Prima Pagina » Arhiva Medicala » alimentatie

alimentatie

Cele mai toxice E-uri alimentare

Cele mai toxice E-uri alimentare

Printre pericolele care pandesc organismul din cauza E-urilor se numara alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, ale tubului digestiv, cancerul si cresterea nivelului de colesterol. Majoritatea produselor alimentare din magazine au in compozitie E-uri. Daca unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sanatate daca sunt consumate […]

Modificarea Calitatii Alimentelor Cauzata de Scaderea Valorilor Nutritive

Modificarea Calitatii Alimentelor Cauzata de Scaderea Valorilor Nutritive

Una din cauzele cele mai importante care duc la scaderea valorii nutritive a alimentelor este pastrarea lor necorespunzatoare, care poate determina pierderea, distrugerea, degradarea sau utilizarea insuficienta a unor factori nutritivi. Astfel, pastrarea necorespunzatoare a branzei sau pestelui in saramura (se schimba de mai multe ori) poate duce la importante pierderi in aminoacizi si saruri […]

Produsele Alimentare

Produsele Alimentare

Intr-o alimentatie rationala trebuie realizata convergenta intre principalele forme de manifestare a relatiei om-aliment, adica trebuie sa avem grija ca produsele alimentare sa nu dauneze sanatatii, sa fie nutritive si sa aiba proprietati senzoriale corespunzatoare cerintelor consumatorului. Cu toate ca inocuitatea hranei trebuie pusa pe primul plan, totusi, tinand seama ca trasatura constanta si esentiala […]

Intoxicatiile Alimentare Microbiene

Intoxicatiile Alimentare Microbiene

Toxicozele alimentare bacteriene se manifesta printr-o stare morbida, care apare in urma consumului produselor ce contin toxine ale unui agent patogen specific (bacilul botulinic ori al unui stafilococ). Este caracteristic faptul ca insusi agentul patogen poate lipsi in produsele alimentare sau se afla in cantitati mici. Dar acumularea unor cantitati mari de substante toxice are […]

Intoxicatiile Alimentare

Intoxicatiile Alimentare

Intoxicatiile alimentare rezulta din folosirea unor alimente infectate cu agenti sau impurificate cu substante toxice de origine microbiana ori nemicrobiana. Ele prezinta o stare patologica acuta si pot evolua sub forma de cazuri sporadice, afectiuni de familie si de grup sau sub forma de izbucniri in masa, cand unul si acelasi produs contaminat este consumat […]

Patologiile Alimentare

Patologiile Alimentare

Patologiile de origine alimentara pot fi determinate de doua cauze mai importante. 1. Nerespectarea cerintelor igienice in alcatuirea ratiei alimentare. Din cauza lipsei, insuficientei, excesului sau dezechilibrului unor factori nutritivi in ratia alimentara (avitaminoze, hipovitaminoze, rahitism, pelagra, obezitate, ateroscleroza etc.), in organism pot aparea tulburari profunde, care sa duca la imbolnaviri. 2. Nerespectarea cerintelor igienico-sanitare in […]

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Particularitatile Alimentatiei la Efectuarea Muncii Fizice si a Celei Intelectuale

Alimentatia rationala prevede un consum de hrana corespunzator cu genul de activitate al persoanei. Divizarea muncilor in fizica si intelectuala e relativa, deoarece, pe parcursul activitatii omului, diferenta dintre ele se atenueaza, fiecare gen de activitate incluzand elemente si de un fel, si de altul. S-a constatat ca, in unele cazuri, modificarile fiziologice din organism […]

Principiile Unei Alimentatii Rationale

Principiile  Unei Alimentatii Rationale

Alimentatie rationala inseamna asigurarea optima a organismului cu energie si substante nutritive in diferite stari fiziologice si conditii de mediu, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Trebuie sa mentionam ca complexitatea relatiei dintre om si aliment face ca rationalizarea alimentatiei sa fie una dintre cele mai grele probleme medico-sociale. In actiunea de […]

Organizarea si Evaluarea Alimentatiei Individuale

Organizarea si Evaluarea Alimentatiei Individuale

In practica cotidiana, medicii de toate specialitatile se confrunta cu probleme de alimentatie a pacientilor, a convalescentilor sau a oamenilor sanatosi. In asemenea cazuri, medicii trebuie sa-i recomande fiecarui pacient o alimentatie rationala individuala. Un rol deosebit le revine medicilor care organizeaza alimentatia in colectivitati aflate la o alimentatie reglementata. Activand in spitale, baze de […]

Igiena Alimentatiei

Igiena Alimentatiei

Aceasta ramura a stiintei igienice elaboreaza bazele normativelor alimentatiei rationale si sanatoase a populatiei. Igiena alimentatiei urmareste doua obiective principale: cunoasterea si punerea in valoare a efectelor favorabile ale alimentatiei asupra starii de sanatate; diminuarea sau inlaturarea riscului ca produsele alimentare pot sa devina factori daunatori pentru consumatori. Igiena alimentatiei se bazeaza, in fond, pe […]

Pagina 1 din 3123