Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Ankilostomiaza

Ankilostomiaza

Definitie

Ankilostomiaza este o afectiune determinata de nematodul Ankylostoma duodenale – un vierme mic, masculul masurand 8-11 mm, iar femela 10 – 13.

Patogenie

Ankylostoma duodenaleTraieste in duoden, fixandu-se de mucoasa acestuia, si provoaca mici sangerari; poate migra si se fixeaza in alte regiuni ale intestinului, de fiecare data determinand sangerari. Daca intalnesc conditii favorabile (umiditate si caldura de 27°), ouale dezvolta larve, care naparlesc de doua ori in 5 zile si devin filiforme, vioaie si rezistente, traind pe pamantul umed, plante, iarba, pietre.

Larvele odata ajunse in contact cu pielea unui om o traverseaza, patrund in circulatie si ajung in plamani; eliminate prin bronhii, pot fi inghitite din nou, iar in duoden se dezvolta in 2 – 3 saptamani pana la stadiul de adult sexuat. Ankilostomiaza este mai raspandita in regiunile calde; in regiunile temperate apare la lucratorii din mine, tuneluri, constructii subterane sau poduri, caramidarii.

Simptome

Simptomele sunt legate de migrarile larvelor si ale adultului. Trecerea larvelor prin piele provoaca prurit, eritem, papule, vezicule, leziuni de grataj. In faza de migrare prin plamani, larvele provoaca tuse, expectoratie, pneumopatii fugace, febra. In faza de fixare in intestin, bolnavul acuza dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree; sangerarile repetate determina instalarea unei anemii, insomnie, indispozitie, anxietate si fenomene de denutritie, iar la femeile gravide se poate produce avortul.

Diagnostic

Examenul coprologic permite descoperirea oualelor in scaun; hemoragiile oculte sunt deseori pozitive; hemograma arata anemie hipocroma si eozinofilie. Diagnosticul se bazeaza pe semnele clinice, pe caracterul profesional al infestarii si pe prezenta oualelor in materiile fecale.

Profilaxie

Profilaxia implica masuri de asanare a terenurilor infestate, dezinfectarea closetelor, asigurarea echipamentului de protectie pentru muncitorii din locurile propice infestarii si examene parazitologice periodice.

Tratament

Tratamentul de electie se face cu Alcopar: un plic de 5 g dimineata pe nemancate, intr-o jumatate de pahar cu apa indulcita; Loxuran, cate 2 comprimate/zi, intr-o priza, timp de 8 – 10 zile; Rexilrezorcina (Ascaridin): se administreaza 1- capsule in circa 20 de minute, dimineata pe nemancate; nu se mananca 5 ore; in ajun si la 12 ore dupa medicament se ia un purgativ salin; tetracloretilenul (tetraclorura de etilen): in seara din ajun bolnavul va lua un ceai si un purgativ; a doua zi, dimineata pe nemancate, va lua drogul in capsule gelatinoase (3 capsule de 1 ml); dupa 8 ore va lua un purgativ salin; nu va manca decat dupa ce purgativul si-a facut efectul; 2 zile dupa tratament nu va consuma alcool sau grasimi.

Nu se administreaza la cei cu suferinte hepatice sau renale, la alcoolici si la cei cu infestatie concomitenta cu ascarizi.

Alcoparul si Mebendazolul (100 mg de 3 ori pe zi, 3 zile), reprezinta tratamentul de electie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 29 ianuarie, 2013, 12:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *