Prima Pagina » Corpul Uman » Anusul

Anusul

Anusul sau canalul anal are o lungime de aproximativ 10 cm si reprezinta orificiul prin care deseurile solide din organism – denumite fecale – sunt excretate.

Fecalele contin in mod obisnuit aproximativ 75% apa si 25% materii solide. O parte din apa provine din mucusul ce lubrifiaza canalul alimentar si usureaza eliminarea materiilor fecale din organism. Dintre materiile solide, aproximativ o treime sunt bacterii, o treime grasimi si proteine nedigerate si o treime celuloza – componenta vegetala nedigerata.

Culoarea fecalelor se datoreaza pigmentilor biliari denumiti stercobilina si bilirubina. Acesti pigmenti biliari ajuta, de asemenea, la sterilizarea si deodorizarea fecalelor.

Mecanismul de functionare:

Odata ce fecalele se apropie de punctul final al calatoriei lor prin intestine, devin, treptat, mai compacte pe masura ce lichidele sunt absorbite din organism, iar reziduurile solide sunt transportate la rect.

La extremitatea canalului anal se gasesc doua inele musculare – sfincterele intern si extern. In mod normal, cele doua sfinctere mentin anusul inchis, dar in cursul defecatiei ele se relaxeaza, pentru a permite expulzarea acestora.

Sfincterul intern sesizeaza prezenta fecalelor si se relaxeaza, permitand intrarea acestora in canalul anal. Sfincterul extern este mentinut inchis in mod deliberat pana cand apare un moment convenabil pentru defecatie. Pentru a usura eliminarea fecalelor din anus, mucoasa canalului anal secreta un fluid numit mucus.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 8 octombrie, 2019, 19:15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *