Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Reproducator » Aparatul Genital Feminin

Aparatul Genital Feminin

Organele genitale externe

1. Vulva: alcatuita din:

Muntele lui Venus acopera simfiza pubiana. El este format dintr-un invelis gros de tesut adipos, iar pielea sa cuprinde numerosi receptori.

Labiile mari: se unesc anterior la nivelul comisurii anterioare, situate sub muntele lui Venus, ce corespunde regiunii pubiene, iar posterior la nivelul comisurii posterioare situate in apropierea anusului. Ele au o fata laterala acoperite de fire de par si separate de coapsa prin santul genito-femural si o fata interna acoperita de tegument fara par.

Labiile mici: 2 pliuri cutanate cu aspect de mucoasa, avand fata externa acoprrita de tegument si cea interna de mucoasa. Se gasesc situate inauntrul labiilor mari si sunt mai mici. Prezinta: o fata externa, separata de labiile mari prin santul interlabial; o fata interna ce delimiteaza vestibulul; o extremitate posterioara ce formeaza fraul si preputul clitorisului, o margine aderenta si una libera.

Aparatul erectil:

 • clitorisul (5-6cm): 2 corpi cavernosi ce se termina cu o extremitate proeminenta numita glandulul clitoridian
 • bulbii vaginali: formatiuni erectile situate pe partile laterale ale orificiului vaginal
  • glandele vulvei: mici: pe fata interna a labiilor mici, secreta mucus – mari (Bartholin): cu rol in lubrefierea vaginului in timpul actului sexual, orificiul de secretie gasindu-se intre labiile mici si himen.

2. Glandele mamare

Apartin exclusiv mamiferelor cu rolul de a secreta laptele, substanta nutritiva necesara cresterii copilului. Sunt situate pe partea anterioara a peretelui toracic intre coastele IV-VII, intr-o regiune numita regiunea mamara si e separata de torace prin santul submamar. Volumul lor creste brusc la pubertate si in timpul sarcinii si alaptarii.

Areoala mamara este regiunea ce inconjoara mamelonul, de culoare bruna care contine glande sebacee si sudoripare. In timpul sarcinii creste in dimensiuni si se pigmenteaza intens, iar tuberculii se transforma in glande mamare accesorii ce secreta colostru si se numesc tuberculii Montgomery.

Mamelonul este o proeminenta situata in mijlocul areolei in varful careia se deschid orificiile canalelor galactofore (15-20 in fiecare glanda mamara). Structura: 15-20 lobi fiecare cu cate un canal lactifer impartiti in lobuli ce contin acini pulmonari ce secreta laptele.

Organele genitale interne

1. Ovarul

Este gonada feminina, cu functie endocrina (estogeni si progesteron)si de formare a gametilor. Are forma de ovoid turtit, cu lungimea de 3 cm, latimea de 2 cm si grosimea de l cm, diametrul mare 3-5 cm. Greutatea ovarului este de 6-8 g. La menopauza se atrofiaza si ajunge pana la 2 g. Pana la pubertate are aspect neted. De la pubertate pana la menopauza prezinta proeminente si cicatrice. Proeminentele sunt date de foliculii de Graff. Intre proeminente exista cicatrice, care sunt locul unde s-au rupt foliculii maturi pentru a elibera ovulul. Dupa incetarea ciclului menstrual, aspectul redevine neted.

Ovarul are culoarea roz. Ovarele se formeaza in regiunea lombara, de unde coboara in pelvis. Aici se gasesc pe peretele lateral al bazinului, in cavitatea peritoneala pelvina. Locul ocupat de ovar se numeste foseta ovariana, care se afla inferior de bifijrcatia arterei iliace comune in artera iliaca interna si externa. Prin aria fosei ovariene trece manunchiul vasculonervos obturator, ceea ce explica nevralgia nervului obturator in inflamatii ale anexelor uterine.

Ovarul are o extremitate superioara sau tubara, o extremitate inferioara sau uterina, o margine anterioara, o margine posterioara si doua fete: mediala si laterala.

Ca si structura este format din corticala, la exterior, in care se gasesc foliculii ovarieni in diferite stadii de dezvoltare, si medulara la interior, ce contine tesut conjunctiv, vase lim­fatice, nervi si celule similare celulelor Leydig din testicul. Contrar testiculelor care produc spermatozoizi pe toata durata vietii, foliculii primordiali sunt deja prezenti in ovare inca de la nastere. Acesti foliculi provin din epiteliul germinativ situat la suprafata fiecarui ovar. Unele dintre aceste celule migreaza catre interior; ele sunt atunci inconjurate de o membrana granulata si formeaza, prin urmare, celule mari ce vor deveni ovule. In jur de 0,75 milioane de astfel de foliculi primordiali sunt prezenti in ovare la nastere, dar numai 450 dintre ei vor ajunge poate la maturitate in timpul vietii reproductive a femeii. Ei sufera un proces de degenerare pe intreaga durata a vietii, la pubertate ajungand la aproximativ 400.000, care nu se mai regasesc dupa menopauza.

2. Trompele uterine

Sunt doua conducte musculare intinse intre unghiul supero-lateral al uterului si ovar. Au o lungime de aproximativ 12 cm si prezinta:

patru parti:

 • infundibulara, la niveluf careia se gaseste orificiul abdomino-pelvin al tubei prevazut cu 15-20 de franjuri numiti fimbrii;
 • partea ampulara, mai dilatata si cu traiect sinuos;
 • istmica, cu calibru mai mic;
 • intrauterina, ce strabate peretele uterin si se deschide in cavitatea uterina prin orificiul uterin al tubei.

doua orificii.

Structura: prezinta 3 tunici: seroasa; musculara fibre netede dispuse in 3 straturi extern si intern longitudinal, mijlociu circular; mucoasa epiteliu cilindric unistratificat ciliat

3. Uterul

Este un organ musculocavitar care adaposteste produsul de conceptie si intervine in expulzia fatului prin contractia musculaturii. Se gaseste situat in bazin, deasupra vaginului, anterior de rect si posterior de vezica urinara.

Are aspect piriform, fiind format din: corp, situat superior; istm; col, situat inferior, portiune mai stramta, de 3 cm , care se invagineaza in portiunea superioara a vaginului. In interiorul uterului se afla cavitatea uterina, mai larga la nivelul corpului uterin, care se ingusteaza progresiv spre col unde formeaza canalul cervical.

Orificiul extern al colului are forme diferite:

 • la virgine si nulipare este inchis;
 • la multipare e intredeschis.

In mod normal intre axul corpului uterin si axul colului uterin se formeaza un unghi, deschis anterior, de 130-150°, numit unghiul de anteflexie. Exista si variante anatomice de retroflexie, spre rect, sau lateroflexie. Intre axul colului uterin si axul vaginului se gaseste un unghi deschis anterior de 90-110°, numit unghiul de anteversie. Variantele anatomice sunt retroversie sau lateroversie. La nulipare uterul are o greutate de 50-60 g si 6-7 cm. La multipare are 70-90 g si 8-9 cm.

Coborarea uterului anormal de jos in pelvis, datorita  destinderii  sau rupturii planseului pelvian = prolaps uterin.

Raporturi:

anterior: fundul de sac vezico-uterin; vezica urinara.

posterior: rectul; fundul de sac Douglas.

lateral: ligamentul larg cu artera uterina, plexurile venoase si portiunea terminala a ureterului.

Structura: 3 tunici

 • seroasa = perimetru, peritoneu sub care se afla tesut conjunctiv lax;
 • musculara= miometru cu fibre musculare dispuse radiar, spiralat si longitudinal. Aceasta dispozitie permite uterului sa se destinda in timpul sarcinii si totodata sa exercite contractii ritmice, puternice, necesare expulziei fatului;

mucoasa = endometru este diferita la nivelul corpului si colului uterin: endometrul, inveleste corpul uterin si este formata dintr-un epiteliu cilindric ciliat cu numeroase glande. Este hormonodependenta. Endocolul, inveleste colul uterin si este format dintr-un epiteliu prismatic, cu putine glande, dar mai dezvoltate.

Mucoasa uterina sufera transformari ciclice legate de ciclul menstrual. Daca fecundatia nu s-a produs. transformarile regreseaza, iar mucoasa se elimina constituind menstruatia. Daca fecundatia s-a produs, transformarile continua, mucoasa devine apta pentru a hrani oul, numindu-se decidua

4. Vaginul.

Este organul feminin al copulatiei. Un canal cilindric, musculomembranos: extensibil si elastic, de aprox. 8 cm lungime, la femeia adulta. Prezinta 2 pereti, unul anterior si unul poslerior care vin in contact unul cu celalalt. Peretele posterior este mai lung decat cel anterior.

Extremitatea inferioara = orificiul vaginal se deschide in vestibulul vaginal si este acoperit partial de o membrana numita himen. Extremitatea superioara se insera pe colul uterin, formand fundul de sac vaginal (anterior, posterior si 2 laterale). Fundul de sac posterior este acoperit de peritoneul recto-uterin si formeaza fundul de sac Douglas.

Raporturi:

 • anterior: vezica urinara si uretra;
 • superior: uterul;
 • inferior: perineul.

Structura: 3 tunici: externa=adventicea=tesut conjunctiv elastic; medie=musculara fibre dispuse in retea, cu un strat circular intern si unui longitudinal extern; interna=mucoasa, formata dintr-un epiteliu stratificat pavimentos. Mucoasa prezinta atat pe peretele anterior cat si pe cel posterior niste creste transversale care proemina in axul lung al vaginului formand columnele vaginale.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 19 decembrie, 2012, 11:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *