Prima Pagina » Corpul Uman » Aparatul Cardiovascular

Aparatul Cardiovascular

Inima si vasele de sange formeaza impreuna sistemul cir­culator.

Inima, o mica ,,pompa” de aproape 300 de grame, lucreaza neobosita toata viata pentru ca sangele sa circule in tot corpul. Este un organ musculos, cavitar, cu patru camere (doua atrii si doua ventricule) situat in cavitatea toracica, intre cei doi plamani. Este adapostita intr-un sac fibros numit pericard, fixat de muschiul diafragm si de organele din jur.

Peretele inimii este format din miocard si endocard.

Baza inimii corespunde atriilor; la nivelul ei se observa cele opt vase mari ale inimii :

 • artera aorta;
 • artera pulmonara;
 • doua vene cave (superioara si inferioara);
 • patru vene pulmonare.

Varful inimii, rotunjit, orientat spre partea stanga a cutiei toracice, corespunde ventriculului stang. Vascularizatia bogata a inimii este realizata prin arterele si venele coronare.

Un perete longitudinal imparte inima in doua jumatati complet separate:

 • jumatatea dreapta (atriul drept=AD si ventriculul drept=VD) contine sange incarcat cu dioxid de carbon adus din organism.
 • jumatatea stanga (atriul stang=AS si ventriculul stang=VS) contine sange oxigenat adus de la plamani.

Fiecare atriu comunica cu ventriculul corespunzator prin orificiul atrioventricular prevazut cu o valvula, sustinuta de corzi tendinoase. ( AS comunica cu VS prin orificiul atrioventricular stang prevazut cu valvula bicuspida/mitrala, iar AD comunica cu VD prin orificiul atrioventricular drept prin valvula tricuspida).

Muschiul inimii – miocardul – este alcatuit din tesut muscular striat cardiac, cu structura si proprietati caracteristice. Este mai subtire la nivelul atriilor si mai gros la nivelul ventriculilor.

Cavitatile inimii sunt captusite de endocard, care se continua si la nivelul vaselor de sange. Endocardul se prezinta ca o membrana foarte neteda si transparenta.

Inima trimite sange in artere:

 • din ventriculul stang, in artera aorta (sange oxigenat);
 • din ventriculul drept, in artera pulmonara (sange neoxigenat).

La originea arterelor aorta si pulmonara se gasesc cate 3 valvule in forma de ,,cuib de randunica”, care impiedica intoarcerea sangelui in ventricule dupa contractia acestora.( valvulele fac ca sangele sa circule intr-un singur sens, nu si in sens invers).

Inima primeste sangele prin vene:

 • prin patru vene pulmonare (sange oxigenat de la plamani); acestea se deschid in atriul stang;
 • prin doua vene cave, superioara si inferioara (sange incarcat cu dioxid de carbon adunat din tot corpul); acestea se deschid in atriul drept.

Vasele de sange

Vasele de sange formeaza un sistem inchis, prin care sangele curge intr-un singur sens: inima—artere (mari—–mijlocii—–­­­mici)— arteriole (cele mai mici artere)—capilare—— venule (cele mai mici vene) —vene (mici—mijlocii—mari)— inima

Arterele sunt vase care pleaca de la inima si transporta sange spre tesuturi. Calibrul lor scade de la inima spre periferie. Peretele arterelor mari este elastic, iar peretii arterelor mijlocii si mici contin numeroase fibre musculare netede. Arterele sunt situate in profunzime, protejate de planuri osoase.

Venele sunt vase care vin la inima si transporta sangele de la tesuturi spre inima. Calibrul lor creste de la periferie spre inima. Venele, mai numeroase decat arterele, sunt asezate mai superficial. Pe traiectul unor vene se gasesc valvule venoase de forma semilunara, care usureaza intoarcerea sangelui la inima.

Capilarele formeaza retele intinse care fac legatura intre artere si vene. Peretele lor este subtire, alcatuit dintr-un singur strat de celule.

Peretele vaselor mari( artere, vene) este alcatuit din trei tunici :

 • intima( tunica externa)
 • media( tunica mijlocie)
 • adventicea( tunica externa)

Peretele capilarelor este foarte subtire si este format din endoteliu sprijinit pe membrana bazala.

Artera aorta – cea mai mare artera a corpului, porneste din ventriculul stang si duce sange oxigenat in tot corpul. Se curbeaza deasupra inimii si formeaza carja aortica si apoi are traseu descendent strabatand toracele – aorta toracica si abdomenul – aorta abdominala. Din aorta se desprind numeroase ramuri, care iriga tot corpul (cap, membre superioare, organele din cavitatea toracica si abdominala, membrele inferioare).

Artera pulmonara porneste din ventriculul drept; se bifurca in artera pulmonara dreapta si stanga si duce sange incarcat cu dioxid de carbon la plamani.

Venele cave (superioara si inferioara) sunt vase care vin la inima si aduc din corp sange incarcat cu dioxid de carbon. Se deschid in atriul drept.

Venele pulmonare – in numar de patru, vin de la pla­mani cu sange oxigenat si se deschid in atriul stang.

Vena porta este o vena aparte a marii circulatii, care transporta spre ficat sange incarcat cu substante nutritive rezultate in urma absorbtiei intestinale.

 

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 1 septembrie, 2019, 23:08

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *