Prima Pagina » Corpul Uman » Aparatul respirator

Aparatul respirator

Aparatul respirator este format din:

  • caile respiratorii
  • plamanii

Caile aeriene/ respiratorii sunt reprezentate de:

  • cavitatea nazala,
  • faringe,
  • laringe,
  • traheea,
  • bronhiile cu ramificatiile lor din ce in ce mai mici, care alcatuiesc in plamani arborele bronsic.

Prin caile respiratorii aerul atmosferic ajunge la plamani.

Cavitatea nazala este formata din cele doua fose nazale care comunica cu exteriorul prin nari si cu faringele prin doua orificii numite coane; la intrarea in nari, firele de par opresc impuritatile din aerul inspirat. Fosele nazale comunica si cu mici cavitati, pline cu aer, sapate in oasele din jur, numite sinusuri.

Fosele nazale sunt despartite de septul nazal si sunt captusite de mucoasa nazala, bogat vascularizata, care incalzeste aerul inspirat ( este vorba de mucoasa respiratorie care captuseste partea inferioara a foselor nazale). Mucoasa nazala care captuseste partea superioara a foselor nazale se numeste mucoasa olfactiva( cu rol in olfactie/miros) . Mucusul produs de celulele mucoasei nazale asigura umiditatea, retine praful si unele microorganisme.

Faringele reprezinta locul unde se incruciseaza calea aerului cu cea digesiva, este un organ comun sistemelor digestiv si respirator. Faringele are forma unei palnii cu peretii musculo-membranosi.

Laringele face legatura intre faringe si trahee avand rol dublu: cale pentru aer (functie respiratorie) si organ fonator /al vorbirii( functie fonatorie). Are forma de trunchi de piramida triunghiular cu baza in sus.

Este alcatuit din mai multe cartilaje, dintre care cartilajul tiroid (,,marul lui Adam”) ; Pe cartilaje se prind muschii laringelui. Mucoasa care captuseste laringele  formeaza doua perechi de pliuri (cute) numite corzi vocale( deci patru corzi vocale) : doua superioare si doua inferioare, ultimele cu rol in producerea sunetelor; spatiul dintre corzi se numeste glota.

Epiglota acopera deschiderea la­ringelui (epigloata joaca rol de capacel si este de natura cartilaginoasa, in timpul inghitirii este coborat peste orificiul superior al laringelui si astfel impiedica patrunderea bolului alimentar in calea respiratorie). Laringele prezinta muschi care prin contractie modifica tensiunea corzilor vocale si diametrul glotei:

  • cand corzile se apropie, glota se ingusteaza si, la iesirea aerului, se produc sunete inalte.
  • cand glota e larg deschisa se produc sunete joase, profunde.

Sunetele sunt produse prin vibratia corzilor vocale la iesirea aerului din plamani.

Cand  se vorbeste in soapta ,corzile sunt indepartate si constiuie suprafete de frecare a aerului expirat.

Sunetele produse sunt modificate de faringe, cavitatea bucala (limba, dinti, buze) si de cea nazala, toate acestea actionand ca rezonatori. Forma lor, specifica fiecarui individ, face ca oamenii sa aiba voci diferite (da timbrul vocii).

Traheea este situata in continuarea laringelui si coboara prin fata esofagului spre cei doi plamani; prezinta 15-20 inele cartilaginoase, in forma de potcoava; in partea dinspre esofag este completata de o lama musculara, care permite ca bolul alimentar sa inainteze usor de-a lungul esofagului.

Este captusita de mucoasa traheala ale carei celule prezinta cili si glande care secreta mucus. Miscarea cililor trimite praful si microbii inapoi in faringe, impiedicand patrunderea lor in plamani, iar lichidul mucos avand rol in umezirea aerului.

La partea inferioara, traheea se bifurca in cele doua bronhii principale( dreapata si stanga), fiecare intrand in cate un plaman.

Bronhiile principale care intra in cei doi plamani (prin hil= un orificiu), unde se ramifica din ce in ce mai mult, intocmai ca ramurile unui arbore, formand arborele bronsic. Au structura asemanatoare cu a traheei, fiind formate din inele cartilaginoase incomplete posterior.

Plamanii sunt in numar de doi si  reprezinta organele respiratorii propriu-zise, asezate in cavitatea toracica, deasupra diafragmului, inveliti in pleure. Plamanii au aspect buretos si culoare roz. Fiecare plaman este alcatuit din mai multe unitati din ce in ce mai mici: lobi ——- (3 pentru plamanul drept si 2 pentru cel stang) ——-segmente ——-lobuli pulmonari ——-acini pulmonari.

Ramificatiile bronhiilor devin si ele din ce in ce mai mici si patrund in aceste unitati, imprumutandu-le denumirea: bronhii lobare – bronhii segmentare – bronhiole lobulare.

Bronhiolele lobulare, la randul lor, se ramifica in bronhiole terminale, care se continua cu bronhiolele respiratorii, de la care pleaca ductele(canalele) alveolare, terminate prin saculeti alveolari. Peretii saculetilor alveolari sunt compartimentati in alveole pulmonare.

Bronhiolele respiratorii, impreuna cu formatiunile derivate din ele- ducte alveolare, saculeti alveolari si alveole pulmonare -, formeaza acinii pulmonari.

Acinul pulmonar reprezinta unitatea structurala si functionala a lobulului pulmonar.

Mai multi acini pulmonari formeaza un lobul, mai multi lobuli formeaza un segment, mai multe segmente formeaza un lob si mai multi lobi( doi sau trei) formeaza un plaman.( plamanul drept prezinta doua scizuri care il impart in trei lobi, iar plamanul stang are o singura scizura, care il imparte in doi lobi. Deci lobii pulmonari sunt delimitati prin scizuri.

Alveolele pulmonare au forma unui saculet mic cu perete foarte subtire, adaptat schimburilor gazoase.

In jurul alveolelor se gaseste o bogata retea de capilare, care, impreuna cu peretii alveolelor, formeaza membrana alveolo-capilara/ membrana respiratorie, la nivelul careia au loc schimburile de gaze( O2, CO2)  dintre alveole si sange.

Bronhiolele nu mai au inele cartilaginoase, dar in structura peretelui lor fibre musculare netede regleaza cantitatea de aer de la acest nivel.

Lobulul pulmonar are forma piramidala, baza catre suprafata externa a plamanului. Este alcatuit din ramificatii ale bronhiolelor si din vase de sange, inconjurate de tesut conjunctiv. Lobulul pulmonar este alcatuit din acini pulmonari.  In ei patrund ultimele si cele mai mici ramificatii ale arborelui bronsic – bronhiolele respiratorii.

Acinul pulmonar are forma unui ciorchine in care fiecare ,,bobita” reprezinta cate o alveola pulmonara. Alveolele pulmonare sunt inconjurate de o retea bogata de capilare sanguine.

Peretele alveolei pulmonare, foarte subtire, format dintr-un singur strat de celule, vine in contact strans cu peretele capilarului, alcatuind impreuna suprafata de schimb a gazelor respiratorii.

Pleura inveleste plamanul si este alcatuita din doua foite: viscerala, care acopera plamanii si foita parietala, ce captuseste peretii cutiei toracice. Intre cele doua foite se gaseste lichidul pleural, care favorizeaza alunecarea acestora in timpul miscarilor respiratorii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 14 mai, 2019, 21:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *