Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Antigutoasele

Antigutoasele

Cele mai cunoscute antigutoase suntu urmatoarele:

Colchicina, actioneaza asupra accesului de guta, in doze pornind de la 4 mg, si scazand la 3, 2 si apoi la 1 mg, doua saptamani pana la 6 luni. Scade si eliminarea de acid uric, scade uricemia, favorizeaza resorbtia uratilor depusi in tesuturi si previne uneori litiaza urica. Poate provoca numeroase accidente: diaree, colici abdominale si uneori fenomene de idiosincrazie (febra, eruptii cutanate, tulburari hepatice, purpura). Se administreaza sub forma de coprimate. In guta cronica este mult mai putin indicata.

Fenilbutazona, Oxifenilbutazona si Indometacinul dau rezultate superioare, actionand antimfiamator. Se administreaza 0,5 – 1 g/zi, 5-6 zile. Astazi toate aceste medicamente ca si brufenul sunt utilizate numai ca adjuvante.

Prednisonul (20 – 40 mg in 24 h) siA.C.T.H-ul (40 – 50 u.i la 24 h) sunt utile in accesul de guta, acctionand ca antiinflamatorii puternice.

Medicatia Uricozurica scade glicemia prin cresterea eliminarii de acid uric, scade uricemia si combate accesul de guta. Dintre Uricozurice se folosesc: Probenecidul (Bene-mid), Sulfinpirazona (Anturan) si derivatii de Benzofurani: Benziodarona, Benzarona (Amphvix, Fracivix) si Benzbromarona.

Uricostaticele sunt droguri care actioneaza cel mai puternic in guta. Dintre acestea enumeram: Acidul orotic, Inhibitorii xantinoxidazei (deci ai sintezei de acid uric), ca Allopurinol (Ziloric si Milurit), 100 – 400 mg/zi si Tiopurinolul. Allopurinolul scade uricenia si favorizeaza resorbtia uratilor depusi in tesuturi. Scade si eliminarea urinara de acid uric si previne uneori litiaza lirica. Ca accidente se citeaza: diareea, colicile abdominale, febra, eruptiile cutanate, tulburarile hepatice si pulpura. Se administreaza cu lichide abundente sub forma de comprimate.

Uratoxidaza este tot un uricostatic dar are cele mai bune rezultate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 16:21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *