilor hematologice). Tratamentul se continua cu aceeasi doza la interval de 2 saptamani, timp de 6 luni. Terapia de intretinere se face cu 100 g pe luna, tot restul vietii.

Ameliorarea subiectiva este prompta. Reticulocitoza este indicatorul cel mai fidel al eficacitatii tratamentului. In cazul unor urgente chirurgicale se poate mari doza pana la 1 000g vitamina B12.

In 3 – 4 saptamani hematiile si concentratia Hb revin la normal, glosita dispare si semnele neurologice sunt ameliorate. Achilia gastrica nu este insa influentata. Pentru mentinerea rezultatelor, bolnavul trebuie sa primeasca toata viata vitamina B12. Transfuzia de sange este indicata in formele severe. Acidul clorhidric este administrat la bolnavii cu achilie gastrica. Tratamentul cu fier se administreaza cand apar semne de hipocromie, in special la femei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 1 februarie, 2013, 11:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *