Prima Pagina » Sanatate A-Z » Nefrologie » Anomalii Renale Congenitale

Anomalii Renale Congenitale

Anomalii Renale Congenitale

Anomaliile renale congenitale se asociaza frecvent cu cele ale aparatului colector urinar si reprezinta un spectru larg de afectiuni care rezulta din tulburarea procesului de dezvoltare anatomica normala. Malformatiile parenchimului renal pot aparea datorita dezvoltarii anormale a nefronilor – in cazul displaziei renale, ageneziei renale si in cazul bolii polichistice renale. Anomaliile de migrare a mugurilor embrionari ai rinichiului sunt intalnite in ectopia renala si in anomaliile de fuzionare. Anomaliile in dezvoltarea sistemului colector urinar determina sisteme colectoare (aparate pielocaliceale si inclusiv ureter) duplicate, valve uretrale posterioare si obstructii ale jonctiunii pielo-ureterale. Defectele pot fi unilaterale sau bilaterale si adesea la un individ coexista mai multe tipuri de defecte.

Anomalii renale de numar:

 • Agenezia renala – rar bilaterala, mai frecvent unilaterala, rinichiul unic congenital, este hipertrofiat compensator, frecvent situat in pozitie ectopica, iliaca sau pelvina. Se poate asocia adesea cu spina bifida, transpozitii de organe.
 • Aplazia renala – exista mugurele fetal, dar nu se dezvolta spre un organ functional normal. In cazurile cand este bilaterala este incompatibila cu viata. Bazinetul si ureterul de obicei lipsesc sau sunt rudimentare. In loja renala se pot depista calcificari chistice.
 • Rinichiul supranumerar – este cea mai rara anomalie, si consta in existenta unui al treilea rinichi cu cavitati excretori si vascularizatie proprie, complet separata de celalalt rinichi.

Anomalii renale de marime:

 • Hipoplazia renala – rinichi mici congenitali, sunt situati spre linia mediana, cavitatile excretorii si vascularizatia sunt gracile. Functia renala este normala sau scazuta.
 • Hiperplazia renala – rinichi mare la care se poate exclude orice cauza castigata. Trebuie mentionat ca dimensiunile rinichilor nu sunt in corelatie cu talia, suprafata corporala.

Anomalii renale de forma:

 • Persistenta lobulatiei fetale – rinichiul este lobulat.
 • Fuziunea renala – fuziuni bilateral simetrice sau asimetrice, unilateral asimetrice.
 • Rinichiul in potcoava – rinichii sunt uniti prin polul inferior in 90% din cazuri printr-o punte parenchimatoasa sau fibroasa ce se gasesc anterior de aorta si de cava inferioara. Cei 2 rinichi sunt malrotati, mia jos situati cu bazinetele care privesc antero-intern.
 • Rinichiul conglomerat – fuzioneaza prin cele 2 fete mediale printr-o masa unica situata presacrat.
 • Fuziunile bilateral asimetrice – unul din rinichi este mai mic
 • Fuziunile unilateral asimetrice – exista o masa renala unica cu un rinichi in ectopie incrucisata situat de obicei in bazin – rinichiul sigmoid.

Anomalii renale de pozitie:

 • Ectopia renala – situatie anormala a rinichilor uni sau bilaterala , mai frecvent la stanga. Sunt de mai multe tipuri: caudala (lombara, iliaca, sacrata), craniala, incrucisata. In ectopie, rinichii au forma modificata, sunt distopici, ureterul este rectiliniu. In ectopia incrucisata ambii rinichi sunt de aceeasi parte.
 • Distopia renala – initial in viata embrionara hilul si bazinetul sunt situate anterior, si sufera apoi o rotatie in jurul axului longitudinal, si ajung median.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 23 august, 2018, 6:27

6 Discutii la Anomalii Renale Congenitale

 1. ILEANA 04/04/2014 at 09:52

  BUNA ZIUA,
  am fost insarcinata in saptamana 29 si de pe o zi pe alta nu am mai simtit miscarile copilului. M-am prezentat la medic si s-a constatat decesul acestuia. La cateva zile dupa internare am nascut un fat mort fara malformatii, insa la necropsie s-a constatat ca era cu rinichi sigmoidian.
  As dori sa-mi expiicati ce insemna rinichi sigmoidian, din ce cauza s-a produs si daca nu se putea depista la ecograf.
  Doresc sa precizez ca sarcina era dupa IVF-ET.
  VA MULTUMESC!

  Răspunde
 2. lacramioara 21/02/2013 at 16:44

  baiatului meu i s-a descoperit la eco, la rinichiul dr.masa polichistica cu un chist de 6 cm si splenomegalie usoara 13,4cm in cazul acesta ce este de facut?

  Răspunde
 3. Aliona 19/01/2013 at 15:14

  Copilului meu i s-a depistat o anomalie de dezvoltare a rinichilor(distopie rinichiului drept abdominal),exista pericol pentru viata lui?

  Răspunde
  • aliona 28/02/2013 at 16:10

   copilului meu i sa depistat un rinichi solitar cu ditopie in bazinul mic este vre-un risc pt viata lui?
   analizele de singe si urina sunt bune , dar abia mine mergem la medic urolog ….ash vrea un sfat

   Răspunde
 4. marcu izabela 20/01/2012 at 10:23

  la ectopie renala dreapta exista riscuri?

  Răspunde
  • DoctorFrog 23/01/2012 at 12:44

   Toate ectopiile prezinta anumite riscuri si sunt responasabile de aparitia unor complicatii. In cazul ectopiei renale sunt riscuri produse in mod indirect datorita compresiunii exercitate de catre rinichi asupra organelor vecine, vase de sange sau fibre nervoase.

   Posibilele complicatii ale unui rinichi ectopic includ deficiente de drenaj al urinei de la respectivul rinichi. Uneori, urina poate chiar sa curga inapoi din vezica urinara catre rinichi – reflux vezico-ureteral.
   Fluxul anormal de urina si amplasamentul anatomic al rinichiului ectopic poate duce la aparitia diverselor complicatii:

   Infectii. In mod normal, fluxul de urina elimina (spala) bacteriile si inhiba dezvoltarea lor la nivelul rinichilor si restul tractului urinar. Cand un rinichi nu se afla in pozitia sa anatomica normala, urina stagneaza in ureter sau in rinichi. Astfel bacteriile de la nivelul tractului urinar se dezvolta si se raspandesc. Simptomele unei infectii ale tractului urinar includ urinari frecvente si/sau dureroase, dureri lombare, febra, frisoane, urina tulbure si/sau urat mirositoare.

   Calculi. Atunci cand urina ramane la nivelul tractului urinar pentru prea mult timp, creste riscul de aparitie a calculilor urinari. Simptomele calculilor urinari includ dureri extreme lombare, prezenta de sange in urina, febra sau frisoane, varsaturi, senzatie de arsura sau usturimi in timpul urinarii.

   Leziuni renale. Refluxul vezico-ureteral poate provoca leziuni renale permanente. Ca rezultat, rinichiul afectat nu va mai indeplini functia sa de baza, si anume filtrarea deseurilor din sange.

   Insuficienta renala. Un rinichi ectopic, chiar si atunci cand nu are nici o functie, nu va cauza insuficienta renala. Insuficienta renala totala se intalneste numai in cazuri rare, atunci cand functiile ambilor rinichi sunt compromise.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *