Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Antiaterogenele

Antiaterogenele

Sunt substante care pot corecta dizlipidemia din ateroscleroza.

Principalele medicamente sunt:

Heparina, este o substanta anticoagulanta, care clarifica serul lipemic prin fragmentarea chilomicronilor si scaderea trigliceridelor. Nu se adminimistreaza oral, fiind fara efect. S-au obtinut unele rezultate antiaterogene cu heparina s.c sau i.m., 100 – 200 mg de 2 ori pe saptamana.

Asclerolul (Ateroid) sub forma de drajeuri, este tot o substanta heparinoida (extract de mucoasa duodenala). Se administreaza 10 mg de 2/zi. Nu se mai foloseste in practica clinica).

Substantele lipotrope (Colina, Metionina etc). Depasite clinic.

Hormonii extrogeni si tiroidieni, dau rezultate discutabile.

Acidul Nicotinic, administrat 3-6 g/zi, in cure de luni si ani, scade colesterolul si triglicerinele.

Clofibratul (Atromid, Clofenat) scade concentratia lipoproteinelor cu densitate mica. Ca efecte secundare uneori apare greata. Potenteaza actiunea anticoagulantelor cumarinice. Se prezinta sub forma de capsule. Administrat 1,5-2 g/zi, timp mai indelungat, scade colesterolul si trigliceridele. Datorita reactiilor secundare si rezultatelor relativ reduse, este putin folosit astazi, spre deosebire de trecut. Derivatii Clofibratului (Benzafibrat, Etofibrat, Etofilin Clofibrat), au aceleasi actiuni si rezultate.

Sitosterolul, inhiba resorbtia intestinala a colesterolului, administrat 6 g zilnic, in cure repetate de 4-8 saptamani.

Colestiramina (12 – 30 g/zi), este o enzima schimbatoare de anioni, care fixeaza in intestinul subtire acizii biliari, inhiband formarea colesterolului. Este superioara precedentelor medicamente.

Questran 7, tot o enzima schimbatoare de anioni are acelasi mod de actiune.

Anginina (carbamat de piridmol) protejeaza peretele vascular de infiltratia lipidica, administrat 3 – 6 x 250 mg pana la 3 x 750 mg/zi timp de 6 luni.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 16:17

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *