Prima Pagina » Arhiva Medicala » alimente

alimente

Disfagia

Disfagia

Disfagia este reprezentata de dificultatea de pasaj a alimentelor prin esofag catre stomac, cu senzatia de incetinire sau oprire a acestora pe traiectul conductului. Este simptomul cel mai comun si caracteristic din bolile esofagiene organice sau functionale si reprezinta un element important in constituirea sindromului esofagian. Fiziopatologia disfagiei Numeroase mecanisme sunt responsabile pentru aparitia disfagiei; […]

Valoarea Nutritiva si Igiena Alimentelor

Valoarea Nutritiva si Igiena Alimentelor

Pentru a asigura dezvoltarea normala a organismului si cresterea rezistentei lui la agentii microbieni si toxici, este necesar sa cunoastem nu numai substantele nutritive, ci si valoarea nutritiva a alimentelor, al caror continut este foarte variat. Deoarece nici un aliment natural sau realizat industrial nu contine toate substantele nutritive in cantitati adecvate diferitor grupe de […]

Reglementarea Legislativa a Cerintelor Igienico-Sanitare

Reglementarea Legislativa a Cerintelor Igienico-Sanitare

Datorita importantei pe care o are alimentatia populatiei, cerintele igienico-sanitare privind produsele alimentare sunt reglementate de lege. Astfel, fiecare produs alimentar trebuie sa corespunda cerintelor prevazute in standardele de stat (STAS). Pentru alimentele care nu au inca standard de stat se elaboreaza, in mod provizoriu, norme interne de productie, care, ca si STAS, prevad cerinte […]

Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Infectarii, Infestarii sau Impurificarii Chimice

Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Infectarii, Infestarii sau Impurificarii Chimice

Modificarile care apar in mirosul, gustul, aspectul si consistenta alimentelor, in decursul alterarii lor, permit sa se evite cu usurinta consumul de alimente alterate. Probleme mult mai dificile din acest punct de vedere ne fac alimentele care, desi au aspect normal, contin germeni patogeni, paraziti sau substante toxice. Asemenea alimente pot sa ajunga usor in […]

Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Alterarii Lor

Modificarea Calitatii Alimentelor in Urma Alterarii Lor

Alterarea alimentelor este, de cele mai multe ori, rezultatul activitatii microorganismelor. Gasind in alimente substantele nutritive necesare dezvoltarii lor, in conditii de temperatura si umiditate favorabile, microorganismele se dezvolta repede si provoaca modificari profunde in structura alimentelor, descompunerea proteinelor, lipidelor sau a glucidelor. Descompunerea factorilor nutritivi sub actiunea microbilor modifica gustul, mirosul, aspectul alimentelor, scade […]

Modificarea Calitatii Alimentelor Cauzata de Scaderea Valorilor Nutritive

Modificarea Calitatii Alimentelor Cauzata de Scaderea Valorilor Nutritive

Una din cauzele cele mai importante care duc la scaderea valorii nutritive a alimentelor este pastrarea lor necorespunzatoare, care poate determina pierderea, distrugerea, degradarea sau utilizarea insuficienta a unor factori nutritivi. Astfel, pastrarea necorespunzatoare a branzei sau pestelui in saramura (se schimba de mai multe ori) poate duce la importante pierderi in aminoacizi si saruri […]

Cerintele Igienico-Sanitare Fata de Alimente

Cerintele Igienico-Sanitare Fata de Alimente

Cunoasterea necesitatilor organismului in calorii si factorii nutritivi, a modului de acoperire a acestor nevoi prin alimente constituie o premisa teoretica deosebit de importanta pentru intocmirea sau controlul unei ratii alimentare. Din punct de vedere practic, insa, aceasta nu este indeajuns, fiindca alimentele, in decursul circiutului lor pana la consumator, pot suferi o serie de […]

Produsele Alimentare

Produsele Alimentare

Intr-o alimentatie rationala trebuie realizata convergenta intre principalele forme de manifestare a relatiei om-aliment, adica trebuie sa avem grija ca produsele alimentare sa nu dauneze sanatatii, sa fie nutritive si sa aiba proprietati senzoriale corespunzatoare cerintelor consumatorului. Cu toate ca inocuitatea hranei trebuie pusa pe primul plan, totusi, tinand seama ca trasatura constanta si esentiala […]

Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Consumul de Energie si Valoarea Energetica a Alimentelor

Pe parcursul vietii, au loc necontenite transformari de materie si de energie. Orice organism viu este strans legat de mediul ambiant printr-un permanent schimb de substante. Acest schimb, cunoscut sub denumirea metabolism, este o functie generala comuna tuturor organismelor, indiferent de forma lor de organizare, si consta din doua actiuni contrare: una constructiva, de asimilare […]

Actiunea Alimentelor Asupra Secretiei Gastrice

Actiunea Alimentelor Asupra Secretiei Gastrice

Din acest punct de vedere alimentele au fost impartite in doua categorii: excitanti slabi si excitanti puternici. Excitantii slabi sunt urmatorii: bauturi, apa, apa alcalina (fara acid carbonic), cacao grasa, ceai, lapte, smantana. condimente: sarea de bucatarie alte alimente: albusul de ou moale, cazeina, amidonul, painea alba veche, grasimile, carnea fiarta si racita, fructele dulci, […]

Pagina 1 din 212