Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Antispasticele

Antispasticele

Sunt substante care scad tonusul musculaturii netede, relaxand spasmul. Actioneaza fie central (Atropina), fie periferic (Papaverina).

Atropina este un alcaloid cu actiune anticolinergica, care inhiba spasmele gastrointestinale si, mai redus, ale cailor biliare si ureterelor. Relaxeaza spasmul bronsic (in astm), inhiba spasmul uterin (in colici uterine, dismenoree), inhiba secretia glandelor exocrine (salivare, gastrice, bronsice) si impiedica transpiratia. Produce midriaza si tahicardie.

Este antivomitiv (util in raul de mare) si antiparkinsonian. Toxicitatea este mare: uscaciune a gurii, palpitatii, tulburari de vedere, constipatie, retentie de urina.

Se prezinta sub forma de fiole de 1 ml (1 mg) care se administreaza s.c. si mai rar i.v. Cu actiune asemanatoare sunt preparatele: Bergonal (drajeuri), Fobenal (comprimate), Foladon (comprimate, Lizadon (comprimate si supozitoare), Distonocalm (drajeuri).

Scopolamina, alcaloid inrudit cu atropina, este tot un parasimpaticolitic. Se prezinta sub forma de fiole de 1 ml (0,25 mg).

Preparate cu actiune asemanatoare sunt: Scobutilul (Butiloscopolamina) comprimate de 0,010 g, fiole de 1 ml, administrat i.m. sau i.v., si supozitoare; Scobutilul compus fiole, administrate i.v. lent si supozitoare.

Papaverina (fiole de 1 ml 0,04 g) este un antispastic la nivelul tubului digestiv si a aparatului genitourinar; de asemenea este vasodilatatoare coronariana si cerebrala. Se administreaza s.c. si i.m. si numai in cazuri de urgenta i.v., lent (pericol de aritmii, moarte).

Miofilinul (Aminofilin, Carena), relaxeaza musculatura gastrointestinala, bronsica (astm) biliara, ureterala si vezicala. Est vasodilatator slab (si coronarodilatator). Are actiune stimulanta cardiaca si diuretica moderata. Reactii adverse: poate provoca iritatie digestiva, ameteala, cefalee, palpitatii, hipotensiune, greata. Se prezinta sub forma de comprimate de 0,100 g si fiole de 10 si 2 ml/2,4%, pentru administrarea i.v. lenta.

Reglan este un antispastic si antiemetic, in comprimate si fiole de 10 mg.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 ianuarie, 2013, 16:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *