Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Angelica (Angelica archangeiica – Fam. Apiaceae)

Angelica (Angelica archangeiica – Fam. Apiaceae)

Angelica Angelica archangeiicaCunoscuta in trecut drept Radacina Sfantului Duh, angelica este o planta impresionanta, arhitecturala, ale carei tulpini goale pe interior pot atinge 3 m inaltime. Are frunze fin taiate, iar fructele sale ovale au aripi ca cele ale ingerilor, de unde ii vine si numele. In epoca Renasterii, se credea ca angelica poate vindeca toate bolile.

Parti utile – radacinile

Radacinile dure sunt colectate de la plante in varsta de 1-2 ani. Radacinile sunt spalate, taiate si uscate la aer. Sunt folosite in decocturi, capsule sau in solutii buvabile.

Compusi activi

Radacina de angelica conti­ne pana la 1% ulei esential. Acesta este alcatuit in principal din beta-felal-dren, ca si din cumarinele aromatice – angelicina, bergapten si ostol.

Utilizari medicinale

Radacina de angelica este folosita in general la trata­rea problemelor digestive comune precum indigestia si flatulenta. Se recomanda si in durerile de stomac si in spasmul intestinal.

Angelica este utilizata de multa vreme ca remediu pentru tuse, raceli si gripa, deoarece actioneaza ca expectorant. Se recomanda insistent si in bronsita.

Extractul de radacina poate usura durerile de spate, simptomele dureroase ale gutei si ale reumatismului: in 1978, cercetatorii in domeniu au demonstrat proprietatile antiinflamatorii si antialgice ale plantei. Radacina are si rol antibacterian si antifungic.

in 1996, o serie de cercetari au demonstrat efectul anticoagulant al ostolului, si, ca urmare, utilitatea acestuia in tratamentul trombozei. In 1998, bergaptenul a fost descris ca agent fotosensibilizant, fiind astfel benefic pentru persoanele care sufera de psoriazis.

Angelica poate fi de ase­menea administrata sub forma de bitter. Actiunea acestui preparat are ca efect principal cresterea apetitului, dar stimuleaza in acelasi timp secretia.

Cultivare

Angelica poate creste cu usurinta din seminte. Este o planta rezistenta, care prefera solurile umede si climatul temperat. Se simte mai bine in locurile insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul problemelor digestive, racelii, tusei si oboselii cronice infuzie: Puneti 1-2 g de radacina uscata intr-o ceasca de apa clocotita. Strecurati si beti de trei ori pe zi. decoct: Puneti 1 lingurita de radacina uscata in 3/4 ceasca de apa, aduceti la fierbere si lasati sa se inmoaie timp de 5 minute. Strecurati. Se recomanda 2 doze pe zi. extract lichid (1:1 in alcool 25%): Se recomanda 0,5-2 ml de extract de radacina de trei ori pe zi. tinctura (1:5 in alcool 50%): Se recomanda 0,5-2 ml de trei ori pe zi.

Precautii

Nu s-au raportat efecte adverse si se considera ca radacina de angelica este un remediu sigur. Totusi, a nu se administra in sarcina si alaptare. A se evita baile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din aceasta planta, deoarece le poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicata. A se evita in cazul in care suferiti de diabet.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 12:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *