Prima Pagina » Medicamente » Medicamente A » Arcoxia

Arcoxia

Prospect

Arcoxia este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Arcoxia face parte din grupa AINS inhibitoare selective de ciclooxigenaza-2 (COX-2). Ciclooxigenaza este o enzima responsabila de sinteza prostaglandinelor, substante chimice care sunt produse in mod normal in organism si pot induce durere si inflamatie. Sinteza de prostaglandine de catre enzima COX-2 este crescuta in anumite boli cum sunt artritele. Arcoxia reduce cantitatea de prostaglandine eliberate, prin blocarea COX-2, reducand astfel durerea si inflamatia. Arcoxia nu este un narcotic.

Arcoxia comprimate filmate sunt indicate pentru tratamentul simptomatic al bolii artrozice (BA), al poliartritei reumatoide (PR), durerii si semnelor de inflamatie asociate cu artrita gutoasa acuta.Decizia de a prescrie un inhibitor selectiv de COX-2 trebuie sa fie bazata pe o evaluare a riscurilor globale, individuale ale pacientului.

Boala artrozica:

Boala artrozica este o boala a articulatiilor, determinata de distrugerea gradata a cartilajelor care protejeaza extremitatile oaselor, ducand la inflamatie, durere, sensibilitate, blocare articulara si impotenta functionala.

Poliartrita reumatoida:

Poliartrita reumatoida este o boala cronica a articulatiilor. Aceasta produce durere, blocare articulara, tumefactie si pierdere progresiva a functionalitatii articulatiilor afectate, precum si inflamatie la nivelul altor organe ale corpului.

Guta:

Guta este o suferinta caracterizata prin accese bruste, recurente de artrita, foarte dureroase, care pot duce la tumefactie si inflamatie. Ea este provocata de depozitarea de cristale minerale in articulatie

Contraindicatii de administrare:

Nu utilizati Arcoxia

 • daca sunteti alergic (hipersensibil) la etoricoxib sau la oricare dintre componentele Arcoxia;
 • daca aveti un ulcer gastric activ sau sangerari gastrice sau intestinale;
 • daca aveti boala hepatica severa;
 • daca aveti boala renala severa;
 • daca aveti antecedente de alergii dupa tratament cu acid acetilsalicilic sau cu alte medicamente antiinflamatoare, inclusiv inhibitori de COX-2: astm bronsic (respiratie suieratoare sau dificultate in respiratie), iritatie nazala, polipi nazali sau simptome alergice cum sunt tumefierea fetei, buzelor, limbii sau laringelui si/sau roseata cu mancarime la nivelul pielii;
 • daca sunteti sau ati putea fi gravida sau daca;
 • daca aveti varsta sub 16 ani;
 • daca aveti boala inflamatorie intestinala;
 • daca recent, medicul dumneavoastra v-a diagnosticat cu tulburari cardiace inclusiv insuficienta cardiaca (forma moderata sau severa), angina pectorala (durere in piept), infarct miocardic, boala arteriala periferica (circulatie deficitara la nivelul gambelor si picioarelor datorita arterelor ingustate sau blocate) sau orice fel de accident vascular cerebral (accident ischemic tranzitor (AIT)) sau vi s-a efectuat un bypass chirurgical. Etoricoxib poate creste usor riscul dumneavoastra de infarct miocardic si de accident vascular cerebral si de aceea nu trebuie utilizat la cei care au avut deja tulburari cardiace sau accident vascular cerebral;
 • daca aveti hipertensiune arteriala care nu este controlata prin tratament (verificati impreuna cu medicul dumneavoastra sau asistenta in cazul in care nu sunteti sigur/sigura daca tensiunea dumneavoastra arteriala este controlata adecvat);

Daca stiti ca suferiti de una dintre bolile/starile enumerate mai sus, nu luati comprimatele pana nu ati discutat cu medicul dumneavoastra.

Atentionari speciale:

Daca la vreuna dintre intrebarile de mai jos raspunsul dumneavoastra este “da” si daca nu ati discutat deja despre acest lucru cu medicul dumneavoastra, reveniti la medic si cereti-i sfatul. S-ar putea ca Arcoxia sa nu fie medicamentul potrivit pentru dumneavoastra sau s-ar putea sa necesitati supraveghere atenta pe tot parcursul tratamentului cu Arcoxia:

 • Aveti antecedente de hemoragie gastrica sau de ulcer?
 • Sunteti deshidratat, de exemplu datorita unui acces prelungit de varsaturi sau diaree?
 • Prezentati edeme datorita retentiei de lichide?
 • Aveti istoric de insuficienta cardiaca, de cardiopatie ischemica sau de orice alta forma de boala cardiaca?
 • Aveti istoric de accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor?
 • Aveti istoric de hipertensiune arteriala?
 • Aveti istoric de boala hepatica sau renala?
 • Sunteti in tratament pentru o infectie? Arcoxia poate masca sau ascunde febra, care este un semn al infectiei.
 • Intentionati sa deveniti gravida?
 • Aveti diabet zaharat, colesterol crescut sau sunteti fumator/fumatoare? Acestea pot creste riscul dumneavoastra de boala cardiaca si este necesar sa discutati cu medicul dumneavoastra daca acest medicament vi se potriveste.
 • Aveti antecedente de alergie la alte medicamente? Unii inhibitori selectivi de COX-2 au fost asociati cu un risc crescut de reactii cutanate la pacientii cu un istoric de alergie medicamentoasa.

Urmatoarele situatii trebuie cunoscute in timpul tratamentului cu Arcoxia:

 • Daca sunteti in varsta (de exemplu aveti peste 65 ani) sau aveti boala renala, hepatica sau cardiaca, medicul dumneavoastra va dori sa faceti controale medicale regulate.
 • Daca prezentati orice simptom care ar putea indica tulburari hepatice, cum este colorare in galben a pielii si ochilor, este important sa informati imediat medicul dumneavoastra.
 • Daca prezentati dureri abdominale intense sau persistente si/sau scaunele dumneavoastra devin negre, trebuie sa informati de urgenta medicul dumneavoastra.
 • Daca oricare dintre urmatoarele simptome: dispnee, dureri precordiale sau edeme ale gleznei apar sau incep sa se agraveze, opriti tratamentul dumneavoastra cu Arcoxia si adresati-va medicului.
 • Daca prezentati orice simptom, cum ar fi stare de sufocare sau reactii la nivelul pielii cum sunt ulceratii sau vezicule, care indica o reactie alergica severa, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic.
 • Din cand in cand, medicul dumneavoastra va dori sa discutati despre tratamentul efectuat. Este important sa utilizati cea mai mica doza care sa va controleze durerea si nu trebuie sa luati Arcoxia mai mult timp decat este necesar. Se recomanda aceasta deoarece riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral poate sa creasca dupa tratament prelungit, in special cu doze mari.
 • Arcoxia, in special in doze mari, poate creste tensiunea arteriala la unii pacienti, putand mari astfel riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Din cand in cand, medicul dumneavoastra va dori sa va verifice tensiunea arteriala pentru a se asigura asupra sigurantei continuarii tratamentului.

Administrarea la copii:

Arcoxia comprimate filmate nu se administreaza copiilor sau adolescentilor cu varsta sub 16 ani.

Administrarea la pacientii varstnici:

Arcoxia este la fel de eficace atat la pacientii varstnici cat si la cei tineri. Daca sunteti in varsta (de exemplu aveti varsta peste 65 ani) medicul dumneavostra va dori sa va urmareasca corespunzator. Pentru pacientii varstnici nu este necesara ajustarea dozei.

Utilizarea altor medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Dupa ce incepeti sa luati Arcoxia, medicul dumneavoastra ar putea sa doreasca sa va urmareasca mai indeaproape pentru a verifica daca medicamentele pe care le luati actioneaza adecvat, indeosebi daca luati vreunul dintre medicamentele enumerate mai jos:

 • medicamente anticoagulante, cum este warfarina sau alte anticoagulante orale;
 • rifampicina (un antibiotic);
 • metotrexat (un medicament pentru supresia sistemului imun, folosit adesea in poliartrita reumatoida);
 • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) si antagonisti ai receptorilor de angiotensina (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si insuficientei cardiace);
 • litiu (un medicament pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie);
 • diuretice (medicamente pentru eliminarea apei);
 • ciclosporina sau tacrolimus (medicamente pentru supresia sistemului imun);
 • digoxina (medicament pentru tratamentul insuficientei cardiace si aritmiilor cardiace);
 • minoxidil (medicament pentru tratamentul hipertensiunii arteriale);
 • salbutamol – comprimate sau solutie orala (medicament pentru tratamentul astmului bronsic);
 • anticonceptionale;
 • terapie de substitutie hormonala.

Arcoxia poate fi luat impreuna cu doze mici de acid acetilsalicilic. Daca luati in mod obisnuit doze mici de acid acetilsalicilic pentru prevenirea infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral, nu trebuie sa intrerupeti tratamentul fara sa discutati in prealabil cu medicul dumneavoastra, deoarece Arcoxia nu este un inlocuitor de acid acetilsalicilic in tratamentul acestor boli. Trebuie sa constientizati ca utilizand acid acetilsalicilic impreuna cu Arcoxia creste riscul de ulcere gastrice si ca in timpul tratamentului cu Arcoxia nu trebuie sa luati medicamente antiinflamatoare sau doze mai mari de acid acetilsalicilic.

Utilizarea Arcoxia cu alimente si bauturi:

Nu se cunosc interactiuni cu alimentele sau bauturile.

Sarcina si alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Arcoxia comprimate filmate nu trebuie administrate in timpul sarcinii. Daca sunteti gravida sau doriti sa deveniti gravida, nu luati aceste comprimate. Daca deveniti gravida, intrerupeti tratamentul si informati medicul dumneavoastra. Intrebati medicul dumneavoastra daca aveti nelamuriri sau daca aveti nevoie de sfaturi suplimentare.

La om, nu se cunoaste daca Arcoxia se excreta prin lapte. Daca alaptati sau intentionati sa alaptati, informati medicul dumneavoastra inainte de a lua Arcoxia. In cazul in care luati Arcoxia, nu trebuie sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: La unii pacienti care iau Arcoxia s-au raportat ameteli si somnolenta. In cazul in care prezentati ameteli sau somnolenta nu trebuie sa conduceti, sa folositi unelte sau utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Arcoxia: Medicamentul contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament

Mod de administrare:

Utilizati intotdeauna Arcoxia exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Luati comprimatele de Arcoxia pe cale orala o data pe zi. Arcoxia poate fi luat cu sau fara alimente. Nu depasiti doza de tratament recomandata pentru starea dumneavoastra.

Boala artrozica: Doza recomandata este de 30 mg etoricoxib o data pe zi. La unii pacienti cu o ameliorare insuficienta a simptomelor, cresterea dozei la 60 mg pe zi poate creste eficacitatea medicamentului. In absenta unei cresteri a beneficiului terapeutic, trebuie luate in considerare alte optiuni terapeutice

Poliartrita reumatoida: Doza recomandata este de 90 mg etoricoxib o data pe zi.

Guta: Doza recomandata este de 120 mg etoricoxib o data pe zi, doza care trebuie administrata doar in perioada acuta dureroasa, cu durata tratamentului limitata la maxim 8 zile.

Administrarea de doze mai mari decat cele recomandate pentru fiecare boala, fie nu a demonstrat eficacitate mai mare, fie nu a fost studiata. Ca urmare, dozele mentionate mai sus sunt dozele maxime recomandate pentru fiecare boala.

Daca aveti o boala hepatica usoara, nu trebuie sa luati mai mult de 60 mg etoricoxib pe zi. Daca aveti boala hepatica moderata, nu trebuie sa luati mai mult de 60 mg etoricoxib, o data la doua zile.

Medicul va decide care este doza potrivita pentru dumneavoastra si este important sa luati tratamentul asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra.

Supradozare:

Nu trebuie sa luati niciodata mai multe comprimate decat v-a recomandat medicul dumneavoastra. In cazul in care ati luat prea multe comprimate de Arcoxia, trebuie sa va prezentati imediat la medic.

Este important sa luati doza prescrisa de medicul dumneavoastra. Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit si urmati tratamentul in continuare conform schemei recomandate. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Reactii adverse:

Ca toate medicamentele, Arcoxia poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse care au aparut in studiile clinice, la pacientii tratati cu Arcoxia sunt clasificate in functie de frecventa, folosind urmatoarea conventie:

Frecvente (apar la mai putin de 1 din 10 de persoane)

Stare de slabiciune si oboseala, ameteli, stare de curbatura (stare asemanatore celei caracteristice gripei), diaree, indigestie (dispepsie), dureri de stomac sau disconfort gastric, senzatie de arsura epigastrica, flatulenta, greata, modificari ale testelor sanguine legate de starea ficatului, dureri de cap, tumefiere a picioarelor si/sau a gambelor datorata retentiei de lichide (edeme), hipertensiune arteriala, palpitatii, echimoze.

Mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 la 100 de persoane)

Balonari, dureri in piept, tumefierea fetei, inrosirea brusca a fetei, infectii ale tractului respirator superior, cantitati crescute de potasiu in sange, modificari ale testelor in sange sau urina legate de rinichi, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, ritm cardiac anormal (fibrilatie atriala), modificarea peristaltismului intestinal, constipatie, uscaciunea gurii, modificarea gustului, gastroenterita, ulcer gastric, sindrom de colon iritabil, inflamatie a esofagului, ulcere bucale, varsaturi, vedere neclara, iritatie si roseata oculara, sangerare nazala (epistaxis), zgomote in urechi (acufene), ameteli, cresterea sau scaderea apetitului alimentar, crestere in greutate, crampe/spasme musculare, dureri/rigiditate musculara, lipsa somnului, amorteala sau furnicaturi, insomnie, anxietate, depresie, scaderea capacitatii de concentrare, dificultate in respiratie, tuse, roseata sau mancarime la nivelul tegumentelor, infectii ale tractului urinar.

Rare (apar la mai putin de 1 la fiecare 1000 de persoane)

Cantitati scazute de sodiu in sange.

Foarte rare (apar la mai putin de 1 la fiecare 10000 de persoane)

Reactii alergice (care pot fi atat de severe incat sa necesite asistenta medicala de urgenta), inclusiv urticarie, tumefiere a fetei, buzelor, limbii si/sau a laringelui ceea ce poate crea dificultati in respiratie sau deglutitie, brohospasm (respiratie suieratoare sau dispnee), reactii tegumentare severe, inflamatie a mucoasei gastrice sau ulcere gastrice care se pot agrava si pot sangera, afectiuni hepatice, afectiuni renale severe, crestere severa a tensiunii arteriale, confuzie, halucinatii.

Prezentati-va la medicul dumneavoastra daca prezentati oricare dintre reactiile adverse mentionate mai sus sau orice alt simptom neobisnuit pe care nu vi-l puteti explica si mai ales daca acesta este persistent, deranjant sau se agraveaza; este util sa va notati ce simptom a aparut, cand s-a instalat si cat a durat.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversǎ nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Mod de pastrare:

Nu utilizati Arcoxia dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Compozitie:

Arcoxia 30 mg. Substanta activa este etoricoxib. Fiecare comprimat filmat contine etoricoxib 30 mg. Celelalte componente sunt: nucleu: hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu; film: Opadry II Blue-Green 39K1152, ceara Carnauba – contine: lactoza monohidrat, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), triacetat de glicerol, indigotina (E 132), oxid galben de fer (E 172).

Arcoxia 60 mg. Substanta activa este etoricoxib. Fiecare comprimat filmat contine etoricoxib 60 mg. Celelalte componente sunt: nucleu: hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu; film: Opadry II Green 39K11520, ceara Carnauba – contine: lactoza monohidrat, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), triacetat de glicerol, indigotina (E 132), oxid galben de fer (E 172).

Arcoxia 90 mg. Substanta activa este etoricoxib. Fiecare comprimat filmat contine etoricoxib 90 mg. -Celelalte componente sunt: nucleu: hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu; film: Opadry II White 39K18305, ceara Carnauba – contine: lactoza monohidrat, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), triacetat de glicerol.

Arcoxia 120 mg. Substanta activa este etoricoxib. Fiecare comprimat filmat contine etoricoxib 120 mg. Celelalte componente sunt: nucleu: hidrogenofosfat de calciu anhidru, celuloza microcristalina, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu; film: Opadry II Green 39K11529, ceara Carnauba – contine: lactoza monohidrat, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), triacetat de glicerol, indigotina (E 132), oxid galben de fer (E 172).

Natura si continutul ambalajului:

Arcoxia 30 mg. Arcoxia 30 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate biconvexe, de forma unui mar, de culoare albastru-verzui, marcate pe una dintre fete cu “ARCOXIA 30”, iar pe cealalta, cu “101”. Este disponibil in cutii cu 4 blistere din PA-Al-PVC/Al a cate 7 comprimate filmate.

Arcoxia 60 mg. Arcoxia 60 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate biconvexe, de forma unui mar, de culoare verde inchis, marcate pe una dintre fete cu “ARCOXIA 60”, iar pe cealalta, cu “200”. Este disponibil in cutii cu un blister sau cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a cate 7 sau 14 comprimate filmate.

Arcoxia 90 mg. Arcoxia 90 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate biconvexe, de forma unui mar, de culoare alba, marcate pe una dintre fete cu “ARCOXIA 90”, iar pe cealalta, cu “202”. Este disponibil in cutii cu un blister sau cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a cate 7 sau 14 comprimate filmate.

Arcoxia 120 mg. Arcoxia 120 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate biconvexe, de forma unui mar, de culoare verde deschis, marcate pe una dintre fete cu “ARCOXIA 120” iar pe cealalta, cu “204”. Este disponibil in cutii cu un blister sau cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a cate 7 sau 14 comprimate filmate.

Pret:

 • Arcoxia  60 mg cutie: 28 comprimate filmate are un pret aproximativ de 105 lei;
 • Arcoxia 90 mg  14 comprimate filmate produs de Merck costa 60 de lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 23 noiembrie, 2011, 11:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *