Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Anevrismele Arteriale

Anevrismele Arteriale

Definitie

Anevrismul arterial este o dilatare partiala a peretelui arterial.

Etiopatogenie

Ateroscleroza este cauza cea mai frecventa a anevrismelor aortice si ale membrului pelvian, traumatismul este cauza cea mai frecventa la nivelul membrului toracic si sifilisul (care se intalneste din ce in ce mai rar) are afinitate, in special, pentru aorta toracica. Ca localizare, aorta este sediul cel mai frecvent. Dintre anevrismele arterelor periferice, cele mai des intalnite sunt acelea ale arterelor poplitee.

Anatomie patologica

Ca aspect, anevrismul poate fi fusiform, cand dilatarea se datoreste cedarii peretilor pe intreaga circumferinta a arterei, si sacciform, cand peretele cedeaza unilateral, circumscris. Exista si anevrisme arteriovenoase, cu prezenta unei fistule care permite trecerea sangelui din artera in vena, si anevrisme disecante, care apar de obicei la nivelul aortei prin ruperea tunicii interne, cu clivarea peretilor datorita patrunderii sangelui in grosimea peretelui aortic.

Simptome

Anevrismele sunt adesea asimptomatice. Cand comprima un nerv sau o vena, pot provoca dureri sau o insuficienta venoasa. La exemenul clinic, anevrismul se prezinta ca o tumoare pulsatila, la nivelul careia se aude adesea un suflu sistolic. Imaginea radiografica arata calcifierea peretilor vasului dilatat. Simptomatologia depinde de localizare, marime si evolutie. Cand anevrismul este superficial, se prezinta ca o tumoare cu pulsatii expansive, iar cand este profund, provoaca de obicei fenomene de compresiune.

Forme clinice

Anevrismul aortei toracice se insoteste de eroziuni ale coastelor si bombeaza deseori la exterior sub forma unei tumori pulsatile. Compresiunea organelor vecine realizeaza sindromul de compresiune mediastinala, caracterizat prin cianoza, circulatie venoasa colaterala, edem, dureri anginoase, tulburari respiratorii. Examenul radiologic pune in evidenta anevrismul sub forma unei umbre rotunde, pulsatile, care face corp comun cu aorta.

Anevrismul aortei abdominale este aproape totdeauna de natura aterosclerotica. Se prezinta sub forma unei tumori abdominale pulsatile si se insoteste deseori de dureri si fenomene de subocluzie intestinala.

Anevrismul disecant al aortei consta in disectionarea straturilor aortei, in zona mediei, cu patrunderea sangelui din lumen printr-o ruptura a intimei. Cauza este ateroscleroza, iar tabloul clinic este dramatic: durerea de intensitate neobisnuita, localizata in toracele anterior si posterior, cu iradiere in umeri, cervical si abdominal, transpiratii, dispnee, coma. Prognosticul este foarte rezervat, iar tratamentul este medical (opiacee, reducerea presiunii arteriale sistolice cu Reserpina si Propranolol, combaterea socului) si chirurgical.

Evolutia anevrismelor decurge frecvent spre agravarea simptomelor, cu aparitia unor complicatii: embolii si rupturi ale sacului anevrismal.

Tratament

Pentru a evita ruperea anevrismului, bolnavii trebuie sa evite eforturile fizice, emotiile si toate cauzele care maresc presiunea sanguina. Cel mai eficace tratament este acel chirugical.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 10:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *